петък, 13 май 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...53

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

12.05.2005

26-годишният Георги Маринов-Рабиша е разстрелян пред очите на 17-годишната му приятелка в центъра на Ботевград


Както "Параграф 22" вече писа в своя бр.34 от 2007 г., историята е простичка - двама души решават да се отърват от своя "кръвен враг". Изпълнението обаче е толкова некадърно, че е цяло чудо как изобщо самите убийци са оживели.
Според обвинителния акт на 12 май 2005 г. вечерта 26-годишният ром Георги Маринов-Рабиша и 17-годишната му приятелка Леонора Миткова вечеряли в ресторант "Ти Ви" в Ботевград. Тръгнали си около 0.30 ч., после влезли в дискотека "Йоланда", където пили до към 3.20 часа.
От денонощен павилион навън си купили сандвичи и пет минути по-късно се запътили към хотела, в който смятали да пренощуват. Пътят им минавал през централния площад на Ботевград. Там обаче те попаднали в капан.
Когато пресичали площада, двама маскирани мъже изскочили от храстите и започнали да стрелят по тях. По-късно станало ясно, че стрелците са гардовете на дискотека "Ти Ви" - Петър Митев и Ивайло Иванов. Рабиша е повален с два куршума, а приятелката му е простреляна три пъти в гърба.
Килърите обаче били странно разположени. Единият обстрелвал мишените си в лице, а другият ги изненадал в гръб. В резултат на фронталната стрелба един от нападателите пострадал от "приятелски огън".
Според обвинителния акт тогава на помощ им се притекъл Стефан Цанов (управител на "Ти Ви"), който иначе следял стрелбата отстрани. Той взел пистолета от единия си авер (не е уточнено от кой и какъв е пистолетът), върнал се и хладнокръвно довършил Маринов с контролен изстрел в главата.
Кой знае защо тримата убийци пропуснали да сторят същото и с приятелката на рома. Въпреки раните си тя видяла с очите си екзекуцията на любимия си. Познала Стефан Цанов само по... "изключително характерната походка, която не можела да се сбърка".

Разследването
Близо до телата криминалистите откриват кървави дири, които водели до близките храсти. Там ченгетата намират маска. Направената на по-късен етап ДНК-експертиза установява, че я е носил Петър Митев.
Макар и ранена, 17-годишната Леонора дава показания. След разказа й тайнствените кървави следи намират своето обяснение. Става ясно, че Петър Митев е бил ранен от "приятелския огън" на Ивайло Иванов. На всичко отгоре Митев успял неволно да се простреля и в здравия крак.
След това килърите се скрили в храстите на близкия булевард, откъдето Цанов ги подбрал с "Фолксваген"-а си. Междувременно Митев изхвърлил маската си в храстите.
Убийците се качили в колата и поели към близкото с. Литаково. Там се обадили на приятеля им Игнат Игнатов с молба за помощ. Човекът ги завел в местност извън селото, където нападателите захвърлили двата пистолета, ръкавиците, яке и маската на Ивайло Иванов.
След това Иванов се качил в колата на Игнат Игнатов и двамата изчезнали. Стефан Цанов пък закарал простреляния Петър Митев в къща в с.Трудовец. После с колата си отишъл до фурната в селото, която е собственост на неговия шеф в дискотека "Ти Ви" Тихомир Миков, и оставил колата на работника от пекарната Илиян Иванов да я измие. Хлебарят лъснал колата и дори изпрал седалките от кръвта.

В сюжета на заплетената история влязъл и шофьорът на фурната Цветко, който с микробуса си върнал Цанов при ранения му другар. Откарали го пак до съседното с. Литаково, където Митев бил прегледан от лекаря Пламен Петков. Докторът констатирал остра загуба на кръв и препоръчал на аверите му да го закарат в София.
Цанов се свързал с шефа си Тихомир Миков и му разказал за сакатлъка. Босът вдигнал по тревога жена си Теменужка и двамата пристигнали с нейното "Пежо" и с неговото "Ауди". Раненият бил качен при Теменужка, а Цанов седнал при шефа си. Двете коли потеглили за столицата.
Четиримата пристигнали рано сутринта на 13 май 2005 година. В София Теменужка тръгнала по лични дела и изоставила основната група. Тихомир, Стефан и раненият Петър Митев тръгнали да търсят медицинска помощ. Те обаче не събрали кураж да отидат в болница и решили просто да изоставят Митев.
Виковете на ранения били дочути от минаваща наблизо жена, която звъннала в "Бърза помощ". След дълги перипетии пишман килърът бил откаран във Военномедицинска академия.
Междувременно Стефан Цанов също бил изоставен насред София от боса си, който се измъкнал под предлог, че има работа. Самотният Цанов обаче не издържал и звъннал на баджанака си, който пътувал в този момент към столицата. Двамата се разбрали да се приберат към Ботевград заедно.
Докато чакал баджанака си, Цанов обикалял из столицата. Тръгнали към родния си град късно следобед. По пътя обаче били спипани от ченгетата и трагикомичната им сага приключила.

Делото

Процесът срещу тримата килъри започна през 2006 г. в Софийския окръжен съд (СОС). Срещу тях бяха повдигнати обвинения за умишлено убийство (чл. 116 от Наказателния кодекс) и за опит за убийство (чл.116 във вр. с чл.20 от НК).
На подсъдимата скамейка са изправени и семейство Тихомир и Теменужка Микови с обвинение за укривателство на Митев, Иванов и Цанов (чл.294, ал.1 от НК). Според държавното обвинение съпрузите си го направили с ясното съзнание, че тримата са извършили убийство и въпреки това са съдействали да се заличат кървавите следи в колата на Цанов.
По безспорен начин е установено, че по Георги Маринов е стреляно с пистолет "Валтер", а по Леонора - с "ИЖ". По първия пистолет са открити кървави следи от Петър Митев. Според съда това обаче не означавало, че именно той е стрелял с него, защото по нито един от пистолетите не са открити пръстови отпечатъци.
Така и не бе изяснено кой от пистолетите е държал всеки един от стрелците по време на "приятелския огън", нито с кой пистолет Митев е бил прострелян най-напред. Нито един свидетел пък не е внесъл по-голяма яснота за какво им е притрябвало на подсъдимите да убиват Рабиша.
Въпреки неяснотите "кой и как" съдът реши, че именно Митев и Иванов са стрелците, защото по намерените маски има техен ДНК-профил. Освен това по захвърлените ръкавици са открити барутни частици, открита е и капчица кръв на Митев. По ръцете и на двамата обаче няма следи от барут.
По време на делото така и не бе изяснен мотивът за убийството, нито кой е неговият инициатор и откъде килърите са се снабдили с оръжията.
По време на разследването пък Стефан Цанов посочва Петър Митев и Ивайло Иванов като реалните убийци. Според думите му едва след като бившите му колеги в дискотека "Ти Ви" прочели протокола с неговия разпит, решили да го натопят.
На 4 юли 2007 г. Софийският окръжен съд прати Петър Митев и Ивайло Иванов за по 20 години зад решетките, а Стефан Цанов получи 19 години затвор. Магистратите обаче му наложиха мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева.
Съдът изцяло оправда другите двама подсъдими - семейство Тихомир и Теменужка Микови. Мотивът бе, че те изобщо не са знаели за среднощната стрелба.

Протестът

Адвокатите и на тримата подсъдими обжалваха присъдите, така процесът се озова в Софийския апелативен съд. Заседанието във въззивната инстанция се проведе в понеделник (17 март) и роди много въпросителни най-вече по въпроса произвел ли е действително контролен изстрел Стефан Цанов.
На следващото заседание на 21 април ще се яви като свидетел чичото на Цанов - Цанко, който ще даде показания къде се е намирал подсъдимият по време на убийството. Освен това вещи лица ще правят допълнителна балистична експертиза, за да се докаже дали откритата целулоза на дясната му ръка е следствие от употребата на оръжие, или е от битов характер.
Така, поне що се отнася до подсъдимия Стефан Цанов, съдебната битка изобщо не е приключила. В крайна сметка може да се окаже, че той не е теглил контролния куршум на Рабиша, а само е превозил килърите.
Каква ще е съдбата му - на помагач, шофьор или хладнокръвен убиец - ще реши въззивната инстанция. Дотогава перспективата Цанов да прекара в затвора в 19-годишен размисъл, за зло или добро, остава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар