вторник, 24 май 2011 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 15

26.04.2011

В България има недосегаеми от правосъдието


Българското правосъдие дели своите клиенти на обикновени граждани и недосегаеми. Така смята посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, който в интервю за Дойче веле говори за дефицитите на българската демокрация.

След покриването на техническите критерии за членство в Шенген пред България стои трудната задача да покаже пред своите партньори осезаем напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. В това отношение месеците до юлския доклад на еврокомисията ще бъдат наистина горещи за българското правителство и правосъдната система на страната, каза още Матиас Хьопнер. Неговата страна, както и Франция, потвърдиха наскоро несъгласието си за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, независимо, че техническите критерии са изпълнени.

"Дискутираният напоследък въпрос дали българският съд третира по различен начин делата на богатите и на бедните, аз бих свел до дилемата дали правосъдието в страната дели своите клиенти на обикновени граждани и на недосегаеми. Фактите от българската действителност говорят в подкрепа на подобно раздвоение, защото хора, които многократно нарушават закона, получават или оправдателни присъди, или изобщо не стигат до съд", посочи посланик Матиас Хьопнер в интервю пред Дойче веле, разпространено във вторник.

10.05.2011

Страсбург: България е рецидивист по мудно правосъдие


България трябва да вземе генерални мерки срещу мудното правосъдие, включително чрез въвеждане на процедура за обезщетения на потърпевшите, реши Евросъдът по правата на човека. Нещо повече - даде 12 месеца на държавата да изпълни решението. Тъй като то ще влезе в сила 3 месеца след постановяването му, управляващите имат общо 15 месеца да напишат нов закон за обезщетения заради прекомерно продължили наказателни, граждански и административни дела, да променят Закона за отговорността на държавата или да направят нещо трето. Ако не се случи, България ще е в черния списък на нарушителите във всеки доклад на Комитета на министрите на СЕ.
За първи път във вторник Евросъдът приложи спрямо държавата новата процедура на “пилотни решения”. Тя се задейства при многобройни еднотипни и повтарящи се нарушения на човешките права.
На базата на две дела - “Димитров и Хамънов срещу България” и “Фингер срещу България”, Страсбург констатира системен нерешен проблем с мудното правосъдие. И изрично порица държавата, че е върнала “вечните обвиняеми” в НПК (виж карето).Каза и че “жалбите за бавност” по граждански дела не са ефективни.

16.05.2011

Поведението на вътрешния министър вдига недоверието в съда


Европейската асоциация на съдиите излиза с тревожен доклад за авторитета на съдебната система у нас. Според организацията критичните мнения намаляват без основание и без това ниското доверие, което обществеността има към съдебната система.
Българските съдии работят много активно в защита независимостта на съдебната система, пише в доклада, цитиран от БТА.
Според Европейската асоциация на съдиите нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията за корупция и липса на компетентност на съдиите, излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.
В доклада се посочва, че се подкрепят намеренията на министъра на правосъдието да засили позицията на ВСС, но е необходимо ВСС да подобри качеството и прозрачността на работа и да има готовност да застане пред обществеността в защита на върховенството на закона.

20.05.2011

Брюксел откри наказателна процедура срещу България заради мултиплексите


Европейската комисия е открила наказателна процедура срещу България заради нередности при конкурсите за избор на фирми, които да изградят платформите за цифрово разпространение на радио и телевизионни програми. Това съобщават от пресслужбата на комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня, цитирани от в. "Сега". Става дума за т. нар. мултиплекси. Според Брюксел те трябва да бъдат разпределени обективно и прозрачно.
От Брюксел смятат, че при определянето на компаниите, които да изградят мултиплексите, са заложени дискриминационни условия, сред които изискването кандидатите да нямат телевизионна дейност в чужбина, пише в. "Труд". Заради този критерии от конкурса отпадна австрийската компания ORS. Другото нарушение, е че държавата не е имала право да резервира софийския ефир за обществената телевизия БНТ, при положение, че към този момент тя не е имала регионален програмен лиценз. Заради отпадането на софийската често от конкурса беше ощетена телевизия "Европа". Трета забележка на Брюксел е, че са определени програми, които задължително трябва да бъдат качени на мултиплексите. Такъв статут получиха Би Ти Ви, Би Ти Ви екшън, Нова тв, ТВ7, МСАТ, "Дарик" и Би Би Ти. Според европейските правила това се прави само по изключение и се допуска за обществените оператори.

20.05.2011

МВФ: Скъпите храни и горива ще повишат инфлацията в България


Според фонда нарастването на износа ще помогне да се компенсира отслабването на вътрешното търсене, което остава потиснато от нарастващата инфлация.
Високите цени на горивата и хранителните продукти се очаква да продължат да стимулират инфлацията. По прогнози на фонда тя ще достигне 4.25% през тази година, а догодина ще се забави до 3%.
Като ключови за възстановяването на България експертът посочи провеждането на няколко реформи, без които "наследството на кризата ще се усеща още дълго".
Това са реформите включени в Националната програма за реформи (в здравеопазването и пенсионната система) включително и активни политики в областта на образованието и квалификационните програми така че работната ръка да отговаря на нуждите на бизнеса.
"Структурните реформи посочени в Националната програма за реформи ще са ключови за повишаване на потенциалния икономически растеж", обясни тя. Другите препоръки на фонда за подобряване на законодателството така, че договорите в частния сектор да се спазват по ефективно.
По думите й пактът за финансова стабилност ще изпрати силен сигнал за решимостта на България да провежда благоразумна фискална политика, каквато фондът препоръчва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар