вторник, 3 май 2011 г.

ДС хваща гората

Агенти на Държавна сигурност бяха назначени за директори на три от шестте нови окрупнени държавни горски предприятия.
Екскадрите на ДС превзеха горите в момент, в който външното ни министерство върна 13 посланици, за които бе установена принадлежност към бившите тайни служби. “Какво искате, тези хора да не могат да работят никъде ли? Не са нито министри, нито посланици. И горски ли да не могат да бъдат?”, коментира премиерът Бойко Борисов пред “Труд”.
Договорите на новите горски шефове бяха връчени от министъра на земеделието Мирослав Найденов. Според комисията по досиетата тримата са работили за УБО и другите управления на ДС.
Пейчо Върбанов е бил агент Гора и съдържател на явочна квартира. Юри Миков - агент на ДС и УБО с псевдоним Румен, а Иван Недков - щатен служител и разузнавач.
Принадлежността на тримата към службите е установена при проверка на комисията по досиетата от 2008 г. в горската агенция.
От пресцентъра на земеделското министерство заявиха, че няма да коментират назначенията с мотива, че шестимата са спечелили конкурси за длъжността, като документите им са били проверявани от комисия.
Пейчо Върбанов (Гора) ще оглави Югоизточното държавно предприятие. Преди това той е ръководил Районното управление по горите в Сливен. Вербуван е като директор на държавната дивечовъдна станция “Тунджа”.
Юри Миков (Румен) застава начело на Северозападното държавно предприятие. Той оглавяваше Държавно ловно стопанство “Витиня”. Името му нашумя, след като проверка на РИОСВ установи, че стопанството е предало за отглеждане на президента Георги Първанов вълчицата Зорница.
Бившият щатен служител на службите Иван Недков поема управлението на Северно централно държавно предприятие. Той също е известен повече като ловец, отколкото като лесничей. Ръководи държавното ловно стопанство “Росица” в местността Лъгът. Гости там са били много ВИП ловци от България, включително и президентът Първанов. Слабостта му е да ходи на сафарита в Африка.
За тримата останали началници на предприятия няма данни в архива на комисията по досиетата.
За шеф на Югозападното предприятие е назначен Александър Йолев. Той е бивш шеф на “Озеленяване”-София по времето на Стефан Софиянски. По сигнал от Общинския съвет на столицата срещу него имаше проверка от Икономическа полиция.
Директорът на Южното централно управление Ботьо Арабаджиев също е известен в ловните среди - дълги години е бил управител на ловно стопанство “Кормисош” в Родопите и за кратко на стопанство “Чекарица”. Според Дарик радио в момента срещу него имало прокурорска преписка за нарушения в “Кормисош”.
Североизточното държавно предприятие ще бъде оглавено от Йордан Радославов. Той е бивш зам.-директор на агенцията в правителството на тройната коалиция, а от 2009 г. оглавява регионалното управление по горите в Шумен.

"Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар