сряда, 28 септември 2011 г.

КРИМИНАЛНИЯ КОНТИНГЕНТ В ПОЛИТИКАТА 2

Кандидат-депутатът Ивайло Дражев се подиграва с правосъдието
24.06.2009


Водачът на кадидат-депутатската листа на "Обединение на българските патриоти" в Бургас и бивш президент на футболния клуб "Черноморец" Ивайло Дражев системно и упорито злоупотребява с правото си на защита. Това установи за втори път Висшият съдебен съвет (ВСС).
Дражев е подсъдим за катастрофа през 1998 г., при която са загинали мъж и жена, а друга е останала инвалид. Вече 11 години по делото няма присъда дори на първа инстанция, а това е втора катастрофа, при която Дражев убива човек.
ВСС провери делото за първи път през януари и сега половин година по-късно реши да проследи има ли промяна в поведението на Дражев и адвокатите му.
Новата ревизия констатира, че през последните шест месеца Дражев отново се е възползвал от всяка възможност за блокиране на процеса. След като съдът глоби предишния му адвокат Явор Нотев за неоправдано неявяване на заседания делото поема служебен защитник. В деня, когато процесът трябва да продължи със служебния адвокат Бойчо Боев, се оказва, че той не е подготвен по делото. Съдът глобява и него. На следващото заседание Боев пък е в болница и съдията дава три нови дати за разглеждане на делото. Дни по-късно постъпва молба от новия адвокат, поел делото. Камен Кънев, в която юристът заявява, че е зает за точно тези дати и иска 45 дни, за да се запознае със случая.
Съдията му дава 11 дни и прави опит да продължи процеса със служебния адвокат, който обаче се оказва в болница за ново лечение. След като се запознава с делото адвокат Кънев заявява, че му е невъзможно да поеме защитата на Дражев. Съдът глобява и него. Две седмици по-късно Кънев казва, че след разговор с Дражев все пак е приел да го защитава, но има нужда от повече време. Като причина изтъква "здравословното си състояние, което налага консултации, изследвания, а най-вероятно и лечение в специализирана болница в София". Следват серия от отлагания на делото по здравословни причини докато на едно от заседанията не се явява самият Дражев и съдът успява да докара делото до фазата на пледоариите.
Заради здравето на адвокат Кънев се отлагат още заседания докато в края на май юристът не внася в съда удостоверение, че Дражев е кандидат за евродепутат от "Българска социалдемокрация" на Александър Томов. Тогава процесът е спрян заради имунитета му.
В обобщение ВСС заявява, че Дражев се е възползвал от неограничените права, които му дава Наказателно-процесуалният кодекс и многократно е сменял защитниците си, а на финала на делото е упълномощил адвокат с изключително разклатено здраве. Освен тази системна злоупотреба с правото на защита процесът е блокиран и заради пропуските в законите, които дават на подсъдимите и адвокатите възможност да блокират наказателните дела, твърди съдебният съвет.
Предишната проверка на ВСС установи, че разследването за катастрофата е продължило пет години и е влязло в съда през 2004 г. Оттогава делото почти не се е гледало, като през 2005 г. е започнало отначало заради смъртта на съдебен заседател. След това Дражев започнал да представя болнични листове.
Съдията е проверявал всички, като след поредното неявяване на Дражев наредил да бъде арестуван и доведен принудително. Полицията обаче не прави нищо да издири футболния бос. В съда пристигнало заключение от лекар, че здравословното състояние на Дражев не позволява да бъде в ареста. Проверка на съдията обаче установила, че лекарят, подписал заключението, не е преглеждал Дражев.
Следователят по случая вече е разследван за престъпление срещу правосъдието заради опит да прикрие престъплението.

И Златко Баретата отива на избори, става застъпник на кандидат-депутат
25.06.2009


Соченият за наркобос Златомир Иванов-Баретата е поискал да бъде пуснат от ареста, тъй като е застъпник на кандидата за депутат Ивайло Дражев. Сутринта в деловодството на Софийския градски съд е внесена молба от адвокатите на Баретата с иаскен той да бъде пуснат от ареста и да му бъде променена мярката за неотклонение, заради това, че е вписан като застъпник в Бургас на Ивайло Дражев - мажоритарен кандидат за депутат от Обединение „Български патриоти".
В Софийската градска прокуратура пък е внесена молба за спиране на делото заради промяната на обстоятелствата. Златомир Иванов е придобил имунитет от вчера - 24 юни, уточни още адвокатът Лъчезар Таков.
По време на предизборна кампания и застъпниците не могат да бъдат арестувани и привличани към наказателна отговорност, обясниха от Централната избирателна комисия. По всяка вероятност съдът ще разгледа утре искането за промяна на мярката му. Баретата е обвинен за организиране на престъпна група, извършила убийства и търгувала с наркотици.

10 кандидат-депутати от Бургас - клиенти на прокуратурата

30.07. 2009


Десет от кандидатите за народни представители от Бургаски избирателен район са клиенти на прокуратурата. Това съобщи председателят на РИК Евгений Мосинов.
Толкова са справките издадени от комисията по искане на следствените органи за кандидат-депутати с досъдебни производства. По закон разследването срещу тях се прекратява, защото те вече са получили имунитет. Производството може да бъде възобновено, ако тези кандидати не влязат в парламента, бъдат избрани за депутати, но се откажат от имунитета си или той бъде свален по искане на Главния прокурор след гласуване в НС.
Евгений Мосинов допусна, че е възможно комисията в Бургас да е регистрирала като застъпници и други лица освен Златомир Иванов Баретата, които имат наложена мярка за неотлонение. «Изискванията към тях са минимални и предполагат да имат избирателн и права. В РИК се представят списъци с три имена и ЕГН и ние нямаме задължение и капацитета да ги проверяваме”, коментира председателят на РИК Бургас.
Според него режимът на застъпниците е изключително либерален и позволява използването му за други цели. В РИК Бургас са регистрирани 4500 застъпници, което е прецедент, а по прогнозни данни общо за страната техният брой ще достигне 150 000 души. По закон всеки кандидат може да има по два застъпника в секция, които също имат имунитет.
До момента няма постъпила жалба срещу решението на РИК да регистрира Златомир Иванов Баретата като застъпник на кандидата за депутат Ивайло Дражев. Няма формално основание да бъде отрегистриран, ако Дражев не го оттегли, каза още Мосинов.

Бригада на Алексей Петров взривила РЗС и ДСБ


21.07.2011


Бригада на Алексей Петров стояла зад зловещите атентати от последните дни. Всички следи водят към Трактора и свитата му, въпреки скандалните обвинения срещу Иван Драшков, твърди "Всеки ден".


Бомбените атентати от последните дни недвусмислено издават мрачната сянка на Алексей Петров, цитира "Всеки ден" експерти по сигурността.
Въпреки абсурдните твърдения на Яне Янев и на самия Алексей Петров, че подозират офицера от ДАНС Иван Драшков за сапьор No 1 в държавата, всички следи водят към Трактора и приближените му. Петров от години поддържа банда експерти по взривовете. Те се намесват винаги, когато трябва да бъде защитен тарторът им, пише изданието.
Сред бомбаджиите на Октопода са Румен Садовски - Дивака, Тото Бореца, Йордан Колев - Данчо Офицера, Петър Тенев и Никола Петков.
Говори се, че за взривовете са платени 2000 лева, но старши комисар Валери Йорданов смята, че използваните вещества могат да се намерят и в порядъка на стотина лева.
Соченият за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров официално обяви кандидатурата си за президент. Заедно с него за поста на вицепрезидент на изборите ще се яви бившият военен аташе на България в Париж Николай Георгиев.


Общински съветник на Веселин Марешки НАРЯЗАЛ ГУМИТЕ на строителни инспектори!


17.08.2011


Грандиозен скандал са разрези днес между служители на РДНСК и общинският съветник от групата на Веселин Марешки - Петър Липчев. Причината за скандала е опит на строителните инспектори да започнат събарянето на незаконна постройка в имота на общинския съветник на ул. „Гларус" 25 в квартал „Виница”, пише в. Народно дело.
Става дума за импровизиран гимнастически салон, към къщата на Липчев. Той обаче твърди, че заповедта за събаряне е неправомерна и в нея е упоменат друг имот, а не този в който се намира постройката. Скандалът продължава и в момента с безрезултатни преговори между служителите на РДНСК, общинския съветник и колегата му от партия „Нова сила” доктор Ивайло Бояджиев, които възпрепятстват влизането в имота.
Строителните инспектори обвиниха депутатите в местния парламент и в това, че са нарязали гумите на служебния им автомобил, с който те са пристигнали ма мястото още в 10:00 часа. На мястото има полиция, която засега не предприема конкретни действия да подпомогне или да спре събарянето на незаконната постройка.
РДНСК пробвала да събори фитнеса на Липчев в Деня на Варна Днешният сблъсък между РДНСК и общинския съветник Петър Липчев има дълга предистория, от която става ясно, че държавния орган отдавна, но все така безуспешно се опитва да събори незаконния гимнастически салон. Всъщност, по документи обектът се води „лятна кухня и стопанска постройка“, а покана за доброволното му премахване е изпратена до сподвижника на Веселин Марешки още през март месец. Че любителския фитнес е незаконен на практика няма спор. Липчев обаче твърди, че той се намира не там, където казва РДНСК, заради което цялата процедура трябва да се повтори.
Строителните контрольори обаче се непреклонни и явно са склонни и с хитрост да бутнат пристройкта. Те се опитали да направят това като пристигнали на мястото със строителни работници точно на 15 август, Деня на Варна. „Те ми попречиха да изпълня задължението си на общински съветник и да присъствам на честванията на празника, въпреки че получих покана за това от кмета на града“, възмутено коментира Петър Липчев, който успял за издържи обсадата. Странното в случая е, че държавните служители са работили на 15 август, макар денят уж да беше неприсъствен.
Днес от 10 часа започнал нов щурм на салона на общинския съветник, но този път не от централния вход, а от задната страна. Именно затова и колата на строителните инспектори останала без надзор, а след това гумите и се отказали нарязани. Според Липчев и колегата му д-р Ивайло Бояджиев, негов съратник в съпротивата срещу държавния орган, служителите на РДНСК може и сами да са си нарязали гумите, за да ги злепоставят, пише още в. Народно дело.
Арогантността на поведението на Веселин Марешки очевидно е маниер на поведение и у съратниците му. Това са хората, които за пореден път са се запътили към местния парламент – започнете добре имената им. А Марешки, който наскоро показа просташкия си облик и за което му предстои да влезе в съда, обещава на варненци „да ги оправи”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар