вторник, 17 май 2011 г.

ЪНДЪРГРАУНД 6

09.05.2007

РАЗСТРЕЛЯНИЯТ С 10 КУРШУМА КОНСТАНТИН ДИШЛИЕВ БИЛ В КОНФЛИКТ С МЪЖА НА АНЕТА СОТИРОВА?


Малко преди да го разстрелят с десет куршума през май 2005 година, срещу Константин Дишлиев е започнала проверка за пране на пари заради превод от два милиона евро към негова фирма. Съмнителната сума идвала от английската Global Associates Limited и е била като кредитна линия. Парите е трябвало да се върнат за пет години. Във финансовото разузнаване получили сигнал от британските служби и стартирали проверка. Тя обаче прекъснала, след като Дишлиев умрял. Това изненадало мнозина, защото на практика баджанакът на Косьо Дишлиев Евелин Банев – Брендо бил този, който усвоявал парите и това можело много лесно да се докаже. Начинът, по който скоропостижно е приключила проверката, навявал на корупция. След убийството на скандалния бизнесмен тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов извежда версия, че може да се направи връзка между ликвидирането на Дишлиев и заловени 819 килограма кокаин в Испания. При акцията испанската полиция арестувала шестима българи.
Трета версия е, че 28-годишният столичанин се е скарал със свой съдружник, но не Брендо, както се твърди напоследък. След смъртта на Дишлиев хора от бизнессредите коментират, че е влязъл в конфликт с мъж с прякор Доктора, но с различно име от това на Иван Тодоров. Той е Борислав Стоянов и е собственик на къмпинг “Оазис”. Стоянов е крупен бизнесмен, съпруг на актрисата Анета Сотирова и доведен баща на попзвездата Белослава.
4,5 тона кокаин от Латинска Америка са минали по канала на Дишлиев, съобщава български всекидневник в коментар за убийството в София. Според друг вестник пък убитият бил близък приятел с Кузман Гуслеков, също убит след провалена афера с 600 кг кокаин.

13.11.2009

Баретата Манол Иванов: Обвиненият Димитър Пачеджиев бил любовник и на Стаевска?


Бившата барета Манол Иванов, подизпълнител на строителните обекти на Пачеджиев и негов приятел повече от 20 години, дълго време не желаеше да говори публично. Двамата с Пачеджиев не се срещат и не се чуват. Вероятно мълчанието им е белязано от сянката на следствието и конфуза от огласяването на много лични факти от живота им...
Както е известно, в дъното стои една любовна история – връзката на Димитър Пачеджиев с Анна Фантуси, и придружаващите тази любов конфликти и колизии. Анна му изневерявала с грузинец, от когото има дете, но 51-годишният влюбен Пачеджиев й прощавал всичко. Приятелката на Анна - Петя Стаевска, обаче я навивала да се раздели с щедрия бизнесмен. Звучи странно за приятелски съвет, защото Пачеджиев тотално устроил живота на Анна с петцифрена месечна рента и подаръци като луксозен апартамент и супервозило - чисто нов “Астън Мартин”. Искал да осинови и детето й.
Бизнесменът завел двете приятелки заедно с децата им на екзотично пътешествие в Тайланд, където поел всичките разноски на компанията. Покрай това правел и други материални жестове за всеки приятел в нужда. По онова време никой от приятелския кръг не подозира как ще се стигне до взаимната омраза между героите в тази сага. Когато Петя Стаевска е залята с киселина, първоначално тя посочва за виновник брат си, но след време, насочена от въпрос в полицията дали познава Пачеджиев, си изгражда собствена версия – че той е поръчителят за киселината.

Тази версия Стаевска поддържа и до днес. Убеждава в нея и Анна Фантуси, като я заставя да поддържа обвиненията срещу Пачеджиев. Неизвестно какъв вътрешен спор обаче не след дълго разваля приятелството между двете, така че с днешна дата Петя и Анна дори не се чували.

Междувременно Пачеджиев загубва не само любовта си, но и по-голямата част от строителния си бизнес на стойност 20 милиона евро. Причината, по думите му, е документна измама, скалъпена от съдружника му Михаил Кънев и неговата адвокатка Албена Янева, докато набеденият в заливането с киселина Пачеджиев е в ареста. На фона на всички събития, наподобяващи предателства от близки хора, човек остава със странното впечатление от един парадокс – че въпреки вменената му роля на единствен свидетел по наказателното дело срещу Пачеджиев – мълчаливецът Манол Иванов може да се окаже и единственият му верен приятел.

Ето защо репортер на “ШОУ” пожела да се свърже с Манол Иванов и да научи от самия него какво мисли за всичко това. След като първо отказа, Иванов бе убеден от репортера, че е важно да говори. Това е първото и единствено интервю на свидетеля засега в пресата.

04.05.2011

Бащата на Фидел Беев разчиства конкуренция та със смъртни заплахи


Стария бей окупи ра автогарата във Велинград и тормози останалите превозвачи .
Скандали и заплахи за въоръжена саморазправа - това са оръжията на Димитър Беев, баща на скандалния бивш ДПС депутат и кмет на Велинград Фидел Беев, в борбата му за пълен монопол върху автобусните превози в региона. За това алармира Петър Арабаджиев, собственик на фирма "Елина 3.1." ЕООД и основен конкурент на Беев-старши в превоза на пътници по линията София-Велинград.
Потърпевшият разказа как преди няколко седмици Стария бей, както хората в града наричат бащата на бившия кмет, се появил на стопанисваната от него автогара и започнал да крещи по шофьорите и дори пътниците на конкурентната фирма. По негово нареждане били затворени и бариерите на входа, за да не могат автобусите да напуснат автогарата. За да подсили ефекта, Беев паркирал скъпоструващия си Мерцедес пред бариерите, а незащитените зони били подсигурени от метачките на гарата, отново по нареждане на самозабравилия се олигарх. Саморазправата прераснала във физическо посегателство, след като Беев започнал да блъска един от неудобните му шофьори, за който вече има създаден предупредителен протокол. Гневът на местния феодал се насочил директно срещу Арабаджиев и той започнал да рита колата на превозвача, докато в нея била съпругата му. Дори органите на реда, които били информирани своевременно за своеволията на Стария бей и пристигнали на място след минути, не успели да потушат напрежението. Едва след 20-минутни молби и увещания Беев склонил да премести колата си, за да могат пътниците да отпътуват. Екшънът обаче не свършил дотук, след като Петър Арабаджиев веднага подал жалба в районното полицейско управление срещу бащата на Фидел Беев. Там, пред безучастните погледи на събралите се полицаи, Димитър Беев му заявил, че ще извади пистолета си и ще го гръмне на място. Последвал незабавен сигнал до районната прокуратура във Велинград, резултатите от който ще станат ясни до дни.
Последните изстъпления на Димитър Беев не са епизодичен изблик, разказват потърпевши. Стария бей отдавна се опитвал да разчисти конкуренцията чрез силови методи и натиск. Той издал пълна забрана сред своите служители и шофьори да разговарят с тези на конкурентните фирми, а провинилите се били уволнявани на мига. Кафенето на гарата също се оказало недостъпно за неудобните фирми, а на шофьорите било забранено да ползват дори тоалетната. Всичко това се случвало, въпреки че фирмите заплащали по 600 лева такса за ползване на автогарата.

16.05.2011

Цветелина Бориславова купи нова банка


Цветелина Бориславова пак купи банка. Нейният фонд “Клевър синерджис” вече е собственик на мажоритарния дял в Българо-американската кредитна банка. Сделката е финализирана и БНБ е информирана за това. Бориславова придоби 49,9% в трезора, който бе собственост на закъсалата Алайд Айриш Бенк. В резултат на кризата ирландската група беше почти национализирана и разпродава активи.
Бившата шефка на СИБанк се пребори в конкуренция с фонд, управляван от бившия министър в два кабинета Николай Василев.
Цветелина Бориславова се връща в банкерството. В понеделник беше финализирана сделката за продажба на 49,99% от капитала на Българо-американската кредитна банка (БАКБ). Избраният купувач е инвестиционният фонд “Клевър синерджис”, чиито акционери са Бориславова и фондацията й Credo Bonum. Това гласи официално съобщение, разпространено от фонда. Цена за сделката не бе посочена.
Бориславова взема дяловете, които досега бяха собственост на ирландската Алайд Айриш Бенк. Банковата група беше почти изцяло национализирана по време на ирландската банкова криза и през август миналата година обяви, че разпродава активите си в чужбина.
“Информирани сме, чакаме внасянето на документите”, коментираха от БНБ. Според експерти текущата пазарна оценка на дела на ирландците в БАКБ е 53,5 млн. лв. През 2008 г. те платиха за 49,9% от капитала 216 млн. евро. Другият голям инвеститор в банката е “Грамърси Имърджинг маркетс” с 31%.
Интерес към участието на Алайд Айриш Бенк в капитала на БАКБ проявяваха и фонд “Експат кепитъл” с управител бившият министър в правителствата “Сакскобургготски” и “Станишев” Николай Василев, както и Централна кооперативна банка (ЦКБ). “Експат кепитъл” дори подаде обвързваща оферта за покупка на ирландския дял.
В началото на декември м. г. Бориславова продаде дела си от 16% в СИБанк на мажоритарния й собственик, белгийската група KBC. От сделката тя получи малко над 141 млн. лева. Банкерката напусна и поста си на председател на надзорния съвет на СИБанк.
Бориславова присъства в класацията на в. “Пари” за най-богатите българи. Според нея към 1 декември 2010 г. тя е управлявала активи за 219,8 млн. лева.
Към 31 декември 2010 г. БАКБ има активи на стойност 375,9 милиона евро.
В началото на 2011 г. “Клевър синерджис” е с внесен капитал над 72 млн. лева и активи на стойност 500 милиона. лева. Фондът инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите.
Намерението на новия инвеститор в БАКБ е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти, се казва в официалното съобщение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар