неделя, 29 май 2011 г.

ЪНДЪРГРАУНД 7

06.04.2011

Газът на доцент Петров: От Труд, през Галерия до Пещерска


След алкохолния и цигарения пазар основателите на „Винпром Пещера" ще завземат и медийния със заплахи за убийство, става ясно от последния скандал с прехвърлянето на дялове между акционерите в „Медийна група България Холдинг".
В коридорите на „Труд" и „24 часа" упорито се говори, че още от началото на 2011 година Христо Грозев поискал няколко милиона евро назаем от Атанас Петров и Антон Щерев, за да изплати все още невнесения си дял в „БГ Принтмедия" ООД. Срещу услугата пък собствениците на „Пещера" щели да получат дял във вестникарската група и възможност да прокарват не само корпоративните си интереси, но и да търгуват с влияние в навечерието на изборите.
Във финансовите среди пък се твърди, че реално парите на „Винпром Пещера" и на Делян Пеевски стоят зад подозрително бързо регистрираната на 3 декември 2010 година в Австрия BG Privatinvest GmbH. Показателен е фактът, че дружеството е учредено с минималния капитал, определен от австрийските власти - 35 000 евро. Подобна практика не е присъща за сериозни инвеститори, но е характерна за структури с неясен произход на средствата и спорни цели. Христо Грозев бил вкаран, за да представлява интересите на „Винпром Пещера". Австрийците са привлечени за параван на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Първоначалната уговорка е била Атанас Петров и Антон Щерев да не излизат на светло, а да управляват вестниците чрез подставени лица.
На по-късен етап обаче двамата променят мнението си и настояват за извършване на официална продажба, която да ги легитимира.
Съмнителната транзакция била планирана зад гърба на другите двама съдружници Любомир Павлов и Огнян Донев, които по никакъв начин не желаели да се обвързват с хората на „Винпром Пещера", както и с Ирена Кръстева. Грозев възнамерявал да ги постави пред свършен факт и да им натресе нежелани партньори. Бъбривостта на Петров и Щерев обаче изиграла лоша шега. Мераците им да стават медийни босове от седмици са известни на журналисти, политици и бизнесмени. Запознати с финансовите проблеми на Христо Грозев разказаха, че Петров и Щерев в последно време станали изключително нервни и дори заплашили живота и здравето на Грозев, ако не им прехвърли дялове в „Труд" и „24 часа". Този факт
беше потвърден и от Любомир Павлов който разкри, че Христо Грозев станал тревожен от момента, в който вкарал „Винпром Пещера" в сделката. Павлов обясни, че Грозев се опитал да прокара нови инвеститори в медийната група, сред които „Винпром Пещера", заради неуредени лични сметки към алкохолния производител. Грозев дори споделил, че се страхува за живота си, ако това не стане.
От цялата междусобственическа свада не стана ясно дали „Пещера" вече е получила дял в медиите. Според Любомир Павлов Грозев преговарял да вкара като съдружници в „Труд" и „24 часа" депутата от ДПС Делян Пеевски, както и шефа на Корпоративна банка Цветан Василев.
За да защити живота на Грозев, Павлов е провел конфиденциален разговор с главния прокурор Борис Велчев, в който го е уведомил, че „Винпром Пещера" заплашва с физическа разправа. Ето и точните му думи: „А на мен ми каза, че са читави хора. Аз казах, че ако дължи пари, ще му върнем парите
Той каза: „Не мога, те ще ме убият!". Нека да отидем на полиграф, защото той може да си измисля. Аз съм говорил конфиденциално и с главния прокурор да му осигурят охрана. Той ми предложи и други акционери, но те са собственици на ТВ7, като Делян Пеевски", разказва Павлов, според когото Грозев се е опитал да лобира за определени фирми с цел да определя политиката на вестниците.
Масло в огъня на конфликта между Грозев и Павлов наляха и бившите собственици на „Труд" и „24 часа" - немските инвеститори от ВАЦ. Те настоявали да получат последните 15 милиона от сделката, които до този момент все още не са им преведени. Павлов и Огнян Донев деликатно намекнали на Грозев, че е негов ред да се издължи.
Единственият източник на свежи пари - собствениците на „Винпром Пещера", отказали да преведат сумата, докато не влязат официално в управата на медийната група заедно с Делян Пеевски.



27.05.2011

Соня Колтуклиева: Цветелина започна война с Бойко Борисов!


Цветелина не искаше Бойко да стане министър-председател. Не искаше! Като чувствителна интелигентна жена тя си даваше сметка, че с напредъка на политическата си кариера нейният любим се откъсва от опеката й, престава да е подвластен на внушението, че тя е образована бизнесдама, а той - непросветен бодигард.
През януари 2009 година личната пиарка на Бориславова Елена Вълчева нарочно се беше обадила на издателя и главен редактор на вестник „19 минути” Борис Ангелов, за да му „довери”, че Цветелина и Бойко вече не са заедно. Публичното разпространяване на тази „новина” уреждаше банкерката, защото тя си беше в прекрасни отношения с Царя и Сергей Станишев и се чувстваше твърде комфортно при тройната коалиция - нали тогава правителството я одобри за почетен консул на Исландия в България и започна устрема и в туристическата индустрия. Пред туристически босове тя споделяше, че Станишев е по-надежден за бизнеса, отколкото непредсказуемият Борисов. Аз лично говорих с нея през пролетта на 2009 година за проекта й „България 2020” – замислен като мозъчен тръст, който да дава анализи и съвети на властта. Попитах я дали това ще бъде екип в помощ и подкрепа на Бойко Борисов, ако стане премиер, но тя ми отговори: Не, не го разбирай така, това е проект за предоставяне на експертиза на всяко правителство, което дойде на власт след изборите. Кръгът „България 2020” си беше помечтал да се състави експертен кабинет с мандата на ГЕРБ - Бойко Борисов да си остане партиен лидер, а министър-председател да стане Иво Прокопиев, той дори отиде да учи в Америка, за да се подготви за този пост. Цветелина и Иво тръгнаха да се срещат с българите, работещи в Световната банка, за да си формират кабинет – Кристалина Георгиева ги беше насочила към Симеон Дянков, на когото предстоеше напускане на банката, заради неуспеха на проекта „Дуинг бизнес рипорт”. Бойко Борисов вече беше попарил грандоманията на Иво, като каза: „Това, че съм казал на някого добър ден, не значи, че ще го правя премиер”... Та в движение се породи идеята Кристалина Георгиева да бъде номинирана за премиер.

Кръгът „Капитал” около Иво Прокопиев силно се надяваше Бисер Боев да стане икономически министър, но като не мина номерът – извадиха Трайчо Трайков да покровителства интересите на Цветелина в т. нар. „зелена енергия”. Росен Плевнелиев и двете заместник-министърки на здравеопазването Гергана Павлова /от „Софарма трейдинг”/ и Десислава Димитрова /от Световната банка/ са също кадри на този приятелски кръг. Само че животът е несправедлив: Симеон Дянков и Росен Плевнелиев предпочетоха да са по-верни на премиера, отколкото на бившата му приятелка. Друг въпрос е, че Симеон Дянков за 2 години успя да изгради истински финансов октопод и вече се вижда в сънищата си министър-председател, ако Бойко Борисов се кандидатира за президент. Но София не е Холивуд и българският „Брад Пит с очила” ще си остане с едните блянове за политически „Оскар”.
Според мен дълбоко погрешни са твърденията, че Цветелина Бориславова си купи банка, за да подсигурява финансово Бойко Борисов и да се възползва от позицията му на премиер. Не. Цветелина Бориславова започна война срещу Бойко Борисов. Не случайно, веднага след като подаде оставка заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев, в деловите среди се появиха слухове, че той отива на работа в БАКБ. Амбициозна и богата, Цветелина ще иска да докаже на всички, че умее да превръща парите във власт. Чувам дори, че искала да прави политическа партия. Зелена енергия – зелена партия: модерна алтернатива на ГЕРБ за следващите парламентарни избори - може това да е стратегията й.

Сикаджийският наследник Жоро Главата е персона нон грата навсякъде

Напоследък синът на взривения сикаджийски бос Стоил Славов – Георги, по-известен с прозвището Жоро Главата, е недолюбван от тези, които са своеобразен барометър за мъжка пригодност – жените златотърсачки. За тях той вече е безинтересен. Забелязва се, че зарязан от доскорошните си почитателки. Николета Лозанова, която основно изпразни банковите му сметки, първа надуши липсата на перспектива у неправещия нищо за финансовото си благополучие мафиотски син. Единственото му занимание е да харчи придобитото и да демонстрира благосъстояние и някакво отвлечено величие, пише „Галерия”. Друга причина да бъде лишен от дамско внимание са постоянните скандали, в които се забърква. Решаващата обаче е, както се спомена, че върви упорит слух, че неудържимо върви към фалит. Въпреки че все още кара лъскави коли и демонстрира благополучие, сикаджийският син имал проблеми с кредиторите си, които отдавна го издирват под дърво и камък.
Най-голямата му гордост – хотел „Хевън“ в Слънчев бряг, вече е обявен за публичен търг от съдия-изпълнител. Изпаднал в депресия, Главата вече по-рядко посещава лъскавите заведения в София и Пловдив, където доскоро се подвизаваше. Напоследък може да бъде забелязан предимно в благоевградския клуб „Джулиани“. Наследникът на Славов купонясва обикновено в компанията на сина на известния благоевградски бизнесмен Витан Витанов – Олег, с когото е съдружник. Главата се държи необичайно прилично. Въпреки незавидното си финансово състояние, миналото лято Жоро си подари ново лъскаво „Ламборгини”. Впечатляващото возило е оборудвано с всички екстри – дишаща черна кожа, подгряващи облегалки за главата на шофьора и пасажерите. Според клюката италианското чудо е докарано в столицата директно от магазин на „Ламборгини“. С новия автомобил обаче не му провървя. Неотдавна той претърпял сериозна катастрофа и спортното возило в момента е със сериозни поражения. На застрахователната компания, сключила договор с Главата, ще й се наложи да покрие ремонт на стойност над 50 бона. Неговото „Ламбо” се оценява на около 300 000 лева. Според протокола за пътнотранспортното произшествие водачът на спортния звяр е загубил контрол заради дупка на пътя. След това автомобилът се врязал в мантинелата. Зад волана бил приятел на Георги Славов. Мнозина обаче подозират, че тъкмо той е ударил баровското возило, но е прехвърлил вината на шофьор с изрядни документи, за да бъде покрита застраховката на „Ламборгинито”. Жоро разби и едно „Ферари”, приблизително на същата стойност. Освен всичко друго Главата вече има проблеми с катаджии, които го залавят да кара в нетрезво състояние. Преди три години в Гърция местният КАТ му отне книжката, след като радарът отчел, че кара със 100 километра над позволената скорост. Сега наследникът на Стоил Славов се придвижва с вехто ауди.

29.05.2011

Анонимен свидетел засилва Маргина обратно в съда


Красимир Маринов-Големия Маргин съвсем скоро може да стане подсъдим като лидер на група за наркоразпространение.Оказа се, че прокуратурата е поискала възобновяване на прекратеното преди около 5 месеца разследване срещу Маргина, съобщи БТА.Обратът е настъпил от показания на анонимен свидетел, който е уличил видния подсъдим в лидерство на наркогрупата.
Разследването за наркотици срещу Маргина започна в началото на миналата година, когато с него в ареста попадна и Стефан Бонев-Сако.
Тогава от държавното обвинение коментираха, че босът на мащабна група за наркоразпространение в Големия Маргин, а Сако бил „изпълнителен директор" на организацията.
На 12 януари т.г. обаче изненадващо се разбра, че наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов е прекратил разследването срещу Красимир Маринов и обвиненията срещу него са паднали по това дело.
Ангелов обаче бе подписал тайно от колегите си постановлението и за наказание бе върнат на работа в Софийската районна прокуратура.
На 9 май пък Софийската градска прокуратура внесе в съда делото срещу групата на Сако, в която Маргина отсъства.
Стефан Бонев-Сако е обвинен, че е ръководил престъпната група за наркоразпространение в страната.
Като негови "подчинени" и участници в престъпната група са обвинени Ивайло Стойнов, Милен Алексиев, Стефан Гевгелийски, Иво Дионисиев, Георги Гълъбов, Теодор Велков, Томи Томов, Анатолий Янакиев, Тихомир Георгиев - Боксьора, Александър Кукурин- Дългия, Андрей Начев и Сокол Димитров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар