сряда, 11 май 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...52

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

11.05.2005

Разстреляха Джинката пред цял клас деца


Мъж в черно пусна 2 куршума в главата на бандита с километрично досие Ивайло Рангелов.
“ Вижте, застреляха човек! Ето го убиеца, тича между блоковете.” С тези думи започнал часът по биология на осмокласниците от 40 СОУ в столичния кв. "Люлин 9". Децата станали неволни свидетели на убийството на известния магистрален бандит Ивайло Рангелов-Джинката. 29-годишният крадец бе прострелян в главата от неизвестен убиец посред бял ден пред бл. 984 в комплекса, където живеел с майка си. Минути след 11 ч вчера Джинката излязъл от вход "И" на блока и се качил в тъмносин лек автомобил "Нисан". Шофьорът на Рангелов запалил колата и в този момент проехтели два изстрела. Куршумите улучили Джинката в главата. Паникьосан, шофьорът му тръгнал към близката 12-а поликлиника, за да спаси шефа си. Въпреки че болницата се намира на метри от блока, Рангелов починал в колата. Убиха ми детето, крещеше с цяло гърло майката на застреляния Ивайло, която дотича в поликлиниката минути след покушението. Приятели и съседи на Джинката с часове не успяха да утешат ридаещата жена. Един през друг пък учениците от близкото школо описваха на полицаите неизвестния убиец. Едно от момчетата обясни, че килърът бил облечен в черни дрехи, носел тъмен каскет и бил висок около 170 см. Друго хлапе пък разказа, че убиецът бил нисък, слаб и облечен в черни дънки и яке. Убития Ивайло Рангелов е регистриран за половината престъпления от Наказателния кодекс, съобщи по-късно шефът на Криминална полиция към СДВР полк. Валери Йорданов, който пристигна пред болницата. Той допълни, че Рангелов е "работел" заедно с известните бандити Янко Ваташки-Лудия и Йордан Гиздов.


11.05.2006

Човек на СИК беше убит


В деня, в който вътрешният министър Румен Петков отчете, че престъпността рязко е намаляла, в София беше извършено поръчково убийство. Късно вечерта пред гаража на дома му беше убит свързаният със СИК 41-годишен Иво Георгиев Марков - Сиджима . Часове по-рано беше направен опит за покушение срещу 42-годишния Митко Митев, който беше ранен в главата, а собственик на автосервиз пострада случайно.
Покушението срещу Марков е било извършено около 21.50 ч., когато прибирал джипа си "Фолксваген Туарег". Мъжът е бил улучен от четири куршума в главата и тялото. Сигналът е подаден десет минути по-късно от гражданин, който намерил убития да лежи окървавен.
По данни на столичната полиция убитият е бил криминално проявен - има присъда за присвояване, през 1987 г. е регистриран за грабеж, а през 1989 г. - за валутни престъпления. Според радио "Дарик" през 90-те години Марков е държал за кратко на концесия плажа в местността Кабакум край Варна. По същото време е стопанисвал и тризвездния хотел „Гданск" в курорта Златни пясъци. Пред радиото близки на убития разказаха, че имал и казино в Аржентина. На името на съпругата му се води фризьорски салон до НДК. Марков е собственик и на хотел в Китен. Справка във фирмените регистри показва, че на името му са регистрирани две фирми - софтуерната "Маринеро 33" и "Генстрой", занимаваща се с търговско посредничество.

Името на Иво Марков се свързва и с фирмата „Пеликан груп", съобщи "Дарик". Там за кратко той е бил управител и съдружник. В тази фирма основен дял имал убитият преди време Милчо Бонев - Бай Миле, който се смята за един от основателите на СИК. Застреляният в сряда е роднина на взривения преди години в асансьор бос на СИК във Варна Йордан Марков, твърди радиото.

11.05.2006

Турски бизнесмен убит с ножица в гърлото


Турският бизнесмен Явус Капоноглу е бил убит с ножица в гърлото в апартамента си в почивна станция "Галатея" в Долна баня. 56-годишният чужденец е бил открит завързан с тиксо. Сигналът за престъплението беше подаден следобед от момче от охраната, на което му направило впечатление, че сутринта собственикът на станцията не излязъл да се разхожда, както прави обичайно. Затова и служителят от охраната погледнал в апартамента на Капаноглу и видял, че е твърде разхвърляно, което му се сторило подозрително и извикал полицията.
Убитият турски бизнесмен Явус Капоноглу е бил собственик на почивната станция "Галатея 2002". Апартаментът на Капоноглу, в който е открит убит, е извън сградата на почивната станция, но е залепен непосредствено до конюшнята. Капоноглу е купил станцията преди повече от 3 години, спомнят си още съседи. Никога не се е конфронтирал с никого и всички в Долна Баня са го познавали като добър човек, с никого не е имал проблеми. От няколко месеца Явус Капоноглу е живеел в почивната станция. За намирането на евентуални следи в района полицаите са довели специално обучени кучета. До постройката, в която е живеел турският бизнесмен, има спрян джип "Тойота", който най-вероятно той е управлявал.
В станцията работят 4-5 човека, има обикновена охрана, но невъоръжена. Когато имал работа, той често пътувал до София, където живеела жена му. Преди 12-13 г. по подобен начин е бил убит и грък, отново в района на Регионалната дирекция на вътрешните работи, уточни директорът на РДВР - София Стоян Стоянов.
Явуз Капаноглу е собственик на хотел "Преслав" в "Златни пясъци", сочи справка на БТА. Освен това, през 2004 година той регистрира фирмата "Аслъхан" ЕООД, която е с предмет на дейност "търговия на дребно". Той е едноличен собственик в нея. Заедно със съпругата си Искра Генкова-Капаноглу, родена през 1957 година, двамата са регистрирали и фирмата "Демур" ООД, в която имат по 50 на сто участие. За първи път в съдебните регистри турският бизнесмен е вписан във фирмата Г.М. ЕООД, управител на която е Искра Генкова.
В справките на МВР името на турчина не се свързва с престъпления.
Според шефа на РДВР убитият Капаноглу е водил затворен начин на живот. Пътувал е до София, когато това му се е налагало по работа, без шофьор и охрана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар