неделя, 1 май 2011 г.

1446 шефове от МВР са били агенти на ДС

Kомисията по досиетата беше задължена от закона да провери следните ръководни постове в МВР: главен секретар, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на районните полицейски управления, началниците на отдели и началниците на сектори.
Около 20% от шефовете в МВР през периода 1990 г. - 2010 г. са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това показва последният 15-и доклад на комисията по досиетата, обявен днес. Той съдържа имената на сътрудниците от буква Т до Я. Прави впечатление ,че голяма част от действащите в момента бивши сътрудници на ДС, особено на длъжност "началник сектор" в МВР, да са назначени или преназначени през 2006 г., когато министър на вътрешните работи беше Румен Петков (БСП).
В доклада фигурират имената на 128 лица, които са били в ръководните структури в посочения период. Заедно с предишните 14 доклада общото число на сътрудниците на МВР сред ръководните служители възлеза на 1446 души.
От март 2010 г. комисията по досиетата започна проверката по азбучен ред в МВР, която се превърна и в най-мащабната за българска институция, извършвана до момента, уточни Дир.бг.
Комисията по досиетата беше задължена от закона да провери следнитеръководни постове в МВР: главен секретар, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на районните полицейски управления, началниците на отдели и началниците на сектори. Общият брой на тези лица възлиза на 6219 души.
В последния доклад на комисията фигурират имената на няколко публични фигури, сред които това на бившия зам.-началник на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия Цвятко Цветков, който при правителството на Виденов (БСП) беше секретар на МВР, а впоследствие съветник на "Позитано" 20.
В доклада фигурират и имена на шефове в системата на МВР в Югозапада. Сред сътрудниците е бившият шеф на РГС – Петрич Юри Смуков, директорът на РДВР – Перник от 2001 г. Юри Георгиев, Тодор Живков от Гоце Делчев, който е заемал длъжност началник на сектор през 1998 – 1999 г., Христо Митрев, началник на ГКПП през 1997 и 1998 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар