петък, 20 май 2011 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 23

22.12.2010

Първанов: Борисов е слаб премиер, не искам поста му


България има слаб премиер. Това заяви президентът Георги Първанов пред БНТ днес. Според Първанов правителството се опитва да прикрие проблемите, създавайки скандали.
Проблемна е ситуацията в здравеопазването, която е прикрита от другите скандали в държавата. „Да не говорим за безработицата, за образованието. Ние имаме продължаваща криза, която се изразява и в криза на управлението. Министър-председателят обвиняваше тройната коалиция, после министрите, но става ясно, че България има слаб премиер. Той не може да преодолява проблемите, които има страната. На България й трябва не шериф, а стопанин, знаещ и кадърен човек, който да управлява страната", посочи още президентът.
Първанов обясни, че голяма част от напрежението между него и премиера е спор по политики, но и призна, че има и личен момент. „Не се съизмервам, с когото и да било в политиката, това би било елементарно. През различните периоди на прехода съм имал своята полемика с носителите на различни политически тенденции, но хората трябва да преценят колко сме различни със сегашния и предишните премиери", посочи Първанов.

23.02.2011

К. Нинова: Хората не ядат само СРС-та и асфалт от магистралите


БСП искат индексиране на доходите на хората и оставката на социалния министър Тотю Младенов, ако първото не се случи. Това заявиха на брифинг народните представители от ПГ на КБ Корнелия Нинова и Меглена Плугчиева. Нинова каза, че според данните за 2011 година над 40% от доходите на хората отиват за храна. Настояваме да се индексират доходите на хората – основно пенсиите и минималната работна заплата, добави тя. Ако в петък социалният министър не представи план за индексирането на доходите на хората, е по-добре да си ходи, повтори тя.
Нинова каза още, че управляващите не обръщат внимание на тази тема, но би трябвало да разберат, че хората не ядат само СРС-та и асфалт от магистралите. Става въпрос за осигуряване на основни хранителни стоки, посочи тя. Тенденцията за февруари и март е цените да продължат да растат. Оправданието на правителството, че това е в цял свят и заради международната конюнктура не е вярна, защото по изчисление на Световната организация за храните ръстът на хранителните продукти, които произхождат от зърнени култури е 3%, а при нас е 8,3%, заявиха левите депутати.
Ръстът на цените на месата според световната организация пада, а при нас цените продължават да растат, обявиха левите народни представители. Виновно за това състояние е не само международното положение, а и сбърканата политика на правителството към производството на български храни и земеделските производители, смятат те.

21.04.2011

Разследват ловните трофеи на Първанов


Парламентарната комисия „Антимафия“ ще разследва ловните трофеи на президента Първанов. Това обяви нейният шеф Валентин Николов. В Народното събрание е постъпил сигнал от подател, подписал се като Стефан Аврамов от София, с искане да бъде проучено кой финансира скъпото хоби на държавния глава.
В досегашния Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, член 20, президентът не беше под обсега на нашата проверка. Сега обаче законът ще бъде променен, обясни Николов.
За нас не е важно от кого идва сигналът и той определено не е от Атака. Разпределил съм го към експертите. Щателно ще бъде проверена информацията, която сме получили и няма значение дали данните са анонимни или наистина има Стефан Аврамов. Ако има данни за корупционни действия, ние ще ги проверим, каза Валентин Николов.
Според него ловът е скъпо удоволствие. За пример той даде цените за отстрел на животно – между 10 000 и 30 000 евро.
Президентът Георги Първанов е известен като страстен ловец. Скъпото му хоби е често обсъждано сред политици и медии.
През 2008 г. избухна международен скандал, след като стана ясно, че по време на посещението си в Узбекистан Георги Първанов е убил овен архар. Животното е защитено от Червената книга. През 2007 г. в деня за национален траур заради жертвите във влака "София – Кардам" президентът бе на лов в района на Симитли.


21.04.2011

Бойко: БСП ме караше да ходя с червена връзка. Опорочи ми детството


"Най-малко БСП имат право да говорят за използване на децата за политическа агитация", казва премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството. Това става ясно от качената на сайта на МС стенограма. Коментарът на премиера е по повод скандала с ученическото състезание в Пещера.
„Тяхната партия ме караше да ходя с червена връзка. Тяхната партия насила ме караше, те ми опорочиха детството. Как така? Тази партия, Станишев ще се изказва вчера, че ние, защото в някаква викторина в едно градче Пещера една депутатка направила. Да, безспорен скандал е, ние ще я санкционираме отвсякъде. Но точно тези, които ме караха да ходя с червена връзка! От къде накъде децата ще ходят с червени връзки? Защо не си посипете главата с пепел? Защо не отречете тези си години, където управлявахте тогава, а се водите 45-ти конгрес или 46-ти или 47-ми не ги знам и се наричат над стогодишна партия? Откъде накъде?", попита Борисов.

12.05.2011

Борисов за противниците си: Страх ги е, до август ще им гледам акъла


"Аз, откакто съм от 12 години в публичното пространство, само ме спрягат за президент. В края на краищата - омръзна ми всяка година да обяснявам. Просто ме забавляват да гледам колко ги е страх и как треперят всичките и се чудят какво да направят. Затова до август- септември ще ги оставя ей така да им видя акъла. Това е точната дума", каза министър-председателят, цитиран от “Фокус”.
В последните дни той е критикуван и от БСП и ДПС, и от сините, дори и от президента Георги Първанов заради изказването си, че кандидатът на управляващата партия ще бъде обявен чак през август, вместо да обяви директно още сега дали той ще се впусне в надпреварата за държавен глава.
Днес премиерът изтъкна, че преди година ГЕРБ първа обяви своя кандидат-президент - тогава лично той заяви, че това ще е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
„Какво му се случи – сини, червени, криминални структури заляха с помия човека, който се бори с престъпността. Кой преди нас си беше казал кандидата - не е ли така?”, категоричен бе Борисов.
Според него всеки ден някой от политическите му опоненти излиза да каже нещо, свързано с него, за да може след това да му се обърне внимание чрез журналистическите въпроси и коментарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар