сряда, 6 април 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...46

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

07.04.2008
Убиха "писателя - мутра" Георги Стоев


Той е бил главният информатор на покойния Христо Калчев и беше сочен за негов наследник. Автор е на поредицата "БГ Кръстникът": "Истинската история на Маджо", "Маргина, Бойко и другите" и "Любен Гоцев - истинският Кръстник".
Малко след 12.30 часа днес бе прострелян мъж на оживено място край хотел "Плиска" в столицата. Той е 35-годишният Георги Стоев, известният автор на книги за подземния свят и мафията в България.
Според очевидци нападението при "Плиска" е извършено от двама души.Пострадалият бе откаран с линейка на "Бърза помощ" малко преди 13.00 ч. в "Пирогов". Ранен е с един куршум в главата. На пострадалия бе извършена операция в Института "Пирогов". Според лекари колегите им хирурзи са работили върху рана, несъвместима с живота. Въпреки усилията на медиците обаче около 19:30 ч. Георги Стоев е починал.
През последните две години Стоев нашумя като автор на книги за подземния свят.Твърди се, че той е бил главният информатор на покойния автор на "вулгарни романи" Христо Калчев и беше сочен за негов наследник.
Стоев е автор на три книги в поредицата "БГ кръстникът": "Истинската история на Маджо", "Маргина, Бойко и другите" и "Любен Гоцев - истинският Кръстник". Издал е и три книги за някогашната борческа групировка СИК и две - за ВИС.
Преди две седмици той участвал в предаването "Сеизмограф" по Би Ти Ви, където казал, че вече се е "прежалил" и решил да говори истината
"Той е т.нар. писател - мутра", каза пред БНР Светла Петрова, водеща на "Сеизмограф".
"Беше готов да свидетелства за мокра поръчка, възложена му от Младен Михалев-Маджо, каза го в предаването, но прокуратурата не му обърна внимание", добави Петрова.
Самият Стоев е казвал, че е бил в група за "мокри поръчки", но никога не е извършил убийство.Георги Стоев твърдеше, че и ВИС, и СИК са били създадени след 10 ноември 1989 г. от Държавна сигурност по заповед на тогавашното ръководство на БКП (днешната БСП) и лично на Андрей Луканов.
"Силовите групировки бяха създадени от ДС под ръководството на бившия шеф на разузнаването генерал Любен Гоцев, а той изпълняваше нарежданията на Луканов", заяви през 2006 г. Георги Стоев в телевизионно интервю.
"Компартията създаде групировките, за да насаждат страх сред хората, които преди това по същия начин се страхуваха от властта. Групировките бяха в тесни връзки с полицията и това ги направи недосегаеми за закона", каза тогава Стоев. Според него тази практика продължава и днес.
Той беше убеден, че почти всички престъпни босове вече са легализирали дейността си и вече са бизнесмени, които поддържат тесни връзки и с високопоставени политици, и със службите за сигурност.
Нападението срещу Стоев втори подобен инцидент в столицата за по-малко от 24 часа. Снощи в квартал "Люлин" бе убит 42-годишния изпълнителент директор на "Атоменергоремонт" ЕАД, бизнесменът Борислав Георгиев.
Покушението срещу Георги Стоев няма нищо общо с книгите. Тази позиция изрази пред БГНЕС писателят Владо Даверов, който е бил редактор на произведенията на Стоев. Той си имаше други отношения от миналото с групировкитеи предполагам, че е заради това, обясни Даверов.
"Кой убива заради слово? След Сталин и Вълко Червенков досега никой не е убивал заради книги. Не ми се вярва заради текстовете някой да му посегне", подчерта той. Даверов посочи, че много рядко е разговарял със Стоев за неговия бизнес.
Говорихме си само професионално за текстовете му, каза писателят, добавяйки, че не знае Стоев да е бил заплашван.Според информация на БГНЕС Стоев е разследван за подготовка на убийството на Георги Пехливанов, който беше един от най-доверените хора на застреляния през 2005 г. на остров Аруба Поли Пантев. До закриването на застрахователната компания СИК Пехливанов е контролирал клона в София. Заедно с с Румен Николов-Пашата е бил сред шефовете на "Интергруп".
Три са версиите, по които работи полицията за стрелбата, информира DarikNews.net. Според тях разстрела на Стоев е възможно да е свързан с книгите му, с участието му в подготвяно покушение или с неуредени финансови взаимоотношения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар