петък, 29 април 2011 г.

149 агенти на ДС в Министерство на отбраната

Поредната порция сътрудници на службите на бившата ДС и на разузнаването на Българската народна армия пусна днес Комисията по досиетата. Този път проверяваните за агентурно минало са служители на Министерство на отбраната.
На проверка подлежат лица, заемали или заемащи постовете на началник и заместник-началници на Генералния щаб, началници и заместник-началниците на щабовете на отделен род войски; началник и заместник-началник на отбраната, командващият съвместното оперативно командване, началниците и заместник-началниците на щабовете по подготовката на сухопътните войски, военновъздушните и военноморските сили и началникът на щаба по осигуряването и поддръжката; главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт – Министерството на отбраната.
Проверени са 928 лица, от които за 149 е установена принадлежност към службите на комунистическия режим. Десет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г. и на част от включените в списъка.
Министър на отбраната Аню Ангелов ще поиска отзоваване на всички военни аташета, които бъдат огласени от Комисията по досиетата, че са били сътрудници или агенти на Държавна сигурност, съобщи той на пресконференция днес. Същото се отнася и до заемащите в момента публични длъжности в системата на отбраната и министерството, като началник-сектор, началник-отдел и директор.
Няма да има значение кой какъв е и как е работил, каза Ангелов и подчерта, че за в бъдеще ще се изисква предварително подписване на декларация за проверка за принадлежност към структурите на тоталитарната власт. При всички случаи подходът към всички ще бъде еднакъв, каза Ангелов.
Той изрази съгласие, че някогашното разузнавателно управление на Генералния щаб не е било структура на Държавна сигурност, но тези, които са правили закона за досиетата през 2006 година са решили той да обхваща и военното разузнаване на щаба.
„Дали е механично или не, дали е чистка или не – трябва да питате онези партии, които са били в парламента 2006-та година“, каза Ангелов, коментирайки предстоящите отзовавания на военни аташета. „Ние изпълняваме закона“, категоричен е министърът.
Сред обявените имена около 40 са служители на министерството и в момента. Сред лицата, които и в момента заемат ръководни постове в МО, могат да бъдат споменати Вартерес Кочиян, началник на сектор от 25.05.2010 г, Димитър Димитров, началник на отдел от 01.07.2009 г., Веселин Попов – директор на дирекция от 01.07.2009 г., който под псевдонима Роза е бил съдържател на явочна квартира; Георги Атанасов, началник на сектор от 01.08.2008 г., пък е бил доверено лице и агент в ДС-ВКР.
Братът на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Румен Петков – Володя Цветанов също е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Меркурий. Той беше назначен за шеф на инспектората във военното министерство в последните дни на тройната коалиция, дотогава той беше началник-щаб на ВВС. През лятото на м.г. Цветанов спечели беше назначен за военно аташе в Украйна.
Ген. Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб до 27.12.1989 г., също е бил сътрудник на службите. Бившият министър на вътрешните работи и вицепрезидент на Желю Желев е бил съдържател на явка с псевдоним Славейчето.
Агентурно минало има и бившият зам.-началник на Генералния щаб вицеадмирал Емил Люцканов. Той е бил агент на ДС, ДС, управление III-Х-III, управление III-Х-IV, управление III-II-IV, управление III-II-I. Заместник-командващият на Съвместното оперативно командване контраадмирал Симеон Николов Цеков е бил агент в управление III-Х-III, ДС.
В “черния” списък попадат ген. Васил Зикулов, зам.-началник на Генералния щаб и шеф на Разузнавателни войски до 15.08.1990 г.; бившият командващ Военноморските сили вицеадмирал Димитър Павлов, бившият началник на Главния щаб на ВВС генерал-лейтенант Димитър Георгиев.
Ген. Захарин Илиев – командващ Сухопътните войски в периода 1994-1996г., е сътрудничил на управление III-VII-IV на ДС като агент Божилов. Началникът на управление в Сухопътните войски от 1992 до 2000 г. Тодор Милев също има досие.
Агенти в управление III-III-V са били бившият зам.-началник на Генералния щаб Иван Бинев и Иван Парапунов – Командващ Авиация във Военновъздушните сили от 29.11.1993 г. до 01.09.1996 г.
Дамите в оповестения от Комисията по досиетата списък са само три. Това са Галина Божкова, зам.-директор на дирекция от 1993 г., Недялка Хаджииванова, началник на отдел от 1992 г. и Радка Златева – началник на сектор в периода 1998-1999 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар