четвъртък, 31 май 2012 г.

„Тагесцайтунг“: ЦРУ всъщност уличи Борисов в престъпна дейност



Източникът СИМО, който преди година уличи премиера Бойко Борисов като участник в престъпни схеми, всъщност е кодово име на ЦРУ, съобщи бивш началник на отдел в разузнаването.

Това разкри журналистическо разследване на германския вестник „Тагесцайтунг“, цитирано от „Биволъ“ и „Дойче веле“. Пълният текст на разследването прочетете тук.

В края на 2010 г. „Уикилийкс“ и „Биволъ“ публикуваха грамата на тогавашния американски посланик в София Джон Байърли, озаглавена „Най-популярният политик в България: големи надежди, сенчести връзки“, в която пише дословно следното:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл“ и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения“.

Главният прокурор Борис Велчев тогава прецени, че в доклада на Байърли няма достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление.

„Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем“ , каза тогава Велчев.

„Когато през 2010 г. „Уикилийкс“ направи поверителната информация публично достояние, обществеността научи каква е оценката на Вашингтон за българския премиер“, коментира случая „Дойче веле“.

„Тогава Борисов показа пълно пренебрежение към случая и обвини „Уикилийкс“, че публикува слухове. Американското посолство взе отношение в спора и обяви, че депешите наистина често били просто „непълни анализи“, посочва още изданието.

Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска дипломатическа грама, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота, пише в заключение „Тагесцайтунг“.

„Публикацията в „Тагесцайтунг“ ще позволи на западната публика да си изгради представа каква държава сме в момента – управлявана от човек с криминално минало. Според европейските ни партньори обаче ние трябва да бъдем държава с независима съдебна система, която разследва ефективно и безпристрастно организираната престъпност. Дали това може да се случи в държава, управлявана от премиер, замесен в криминални дейности като източване на горива и сериозна контрабанда на амфетамини?“, коментира „Биволъ“.

Немското издание „Тагесцайтунг“ пък поставя реторично следния въпрос:

„Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел на обвиненията срещу министър-председателя?“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар