вторник, 31 май 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 95

Христо Ковачки, част IV
Ковачки е обвинен в укриване на 16 млн. лева


18.08.2009

Бизнесменът Христо Ковачки е обвинен в укриване на 16 млн. лева от държавата чрез различни крупни сделки в периода 2005-2008 г., съобщава вестник "24 часа".
Данъчните измами са били извършени при продажба на машини и оборудване на различни заводи за тежката промишленост.
Една от сделките е била на стойност над 500 хил. лева. Разследването срещу Христо Ковачки започна в края на миналата година. Тогава му бе наложена и рекордната за България гаранция от 300 хил. лева.
По-късно сумата бе намалена на 200 хил. През последните няколко години Ковачки мощно навлезе в енергийния бизнес на страната и направи големи инвестиции в съседна Сърбия.
По данни на полското списание "Впрост" той е сред най-богатите хора в Централна и Източна Европа - на 98-о място със 700 милиона долара.
Христо Ковачки се опита безуспешно да влезе първо в Европейския парламент, а после и в българския. И в двата случая той подкрепяше открито партия "Лидер".

Условна присъда за Христо Ковачки

14.04.2011


3-годишна условна присъда получи бизнесменът Христо Ковачки по обвинение за укриване на над 16 милиона лева данъци. Софийският градски съд го призна за виновен и определи условната присъда, която е с 5 години изпитателен срок.
Освен това енергийният бос трябва да плати и глоба от 20 000 лева, а 1/10 от имуществото му ще бъде конфискувана. Той ще трябва да плати и 42 586 лева разноски по делото.
Той обаче надали ще се чуди от къде да намери парите, защото съдът промени мярката му за неотклонение на "подписка". През 2008 г. съдът освободи Ковачки от ареста срещу гаранция от 200 000 лева, сега той ще си получи обратно сумата.
Прокурорът по делото Маргарита Немска коментира след заседанието, че принципно е доволна от присъдата, защото съдът е признал Ковачки за виновен. При пледоариите тя поиска ефективна присъда в средния размер, т.е. около 5 години затвор.
"Имаме 15-дневен срок, ще преценим дали да изготвим протест“, каза Маргарита Немска и подчерта, че това е една от първите присъди по този текст от Наказателния кодекс.
Според обвинението16-те милиона са източени чрез фиктивни сделки с машини през четири фирми, собственост на бизнесмена, като с това неправомерно е получен данъчен кредит. Купувано е оборудване, което компаниите препродавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС. Сделките са извършвани в периода от 2005 до 2008 г.
След като чу присъдата си Христо Ковачки заяви, че тя е едно недоразумение и е очаквал да бъде оневинен. Адвокатът му Ина Лулчева също коментира, че не разбира осъдителната присъда.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря - Александър Найденов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар