четвъртък, 21 април 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...47

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

22.04.1995 г.

Kрай с. Габъре, Врачанско, са застреляни Валентин Митов-Карбида, Илия Върбанов-Даскала и Димитър Къшев-Джондера.


21.04.1998 г.

Убит е главният свидетел на тройното убийство край Габаре

Николай Цеков-Рижия е починал след жесток побой в интензивното отделение на белослатинскта болница и е погребан вчера, съобщиха от местното полицейско управление. Той бил пребит до смърт от цигани на 13 април в съседното село Габаре, където отишъл да мъсти за нанесен му предната вечер побой. Около 17 часа Рижия нахлул в къщата на Петър Колев (40) с приятелите си Герго Христов и Данаил Ласков. По време на пердаха обаче нападнатият получил подкрепа и тримата били пребити.
След намесата на полицията пострадалите са закарани в болница, а Петър Колев е задържан в ареста. Николай Цеков е главният свидетел от тройното убийство край село Габаре, което стана на Великден през 1995. Тогава тримата младежи, свързани със СИК-Бяла Слатина, Димитър Къшев - Джондера, Валентин Митов-Карбида и Илия Върбанов-Даскала бяха разстреляни от упор с автомат „Калашников“. След няколко дни единственият обвиняем по делото Людмил Бойчинов - Дилъра се предаде сам и бе арестуван. Пред съда Дилъра обвини Рижия в трите убийства. За 4 май е насрочено поредното съдебно заседание, където Рижия трябваше да бъде разпитан отново, за да се разбере имат ли основания обвиненията на Дилъра.


16.03.1999 г.

Подновяват дело за тройно убийство

Четири години след хладнокръвния разстрел на тримата младежи от Бяла Слатина Димитър Къшев-Джондера, Валентин Митов-Карбида и Илия Върбанов-Даскала Темида не е произнесла присъда над убиеца им. След неколкократно отлагане по процедурни причини, неявяване на свидетели и допълнителни експертизи, в края на октомври миналата година делото тръгна отначало заради внезапната смърт на един от съдебните заседатели. Поредното заседание е насрочено за днес, а срещу подсъдимия Людмил Бойчинов-Дилъра от Бяла Слатина е предявено обвинение за умишлено убийство с откос от автомат „Калашников“ на тримата в местността Кариерите край врачанското село Габаре. Оръжието на престъплението така и не бе открито, а обвиненият в разстрела набеди за убийството главният свидетел Николай Цеков-Рижия, който почина при мистериозни обстоятелства през пролетта на 1998 след масов побой в циганската махала на Габаре.
След неговата смърт всички свидетели започнаха да променят показанията си, дадени както пред следствието, така и по време на съдебните заседания.
Междувременно Людмил Бойчинов се оплака в Страсбург, че процесът се протака умишлено и че престоят му във врачанския затвор е неправомерен, но Евросъдът не уважи молбата му. Председателят на наказателния състав във врачанския окръжен съд също е отхвърлил жалбата му за промяна на мярката за неотклонение няколко дни преди днешното съдебно заседание

26.05.1999 г.

Процесът за убийството край Габаре – в омагьосан кръг

За пореден път състав на окръжния съд, председателстван от Мария Георгиева подхвана делото за убийстовото на тримата младежи, свързани със СИК – Бяла Слатина. Димитър Къшев - Джондера, Валентин Митов - Карбида и Илия Върбанов - Даскала бяха разстреляни с автомат „Калашников“ в местността Кариерите край врачанското с. Габаре на 22 април 1995. Подсъдимият Людмил Бойчинов - Дилъра, представител на ВИС-2 в малкия град, вече четвърта година отказва да се признае за виновен, амнезия обхвана и свидетелите. Междувременно мистериозна смърт покоси главния свидетел на екзекуцията Николай Цеков - Рижия, кола блъсна и уби на място съдебния заседател Тома Рогожинов. Следователят по делото Велимир Симеонов се спомина преди две седмици при странни обстоятелства


03.14.2000 г.
6 години затвор за
тройното убийство край Габаре

6,5 г. затвор даде Врачанският окръжен съд на Людмил Бойчинов, обвинен за тройното убийство край с. Габаре на 22 април 1995 г. Магистратите го признаха за виновен, че в състояние на силно раздразнение е ликвидирал по особено жесток начин Димитър Къшев-Джондера и Илия Върбанов-Даскала. Третата жертва - Валентин Митов-Карбида, е бил убит от съучастника на Бойчинов Николай Цеков-Рижия, пребит в Габаре преди 2 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар