неделя, 10 април 2011 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 14

12.01.2011

САЩ: България предизвиква загриженост


Агенция "Митници" пренебрегва трафика на наркотици заради борбата с контрабандата, пише в доклад на Държавния департамент на САЩ
България е в списъка на "страните, предизвикващи загриженост" за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, откъдето се внасят наркотици през Африка.
Това се казва в новия доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол над наркотиците.
България е транзитна страна за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици. В страната се отглежда само канабис, предимно за вътрешния пазар.
По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин, пише в документа.
Агенция "Митници" под ръководството на Министерството на финансите заедно със специализирани полицейски служби от Министерството на вътрешните работи, включително Граничната полиция и ГДБОП, се занимават с акции срещу наркотиците.

06.03.2011

Ройтерс: Корупция, престъпност и шуробаджанащина спират България


Най-бедната държава членка на ЕС – България, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на правителството. Икономическата криза принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд.
Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта, подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия “Атака”.
Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.

23.03.2011

САЩ отказали визи на цял списък известни българи


Посолството на САЩ в София е отказало да издаде визи на високопоставени представители на българските държавни институции, служби за сигурност, влиятелни бизнесмени и шефове на силови групировки.
Имената бяха публикувани миналата седмица от Уикилийкс, който извади доклад на американското посолство, когато посланик бе Джеймс Пардю. Почти всички лица от дипломатическите грами са били лишени от достъп.
Конституционният съдия Георги Петканов е бил посъветван да не кандидатства, защото няма да получи виза, още докато беше министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, пише в. "24 часа".
Не е ясно какъв е бил проблемът му с американците.
Зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков пък получил виза само за официални пътувания. Драшков уточнява пред изданието, че няма никакви проблеми с американците и всекидневно контактува с тях. По думите му, точно по време на посланик Пардю е пътувал 2 пъти в годината до САЩ за срещи с ЦРУ.
Визи са отказани на Слави Бинев (евродепутат), Алексей Петров, Николай Банев, Христо Ковачки, Димитър Джамов, Румен Гайтански, Пламен Тимев, Васил Божков, Валентин Златев, Петър Манджуков, Добромир Гущеров, Гриша Ганчев и др.
"Няма да коментирам статии и прастари събития, в отразяването на които има фактологически грешки. Аз не съм искал виза, но мой изпълнителен директор наскоро искаше и му бе отказано, защото бил работел в моята компания", коментира пред вестника бившият депутат от БСП и основател на бившата бизнесимперия "Орел" Добромир Гущеров.

"Повече от 7-8 години имаме отказ от американското посолство. Официално той (Джеймс Пардю - б.р.) се обоснова така - Банев и неговата фамилия няма да ги пуснем, защото, видите ли, те ще заминат да мият чинии", коментира Николай Банев. Той добавя, че когато се интересувал, му е споделяно, че "едва ли не имат достатъчно сведения за връзки с организираната престъпност и корупцията".

04.04.2011

Ройтерс: Изборите може да променят баланса на властта в България


България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, удряйки по популярността на десноцентристкото правителство, посочва Ройтерс в коментар за рисковете пред България. Агенцията публикува подобни анализи периодично за различни страни по света.
В сегашния анализ, посветен на България, се посочва, че поскъпването на храните и горивата, заедно с предприетите икономии и отлагането на реформите, доведоха до спад в доверието за кабинета на малцинството. Все пак, правителството все още упражнява солиден контрол върху властта благодарение на националистическата партия "Атака".
По-нататък се казва, че кабинетът понесе удар и заради неотдавнашния скандал с подслушванията, който породи подозрения за протежиране на високо ниво.
Правителството на Бойко Борисов трябва да представи по-категорични резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да подсигури влизането на страната в Шенгенското пространство", пише Ройтерс.
По-нататък се прогнозира, че президентските и местните избори тази есен може да доведат до промяна в баланса на властта. Президентът социалист Георги Първанов представи плановете си за завръщането към активната политика. Според анализатори той може да се окаже популярната фигура, която да е в състояние да се противопостави на Борисов, чийто собствен мандат изтича през 2013 г.

09.04.2011

САЩ: Корупцията в България продължава да е проблем


Корупцията в България продължава да бъде проблем във всички сфери на управлението. Законът предвижда наказания за корупцията, но правителството не прилага ефективно законите и служителите често участват в корупционни практики безнаказано. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права.
Корупцията продължава да съществува във висшите граждански и административни съдилища. И в изпълнителната, и в съдебната власти корумпирани служители често биват уволнявани, оказва им се натиск да напуснат или най-често биват преназначени, вместо да бъдат съдени по обвинения в корупция, съобщават неправителствени организации. На съдебните власти им е трудно да преследват високите етажи на организираната престъпност и корупция ефективно, се констатира в доклада на американското външнополитическо ведомство. На 29 март правителството прие промени в Наказателнопроцесуалния кодекс за справяне с някои от слабостите в правни процедури на страната. Промените засилиха ролята на специализирани разузнавателни средства. През годината правителството обвини четирима бивши министри, както и за първи път министър от действащото правителство. Въпреки че имаше няколко присъди, от 2009 г. броят на делата за корупция във високите етажи постоянно се увеличава, констатира Държавният департамент на САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар