вторник, 26 април 2011 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 7

23.02.2011

Варненски кардиолози и пациенти на бунт срещу МЗ и НЗОК


Протестно шествие на лекари и пациенти се изви от Кардиологичната болница, която се помещава в МБАЛ "Св. Анна", до сградата на здравната каса във Варна. Хората се бунтуваха срещу стандарт, въведен и приет през декември м.г. от Министерството на здравеопазването, с който на практика се съкращава наполовина бройката на обслужваните пациенти. От средно 15 на ден, те са сведени сега до едва 8, като деветият пациент с инфаркт трябва да бъде върнат, обясни за "Труд" д-р Живко Колев. "Само днес (б.а - вчера) сме върнали 50 души. За януари сме заработили 800 000 лв., които няма да ни бъдат заплатени, защото стандартът се въвежда със задна дата", каза още той.
От РЗОК контрираха, че новите правила са подготвени от МЗ, с участието на известни кардиолози. Те определят, че за един 8-часов работен ден с един апарат могат да бъдат направени ехокардиографии на не повече от осем души, тъй като изследването отнема точно определено време и не трябва да бъде редуцирано за сметка на качеството на прегледа.
Кардиолозите за изпратили писма с искания до премиера Бойко Борисов и до надзорния съвет на НЗОК.


23.02.2011

Лекари подценяват случаи, умират деца


Тридесет и една лекарски грешки хваща само за година Изпълнителната агенция “Медицински одит”, по-позната сред пациентите като медицинската ДАНС. Над една трета от тях са завършили със смърт. За жалост в повечето случаи жертвите са деца. А според черния доклад става въпрос за сериозно подценяване на ситуациите. Такъв е случаят с малката Анастасия (на 2 г.), починала в 7-а поликлиника в София. Бърза помощ пристига за малката, когато тя вече не е дишала. Джипито е трябвало по-рано да я прати на специалист.
Жертви на лекарски грешки са още 4 деца - Гери (4 г.) от София, която почина заради усложнения след операция на сливици, Даниел Донев (2 г.) от Варна, опериран заради рядка аномалия на тънките черва, и Александра Дюлгерова (1 г.), отишла си заради остър ларингит. Починало е и дете от Каварна, на което лекарите дали антибиотик. А то било алергично.
Три от случаите са за деца, долекувани в пловдивската университетска болница “Св. Георги”.
При 7-годишно момченце с тежък енцефалит “докторите са използвали всички възможни терапевтични възможности, но то е починало”, казаха инспектори, уточнявайки, че все пак детето е било лекувано продължително време. Родителите обаче са отказали аутопсия и затова няма как да се постави окончателната диагноза. “По отношение на терапията не са открити сериозни пропуски, но все още обсъждаме оценката и диференциалната диагноза. Затова ще поканим външен консултант, който да прецени целесъобразността на направеното лечение”, разясниха от агенцията.

10.03.2011

Промениха статут на земя заради Марешки! После можело и да я продаде на общината


Цирковете с главен герой общинският съветник Веселин Марешки продължават. Варненските общински съветници промениха статута на имот от два декара на гърба на МБАЛ “Св.Анна“ (бившата окръжна болница) от публична общинска в частна общинска собственост. По този начин се дава възможност земята да бъде закупена от собственика на построената върху нея сграда Веселин Марешки.

Предложението беше подкрепено от 38 от общинските съветници, а въздържал се гласува единствено Добромир Кондов. Самият Марешки заяви, че не е в конфлкит на интереси, тъй като не ставало въпрос за разпоредителна сделка, а за промяна на статут.

За разлика от него Валерия Ангелова не участва в гласуването, мотивирайки се, че е в конфликт на интереси понеже е юрист на МБАЛ „Св. Анна“.

По време на дебатите общинският съветник д-р Ивалйо Митковски, който работи като лекатр в МБАЛ „Св. Анна“, попита какви са плановете за терена, защото персонала в лечебното заведение имал съмнение, че там ще се появи частен медицински център.В отговор Марешки обясни, че не може да каже какво ще се случи с имота. Той декларира, че може да го продаде на община Варна при взаимноизгодни условия.

Общинските съветници отказаха да дадат думата на народния представител от ГЕРБ д-р Красимир Петров, който също работи в МБАЛ “Св. Анна“. Той бе категорично против сделката с мотива, че посторяването на частен медицински център ще накърни интересите на варненци и ще продължи обезкръвяването на болницата.

28.03.2011

Деца остава без жизненоважна рехабилитация заради намален бюджет


Бебета може да останат без жизненоважна рехабилитация в специализираната болница по детска церебрална парализа. Причината е намаленият бюджет на лечебното заведение.
От бебе 4-годишната Надя всеки ден е на рехабилитация в специализираната болница.
Тя има близначка, обясни майката на Надя. Дойдохме поради факта,че се родиха преждевременно и бяхме насочени за рехабилитация. Оттогава сме всеки ден тук.
В болницата за рехабилитация всеки месец идват около 200 деца. За да има ефект, терапията се прави всекидневно и продължава с години. Други 100 пациенти постъпват и за болнично лечние.
Родителите на тези деца са притеснени, защото заради свития бюджет процедурите могат да бъдат намалени и дори да бъдат връщани новите пациенти.
Директорът на болницата обяснява, че при изготвянето на прогнозен бюджет за договора със здравната каса залага толкова, колкото е получил миналата година. Но в столичната здравна каса записват много по-малка сума.
Това е единственото лечебно заведение в България за ранна рехабилитация на бебета.

20.04.2011

Цакат ни незаконно с такса от 24 лв. за преглед


Частните лекари ще ни цакат с минимум 24 лева за преглед от днес, след като такава минимална такса им наложи незаконно Българският лекарски съюз. В решението на съсловната организация не е посочен таван на тарифите. В него обаче се предвиждат наказания за докторите, които не се съобразят с изискването. Ако лекуват по-евтино, ще отнасят глоби от съюза в размер до пет минимални работни заплати и порицание, гласи решението на БЛС.
Досега лекарите сами решаваха колко да им плащат пациентите за консултация, а някои от тях, най-вече в районите с висока безработица, преглеждаха и срещу символични такси.
Българският лекарски съюз няма никакво основание да формира цени, още по-малко да налага финансови глоби, тъй като не са финансова институция. Самото решение е незаконно и атакуемо в съда, категорични бяха юристи от Министерството на здравеопазването. От там добавиха, че минималната тарифа не е залегнала в нормативен документ.
„Не съм убеден, че цените могат да бъдат еднакви в столицата и в малките населени места. Интересно ми е да видя дали този текст ще се прилага реално, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов в понеделник. Аз мисля, че това е една от поредните сензации в здравеопазването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар