петък, 4 май 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 109

Светослав Божилов

Светослав Божков Божилов (роден на 1.11.1965) е български банкер и финансист. Съакционер в СИБанк с Цветелина Бориславова.Израстването му като фигура на българския политико-икономически небосклон започва посредством членство в Управителния съвет на фондация "Отворено общество - България". Впоследствие се изявява като съосновател и акционер в СИБанк. Изпълнителен директор на създадената от него фондация "Communitas", която се занимава с евроинтеграция и подпомагане на образованието. Президент и собственик на "Venture Equity Bulgaria" с предмет на дейност финансови инвестиции и проекти свързани със зелена енергия, т.е. с т.нар. екоенергия промулгирана като алтернатива на атомната енергия (представяна от противниците ѝ като технологично опасна).
Светослав Божилов съвместно с Иво Прокопиев е съдружник в медийното начинание и проект Re:TV в навечерието на изборите за 41 НС. Той е сред съучредителите на сдружението "Глобална България" (ЮЛ - организация за осъществяване на дейност в обществен интерес според регистрацията), което според някои анализатори е в основата на българския политически проект ГЕРБ.

Съосновател на СИБанк лобира за генномодицифицираните храни

04.02.2010

„Тук смятам да представя една по – „скандална” идея, която струва ми се може да бъде полезна за икономиката. Не за пръв път ще лобирам за генномодифицираното земеделие, ако може така да го наречем. Предварително искам да кажа, че не познавам никого от „Монсанто” че не притежавам акции в тази компания, държаща почти 50% пазарен дял в продажбите на генномодифицирани сортове семена в света...Ако приемем хипотетично, че България либерализира политиката си по отношение на генномодифицираното земеделие по начина, който имаме в САЩ, и ако българските производители бъдат стимулирани да използват генномодифицирани семена, то добивите на единица площ биха се удвоили...Подобна сметка би била валидна и за маслодайните култури и със сигурност превръщането на земеделието в генномодифицирано ориентирано би имало пряк ефект, надхвърлящ 1 млрд. евро годишно. При това при много по-голяма устойчивост на добивите спрямо сушата. Както биха казали банкерите, земеделието би станало много по-банкабабилно... Идеята на този текст е в предложението България, която в момента е сред най-големите скептици в ЕС по отношение на генномодифицираното земеделие, да стане една от най-либерално настроените.”, пише в авторска статия Светослав Божилов, в списание „Мениджър” от януари тази година.

Очевидно е, че от генномодифицираното земеделие могат да потекат стотици милиони, но на каква цена? И парите ли са най-важните, когато става дума за опасни храни?
Докато човекът на СИБанк лобира яростно за генномодифицираното земеделие, Тодор Славов от Екоорганизация „За земята” пред сайта vsekiden.com твърди, че екоминистерството от правителството на Бойко Борисов, приятел на Цветелина Бориславова, знакова фигура в СИБанк, манипулира българската общественост за генномодифицираните храни.
„Когато МОСВ беше получило писмо от ЕК и ние поискахме да го видим, те ни отказаха под претекст, че това е официална кореспонденция. Това ни накара ние да пуснем писмо до комисията и те ни върнаха отговор. От него стана ясно, че наказателната процедура срещу България е не за друго, а за недостатъчен контрол върху разпространение на ГМО. От министерството обаче се възползваха от писмото да прокарат някакви промени в закона, които изобщо ЕК не иска от нас. По всяка вероятност става въпрос за нечии интереси. Зам.-министърката Евдокия Манева още отдавна е активна що се отнася до ГМО. До колкото знам, корпорацията, собственик на модифицирани гени, “Монсанто” й е платила една обиколка на САЩ. Очевидно се използва писмото от ЕК, за да правят манипулации...Комисията ни прави забележка за контролните условия, защото експерти са били засекли незаконно използвано ГМО на територията на нашата страна. Случаят беше на територията на Варна, там бяха засечени генно-модифицирани семена, които не се знаеше откъде идват...Наистина има такива желания от страна на бизнесмени, защото това е един много доходоносен бизнес. Но в момента те нямат право да садят ГМО, защото законът не го позволява. Ако бъдат приети някакви промени, които да го позволяват, то това ще стане. Този, който вземе контрол над семената в България, той ще създава условията.”, казва още Тодор Славов.
От генномодифицираното земеделие се печелят мощни пари и лобизма вече прозира ярко.
Самият премиер иначе за пред камерите се обяви против пускането на ГМО, но в същото време министъра на земеделието и храните е гласувал „за” на Съвета на ЕС за внасяне на генномодифицирани фуражи в ЕС и точно този глас е бил решаващия за взимане на това решение.
Впрочем, Светослав Божилов, съоснователят на СИБанк го казва в прав текст – могат да потекат 1 млрд. евро. Нали се сещате кой ще ги контролира?
1994 Емил Кюлев основава Българо-руската инвестиционна банка (БРИБ) - сега Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк), на която бе ръководител до края на 1997 г., когато бе изместен от групировката, гравитираща около Светослав Божилов, пловдивския финансов гигант "Прайм инвестмънт тръст" и парите на Сорос. Впрочем именно Божилов и "Прайм инвестмънт тръст" бяха спътници на Емил Кюлев и в ТСБ, където той оглавяваше Съвета на директорите, а Божилов бе изпълнителен директор.

Според злите езици след остър конфликт със Светослав Божилов в БРИБанк, когото Кюлев веднъж отстрани от управлението на ТСБ, той е бил принуден да напусне БРИБ и да закупи фалиралата през 1996 г. частна пловдивска институция Тракия банк. През 1998 г. банката се пререгистрира в Софийския градски съд с името Росексимбанк и премести централата си в София. Друг, напълно държавен трезор със същото име има и в Русия, където работи във финансирането на вноса и износа. За мнозина този факт доказва както дългосрочните бизнес и финансови връзки на Кюлев с Русия и руския капитал, но и произхода на голяма част от парите му.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Атанас Бобоков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар