неделя, 24 април 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...49

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

25.04.1995

Васил Илиев е убит в чисто новия си Мерцедес кабрио на път за ресторант „Мираж“, където е имал среща със Слави Трифонов. Убийството не е разкрито и до днес.



За нова сензационна версия за убийството на бившия бос на ВИС-2 Васил Илиев информира източник на „ШОУ”. Човек от тогавашната бригада на бургаския силов бос Георги Николов-Мечката разказа за съвсем нов вариант на историята около смъртта на Илиев. По обясними причини той не желае да разкрие своята самоличност, но твърди, че има реални доказателства за своята информация. Историята е следната. През 1994 година Васил Илиев е в разцвета на своята слава. Империята му се разпростира вече в много сфери, като за него работят над 4000 души. Той набира скорост и чрез парите от югоембаргото, които се сипят като дъжд. С държавни протекции изнася контрабандно стотици хиляди тонове горива. Обслужва и оръжейни канали, развива се отлично и в застраховането. Силовите му структури пък са подчинили охранителния пазар. Някъде в края на 1994 година Васил Илиев научава, че сръбският бос Желко Ражнятович –Аркан си е поръчал суперлуксозен „Ролс-ройс”, който ще бъде транспортиран през България. Автомобилът е собственост на богат арабски шейх от ОАЕ и е правен по поръчка. Трябва да премине през Истанбул, да навлезе в България през Малко Търново и после да поеме към София и сръбската граница. Возилото било изключителна изработка – скоростен лост от злато, позлатени джанти и тазове, както и
диамантени струлки на километража.
Според тогавашните цени е струвал поне 10 милиона долара. По това време Аркан е дясната ръка на сръбския лидер Слободан Милошевич и в условията на гражданска война успява да натрупа несметни богатства от оръжейни сделки, горива и разбира се, наркотрафик. Водач е на паравоенното формирование „Тигрите”. Смята се, че в тези години е бил най-богатият сърбин със състояние, наближаващо 1 милиард долара. Именно той решава да си поръча ролса и дори плаща капаро от 2 милиона долара на арабина. Гарант за транзита му през българска страна трябвало да бъде Васил Илиев. Когато научава за супер автомобила обаче, Илиев решава да направи свой удар и да открадне возилото. Не се знае как е стигнал до такова рисковано решение, но то е факт. В тези години той е некоронясаният император на България и логично е смятал, че може да си позволи всичко. Със задачата е ангажирана групата на бургаския силов бос Георги Николов-Мечката. Той пък е властелинът на Южното Черноморие - коли и беси в Бургас. Печели огромен авторитет, когато побеждава руснаците в битката за курорта Слънчев бряг. Създател е на охранителна фирма №1 в региона „Първа частна милиция.” Мечката е подчинен на Васил Илиев като част от структурата на ВИС. Илиев му нарежда да организира дръзката кражба. Действието вече се развива през месец януари 1995 година.

Хората на Гошо Николов са запознати детайлно с маршрута на ролса.

Автомобилът идва на собствен ход, ескортиран от два мерцедеса. Общо хората, които придружават шофьора в луксозната колата, са шестима. Заради това Мечката нарежда петнайсет отбрани бойци да участват в операцията. Той не е на мястото, но изпраща там най-печения си бригадир с прякор Яйцето. Всичко се изпипва като по филм. Малко след Айтос трима души, облечени като полицаи и с полицейска лада спират ескорта на ролс-ройса. Правят го все едно, че е рутинна проверка. Секунди след това от близките храсти изскачат останалите бойци и успяват да обезвредят охраната с насочени към тях автомати „Калашников” и два гранатомета РПГ. Веднага скъпата лимузина е откарана в село на десетина километра заедно с мерцедесите и хората. По нареждане на Васил Илиев след три дена шофьорът и гардовете са екзекутирани. През това време той успява да спазари “Ролс-ройса” и да го продаде на руски милиардер мафиот. Цената е 6 милиона долара, като колата трябва да бъде извозена до Украйна. Оттам нейната опека поемат хората на милиардера. Васил Илиев прави бързо организация и чрез един ТИР докарва колата на уреченото място. Парите са получени кеш, разбира се. От тях 1 милион е делът на Гошо Мечката, останалите прибира Илиев.
Аркан научава за наглата кражба и убийствата и буквално полудява. Иска обяснение от гаранта си, но не успява да го открие. По същото време Васил Илиев спретва сценарий. Негови приближени заявяват на Аркан, че скъпата кола е открадната от неизвестни хора. И добавят, че Илиев прави опити да ги разкрие и да върне возилото. Но сърбинът не вярва. Случката е пряк удар по неговия авторитет и той не може да си позволи всичко да остане ненаказано. Васил Илиев и Мечката трябва да бъдат екзекутирани. Просто такива са правилата на този бизнес.
Той изпраща в България двама професионални килъри.
За логистична подкрепа и прикритие ползва услугите на конкурентите на ВИС. Това е групировката СИК. Там също имат сметки за уреждане с Васил Илиев, който на няколко пъти им измъква под носа тлъсти сделки с горива и наркотици. Те се съгласяват на драго сърце да сътрудничат на двамата снайперисти. Организацията е перфектна. Осигурено е дори съдействието на полицейските органи в този район, които трябва да се забавят просто няколко минути повече. Предварително е проучен маршрутът на Васил Илиев и неговите навици. Той е убит на 25 април 1995 година в близост до неговия ресторант „Мираж” в столичния квартал “Белите брези”. Оръжието с , което е разстрелян Васил, е хърватски пистолет „Заги”. С това оръжие действат именно килърите от сръбската мафия. Полицията обаче не може да намери никакви реални следи и убийството остава неразкрито и до днес, а папките по случая гният по рафтовете на СДВР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар