неделя, 4 септември 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 98

Слави Бинев

Славчо Пенчев Бинев (по-известен като Слави Бинев) е роден на 10 декември 1965 в град София.

Дядо му Георги Караджов е един от известните ни детски писатели, автор и на любовна лирика. Баща му Пенчо Бинев е уважаван учен, активен комсомолец, който има признати изобретения в областта на фармацефтичната химия, енергетиката и органичния синтез. Автор е и на няколко монографии. Неговата майка Петранка Бинева е била журналист и банкер. Той е български политик и бизнесмен, вицепрезидент на Българската федерация по олимпийско таекуон-до и европейски шампион от „Словения '92“.
Като евродепутат, избран през 2007 година от листата на ПП “Атака”, Славчо Бинев е член на парламентарната група „Идентичност, традиция и суверенитет“. Според Бинев, неговата функция като Евродепутат е да свързва Българския олимпийски комитет (БОК) и Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) с Европейския парламент.
От началото на 90-те години до 2006 г. Слави Бинев бе един от основните акционери в R - System Holding АД. Компанията включваше над 100 дружества и дълги години диктуваше модата в областта на услугите, развлекателния бизнес, строителството, инвестициите и охраната. R - System бе класиран от Българската Търговско-Промишлена палата на 34-то място по максимална величина на печалбата за 2003 г.
На 10 срещу 11 октомври 2000 г. бившият балкански и републикански шампион по борба Георги Илиев се опитва да влезе с охраната си в ресторант БИАД, който е собственост на бившия европейски шампион по сумо Слави Бинев. На входа го уведомяват, че не е желан гост. Тогава той се насочва право към служебната маса в заведението, на която седи Бинев в компанията на Георги Генев. Илиев иска обяснение от Слави Бинев и получава отговор, че в заведението "няма място за висаджийски боклуци". Той шамаросва собственика на БИАД и си излиза. Гардовете на Слави Бинев по това време Чавдар Шилянов и Румен Костов проявяват абсолютен непрофесионализъм, като пропускат тази унизителна сцена. По това време те са някъде встрани и не реагират изобщо. Още по-неадекватно е поведението на полицаите от Първо РПУ в столицата, които пристигат на мястото на инцидента след час и дори не си правят труда да запишат данните на свидетелите. На сутринта Слави Бинев свири сбор за съдружниците си. Решават, че биха могли да извлекат дивиденти от случилото се, като заведат дело за хулиганство срещу Георги Илиев. Чак тогава Бинев тръгва по лекари. Енцефалограмата, която по-късно ще представи в съда като основно доказателство, е направена на 20 октомври. Нито тя, нито другите медицински изследвания доказват твърденията на неговите свидетели, че при ударите е имало кръв.
Софийският районен съд оставя без уважение искането на Слави Бинев да бъде конституиран като граждански ищец. Върховният касационен съд връща делото за преразглеждане. Въз основа на указанията Софийският градски съд отменя оправдателната присъда на Георги Илиев. Така се стигна до заседанията на 24 и 25 февруари. В обвинителния акт се твърди, че Илиев е извършил "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, отличаващи се с изключителна дързост, изразяваща се в нанасяне на два удара с ръка в областта на главата на Славчо Бинев." Адвокатите на последния - Новиков и Стоичков, твърдят още, че действията на Георги Илиев са нарушили "нравствените и етични норми за поведение в обществото". По делото са посочени 15 свидетели и 9 вещи лица.
В началото на 2007 г. Бинев е обявен за архонт в римска църква от старозагорския митрополит Галактион, който, посрещнат от епископ Таванти, влезе в тържествено шествие и владишка корона още от портите на втората най-значима катедрала в Рим, където се съхранява и най-големият къс от Кръста Христов. Титлата архонт се дава за заслуги към Църквата и човечеството. Тя е наследствена - предава се от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог (конт), а в славянския - на княз. Според митрополит Галактион, „Архонтството, според смисъла, който ние влагаме в това понятие, е доброволен акт на едно лице, обричащо себе си и целия си род в светско служене на Църквата.“ Той признава че е бил на частно посещение в Рим и не е пратен от Светия синод. Впоследствие Любен Дилов-син от партия Движение Гергьовден иска оставката на Желев, заради намесата му в работата на църквата и на отделните владици. Самият Бинев обвинява Дирекция по вероизповеданията, че предизвиква скандала заради „лични амбиции и лични притеснения“.
През 2009 година отново е избран за евродепутат от листата на ПП “Атака”, в която е на второ място.
Слави Бинев е женен за Мария. Той има пет деца – Мартина, Мирослава, Калоян, Елена и Виктория.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Пламен Хранков .



Няма коментари:

Публикуване на коментар