събота, 24 септември 2011 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 20

06 .07. 1998

Уволненията в "Кинтекс" и "Тератон" били по икономически причини


"Сменихме членовете на директорските бордове в "Кинтекс" и "Тератон" , тъй като те показват рязко влошаване на финансово-икономическите си показатели" , съобщи зам.-министърът на търговията и туризма Христо Михайловски.
Досегашният шеф на "Тератон" Младен Мутафчийски каза за в." Сега" , че министър Валентин Василев му признал, че решението за уволненията не е негово. И премиерът каза, че не знае нищо по въпроса. "Това се решава на ниски нива в администрацията. Предполагам, че причината са лоши резултати или нередни неща, вършени от двамата" , каза Костов.
"Двете фирми са на печалба, но тя е куха" , обясни Михайловски. Продажбите на "Кинтекс" за първото полугодие на 1998 г. са намалели двойно в сравнение със същия период на м.г. Рязко са се увеличили разходите за представителни цели, които за тази година възлизат на 310 млн. лв., твърди Михайловски.
Досегашният зам.-изпълнителен директор на "Кинтекс" Петър Караангелов става изпълнителен директор. Людмил Богданов, Спас Сарачинов, Христо Михайловски и Илия Чалев са останалите членове на борда. Михайловски миналата седмица влезе и в борда на "Булгартабак" . Освен това той е председател на управителния съвет на Общинската банка.
"Тератон" също отчитала куха печалба, която идвала от курсови разлики. От основната си дейност дружеството губело. За шеф на новия борд е назначен Илия Чалев.
На въпрос на в. "Сега" какво наложи смените в борда на "Булгартабак" , Михайловски каза, че министерството искало да заздрави позициите си пред предстоящата приватизация.
КАРЕ
Младен Мутафчийски:
"Нито рязко, нито въобще влошаване на икономическите показатели има в "Тератон" . Истината е точно обратната. За първото шестмесечие имаме реално увеличение на обема на продадената продукция. Само човек, който не знае какво прави "Тератон" , може да твърди, че печалбата ни е формирана от курсови разлики. Ние не продаваме долари, а продукция. Изобщо нищо от съобщеното от Михайловски не е истина. Изненадан съм, че новият шеф на "Тератон" е останал в борда на "Кинтекс" . Така се създава конфликт на интереси. Освен това излиза, че г-н Чалев е представил днес (вчера - б.р.) в банката декларация с невярно съдържание. В нея той твърди, че не е член на ръководство във фирма с конкурентна на "Тератон" дейност."


19 .10. 2009

Отвлякоха син на бизнесмен от Правец


22-годишният студент Румен Гунински е отвлечен около 20 часа тази вечер в Студентски град в района на Национална спортна академия. Отвлеченият е студент в НСА, дисциплина Баскетбол. За покушението съобщи министърът на вътрешните работи, цитиран от агенция Фокус.Отвлеченият е син на крупен бизнесмен, който е известен с бизнеса с горива, строителство, особено в Правец и Ботевград, допълни информацията БГНЕС.

Описанието на бизнеса на бащата и името отвлечения студент показват, че става дума правешкия бизнесмен и общински съветник от БСП със същото име като сина - Румен Гунински.
Похитителите са били с микробус и са били маскирани. Един от очевидците разказва пред репортер на БГНЕС, че е изпаднала едната обувка на отвлечения, докато е бил вкарван насила в микробуса.
На мястото на инцидента са пристигнали оперативни екипи на вътрешно министерство, които извършват оглед на място. Около жилищния блок, който се намира срещу арката на НСА, е оградено.
Там е и генералният комисар на МВР Калин Георгиев. Отвлечено е момче пред очите на негов приятел, съобщи той. Отвлеченият, заедно с него приятел се е прибирал към жилището, в което живее, когато до тях е спрял бял микробус и от него са излезли трима маскирани лица. Извършителите са нанесли няколко удара на момчето и на сила са го вкарали в микробуса като са се отправили в посока запад.Информацията към момента е, че похитителите не са били с полицейски униформи. Инцидентът се е случил пред очите на много хора, заяви още комисар Георгиев.

Той пръв съобщи, че името но отвлечения е Румен Г. Минути по-късно беше оповестено и пълното име на младежа.„Трябва да изследваме дали става въпрос за същата група или за подобна на тази, която тормози цялото общество от доста време", заяви още Калин Георгиев.
Според него вероятно става въпрос за добре известна на полицията престъпна група с множество прояви - извършени нагло, пред очевидци и с много оставени улики, но отказа повече информация.
Отвлеченото момче не е било криминално проявено. Видимите улики, останали, след като момчето е било отвлечено, са мъжка спортна обувка и мобилен телефон.
Румен Гунински баща е общински съветник от БСП в Правец. Наричат го Босът на правешкия туризъм.За него комисията по досиетата съобщи, че е бил вербуван през 1982 година от служителя Цветко Катеринкин. Бил е агент на Държавна сигурност, с псевдоним Гочев.
За Гунински се знае, че е близък приятел с друг влиятелен бизнесмен от Правец - шефът на Лукойл Валентин Златев.След като фирмата на Златев „Тур сървиз" купи контролния пакет от прочутия хотелски комплекс с езерото в Правец от фирмата на Гунински Езтур, той стана изпълнителен директор на новото дружество, което е собственик и на друг хотел центъра на Татовия град. Правешката шатра, в която Гунински е бил барман в златните Татови времена, трябваше да стане „петзвезден хотел от типа на Хилтън, да има игрище за голф, открит и закрит басейн, бизнес-център за обучение на карди на Лукойл". На проекта попречиха дела с друг прочут бизнесмен - Мирчо Циганина, който източи държавния резерв и твърдеше, че е построил с парите сараите на Ахмед Доган.
Румен Гунински е съдружник и във фирмата "Университетски недвижими имоти - Правец" на някогашния кмет на града Васил Златев, бащата на шефа Валентин Златев.


20 .10. 2001
Аферисти направиха “Ужилването BG”
Хотелиерът Хранков използван за източването на стотици хиляди долари от кредитни карти


Доскоро за измамите с кредитните карти само се носеха слухове, но почти нямаше разкрити в България. Ужилените банки си мълчаха, защото това нарушава имиджа им и стратегията за разширяване на мрежата сред клиентите, бизнесмените да не станат за смях, хотелите - за да не се развали реномето им. Миналата седмица точно такава схема за източване на пари чрез фалшифицирани кредитни карти беше разкрита у нас. НСБОП задържа преди десетина дни група от 6 израелски граждани на ГКПП Кулата. Евреите бяха задържани със 173 000 долара, укрити в тайници в три автомобила - един мерцедес и две мазди. При обиска им бяха намерени и фактури, бележки от плащания и два отказа за плащания от ОББ и Булбанк.
Пране, кражба или износ на пари
Първоначалната информация, която беше разпространена от МВР, беше, че израелците се опитват да изнесат незаконно валута в особено големи размери. По-късно се твърдеше, че става въпрос за канал за пране на пари. Седмица след разследването все повече става ясно, че става въпрос за банкова измама в особено големи размери чрез фалшиви мейл-ордери на кредитни карти от цял свят. Миналата седмица в ССлС за 24 часа беше задържан и собственикът на хотел “Замъкът Хранков” Пламен Хранков. Той беше освободен, без да му бъде предявено обвинение. Хранков отрече връзка с евреите. “Те бяха гости на хотела и ми бяха представени като солидни бизнесмени”, казва той.
Съвпаденията обаче и технологията на кражба чрез фалшиви кредитни карти доказват, че Пламен Хранков или има отношение към измамите или, е бил използван от израелците. Най-малкото защото част от парите от транзакциите са постъпвали по сметки на хотела в ОББ.
Според самия Хранков евреите са му препоръчали туроператорска фирма в Лондон, която му изпращала клиенти с предварително плащане на резервациите чрез мейл-ордери. След месец и половина обаче започнали да пристигат оспорвания на плащания и Хранков спрял да работи с тази лондонска фирма. Източници от разследването предполагат, че тя е фантом. Междувременно Пламен Хранков изтеглил постъпилите пари по сметката си с ОББ. Според едни източници става въпрос за 400 000 лева. Хотелиерът оспорва сумата и твърди, че това са били 199 000 лева. “Тъй като разбрах, че съм бил използван, се разбрахме с банката да върна парите”, каза той пред “Капитал”.
Схемата за източване
След ареста на шестимата евреи НСБОП извърши обиск в офиса на регистрираната през август фирма “Си Еф Ай 2001” на улица “Самуил” №97. Там е било открито и електронно устройство за извършване на банкови транзакции, по-известно като ПОС-терминал. Именно това устройство е ключът към престъпната дейност на групата. НСБОП е получила сигнала от чужбина, че у нас се извършват незаконни транзакции с кредитни карти. Най-засегнати са VISA и Mastercard. По принцип годишно международните компании отчитат, че около 8% от транзакциите са измамни, затова са много чувствителни към тази тема. Според сигнала, пристигнал в НСБОП, злоупотребата с картови сметки ставала в хотел “Замъка Хранков” чрез т.нар. услуга мейл-ордер. Това е система на заплащане чрез интернет. Според източници от следствието първоначално ПОС-терминалът бил монтиран на пряк телефон на рецепцията, но бил местен в стая в хотела, където се извършвали незаконните транзакции. “Парите, които постъпваха от туроператорската фирма, идваха на ПОС-терминала на хотела, който имам от 5 години”, каза г-н Хранков. След като получих оспорвания на плащания на лондонската туроператорска фирма, аз отказах да работя с тях, допълни бизнесменът.
Вероятно отказът на Хранков е наложил създаването на фирма, за чийто офис групата от евреи наели стая от офиса на хотелиера на ул. “Самуил” №97. Неин собственик е един от арестуваните на ГКПП Кулата. В колата на Рофе Нафтали са открити 78 400 долара, лаптоп, дискети, касови бележки от разплащания с кредитни карти. Регистрацията става на 28 август т.г. Но за да продължат дейността си, се е наложило да наемат ПОС-терминал от друга финансова институция и сключили договор с Булбанк. Банката сключва договори за такива операции с фирми, които са покрили определени критерии и дават достатъчно гаранции, казват от трезора.
Глобалната мрежа
Според хора от банковата сигурност най-вероятно фалшивите транзакции са ставали чрез кражба на информация от кредитните карти. По непотвърдени данни евреите я получавали или чрез скимиране - електронно прихващане на всички данни от прочетената магнитна лента на картата, или чрез интернет-програми за хакерско генериране на картовите номера. Третият вариант е чрез вътрешната информация в чуждата банка. Най-вероятно е обаче данните да са ставали именно чрез скимиране на карти в търговската мрежа, вероятно в Англия, предполагат участници в разследването. Това може да стане само по време на транзакция, затова съмненията са, че групата е част от голяма международна мрежа, в която участват и търговци или сервитьори в чужбина, които прихващат данните на кредитните карти. След това “нареждат” от чужбина чрез мейл-ордер извършване на хотелска услуга, като например резервация или предварително плащане, и чрез ПОС-устройството групата си изтегля определена сума пари. Обикновено това ставало в началото на месеца, след като картодържателят е получил месечното банково извлечение. Не е ясно колко пари са измъкнали евреите, но в банковите среди се говори, че през Булбанк са изтекли около 800 хиляди долара, а през ОББ около 400 000 лева. По този повод от Булбанк заявиха, че няма да коментират случая, докато не приключи разследването. От ОББ пък обясниха, че до момента нямат информация. Всъщност банките не търпят сериозни загуби от подобни операции. Освен че са застраховани срещу подобни измами, централите на международните оператори на кредитни карти, както и партниращите им банки, както в случая Булбанк и ОББ, имат често менящи се процедури за следене на сигурността на транзакциите.
Хранков - свидетел или обвиняем
Според Хранков израелските граждани били гости на хотела му, след което решили да правят бизнес в България и той на драго сърце им дал под наем стая в офиса си на столичната улица “Самуил” №97 за 80 долара месечно. Те обаче избягали от хотела и от офиса му, като му оставили сметки за десетки хиляди левове. Хранков наистина е бил задържан във вторник в следствения арест на бул. “Г.М.Димитров” и е бил пуснат след 24-часово полицейско задържане. (На снимката той е със своя сътрудничка минути след като е освободен от ареста.) Връзките му с еврейските му гости са документирани от една дузина хора.
В банковите среди обаче се говори, че хотелиерът е сключил споразумение за връщане на сумата от 400 (199 според хотелиера) хиляди лева с ОББ, след като е чул за ареста на бандата, за да избегне съдебно разследване. Засега Пламен Хранков наистина е само свидетел по делото, който помага на правосъдието.


15.05.2010
Булка на червен депутат стана висшистка с купена диплома! Колегите й са изтормозени от клеветите и доносите й !


Фалшификаторите на пари, лични карти, шофьорски книжки и дипломи за образование никога няма да останат без хляб. Пазар за стоката им винаги има, а менте документи, оказа се, търсят не само представителите на подземния свят. Доказателство за това е проверката, която се извършва в момента от Инспектората при Министерството на Образованието, както и в Комисията по хазарта. Обект на проверката е русокосата дама Цветелина Костадинова – половинката на червения депутат Спас Панчев. Проверката е предизвикана заради доста основателни подозрения, че дамата е с фалшива диплома за висше образование.
Съмненията се породили, когато работещи в Комисията по хазарта, където се труди и Костадинова, видели дипломата й за образование. Тя била издадена от университета във Велико Търново. Изумлението на колегите на Цветелина било голямо, тъй като докато работела, тя учела за висше в Техническия университет – Габрово. Поради тази причина често излизала в отпуски за присъствие на лекции и за изпити. Изведнъж обаче дипломата й за завършено образование не само че не била издадена от габровския ВУЗ, ами се оказало, че Цветелинка през цялото време е била и редовна студентка в старопрестолния град. Ако работеше в някоя частна фирма, дипломата на дамата – независимо дали е фалшива или истинска, едва ли щеше да й трябва. Но в държавно учреждение, където се труди Костадинова си има стриктни изисквания за ценз. Да не говорим, че самата покупка на фалшив официален документ се преследва като престъпление от закона.
Цветелина Костадинова работи в ключов отдел на Комисията по хазарта, който издава разрешенията за такава дейност. А в хазарта се въртят милиони на ден, изваждането на лиценз за е много ключов момент. Очевидно мястото е сладко, тъй като дамата с прескромна заплата отскоро язди чисто новичък джип. Работещите в комисията са настръхнали срещу Цветелина и по друга причина: тя си развява байрака както си иска въпреки безбройните дисциплинарни наказания, които е отнесла. Цветелина пък им го връща, като топи най-редовно с доноси и клевети колегите си. Skandalno.net


09.09. 2011

Съпругата на сочения за наркобос Ицо Байков - спонсор на БСП


Съпругата на арестувания наркодилър Христо Байков Светлана е сред най-щедрите спонсори на червената партия, установи проверка на "168 часа".
Освен това тя е партиен функционер в клуба на БСП в Красно село и дори е кандидатствала за председател на младежката организация.
"Член съм на БСП, споделям социалдемократичните ценности. Дарявала съм пари на партията - признава Светлана Байкова пред "168 часа". - Политическите ми убеждения са по наследство и никой не може да ми ги наложи. Едва ли арестът на Христо има нещо общо с това, че аз съм член на партията.
Той не членува в БСП, неговите възгледи се различават от моите.
Със съпартийците не съм споделяла за ареста му, това са лични неща, а не партийни."
Съпругът на младата сексапилна социалистка е арестуван на 25 август тази година заради изнудване на архитект. Ченгетата от дълго време следят Христо Байков и хората му, които се движат въоръжени и препречват улици с модерните си тежки джипове. Срещу него се е водило и старо дознание за побой над наркодилър. Според МВР Байков е сред новите играчи на наркопазара, които навлизат агресивно на територията на София.
Така докато мъжът й Христо Байков върти любовници, разработван е от МВР за разпространение на наркотици и се разхожда с джипове и охрана из квартала, жена му контактува лично с народни представители, общински съветници и дори евродепутати. По време на партийната си дейност Светлана намира време да посети парламента и да седне за снимка на председателското място, както и да присъства на основаваното от Татяна Дончева Движение 21.
Светлана Байкова влиза в БСП през 2008 година. Тогава вече е омъжена за Христо, който по това време според разследващи е наркодилър на средно ниво и зарежда дилърите, които са на подчинение на Златко Баретата. След като прибират боса в ареста, Байков се отделя и започва да гради самостоятелна кариера. Със съпругата си Светлана живеят заедно в апартамент на тиха уличка в квартал Белите брези. На този адрес са регистрирани и двете фирми на Ицо Байков, както и дружеството на жена му, което започва да спонсорира БСП, след като собственичката влиза в редиците на партията. Светлана върти заведение в квартал Белите брези. На стотина метра наоколо са и любимата кръчма на Байков, жилището на семейството и офисите на БСП и клуб “Новатор”, където Байкова също активно участва. "Не мога да коментирам с какво се занимават фирмите на Христо Байков. Но съм категорична, че няма нищо общо с наркобизнеса, нито със Златко Баретата. Моята фирма е пред фалит. Да, и неговите, и моята фирма са регистрирани на един адрес. Той е най-добрият ми приятел и аз продължавам да живея при родителите му. Сега се връщам от ареста на "Г.М. Димитров". Като негова съпруга имам право по закон да съм му служебен защитник и имам право на свиждане по-често, но не искам да коментирам неговата версия за ареста" - казва Светлана Байкова, която според съпартийците й е много по-красива и сексапилна "от онова разголено нещо по телевизията", с което дели легло законният й съпруг. Двамата са в отлични приятелски отношения и дори нямат развод, защото никой от тях не е подал молба за това. След ареста на Христо Байков стана ясно, че той има любовница, при това - телевизионна звезда. Заради ремонт в жилището на приятелката му Мария Велкова според разследването той е заплашвал архитекта Иван Колев. Оказва се, че известната любовница не е проблем за законната му съпруга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар