неделя, 20 май 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 110


Братя Бобокови започнали с китайски порцелан.За 11 г. те превърнаха “Приста ойл” в лидер на пазара на масла в Югоизточна Европа

27.08.2005

Двама братя от Русе създадоха най-голямата фирма за производство на автомобилни масла в Източна Европа и за повечето хора, които ги познават, са олицетворение на "американската мечта". Това са Пламен и Атанас Бобокови.
И днес, когато те могат да си позволят всякакъв лукс, предпочитат да реинвестират печалбата си в ново производство, да откриват нови работни места. Това коренно ги отличава от редица нашенски бизнесмени, които сменят колите и жилищата си като носни кърпи.
"Това, към което се стремим, са успехът и развитието на бизнеса. Затова цялата печалба се влага в оборота", казва Пламен Бобоков.
Той и брат му Атанас започват собствен бизнес през 1992 година. Отначало търгуват с различни стоки, дори и с китайски порцелан.
Годината, през която братя Бобокови регистрират компанията си за продажба на петролни продукти в сурово и преработено състояние, е 1993. Този момент се оказва повратен за кариерата им.Първоначалните планове били да произвеждат по 500 тона годишно. Шансът обаче е с тях и след фалита на плевенската рафинерия компанията на Бобокови - "Приста ойл", става лидер на българския пазар, започва и износ за Румъния.
После нещата се развиват като в приказките. По същото време американският гигант "Тексако" търси партньор на Балканите. След среща с търговския директор на "Тексако" Крейг Дънкън започва сътрудничеството на "Приста ойл" с американската компания. За да се стигне в момента до пазарен дял на "Приста ойл" от 85% в България и 65% на Балканите .
В момента "Приста ойл" притежава едни от най-добрите мощности в Европа и може да достигне 100 000 тона капацитет.
Компанията произвежда 200 вида продукти и е първата у нас, която налага стандарта "светли масла".
Единайсет години след основаването на "Приста ойл" е трудно да се съди кой от братята - икономистът Атанас или юристът Пламен, с какъв актив от качества и енергия е влязъл в тандема. Хора от близкото им обкръжение твърдят, че те се допълват. Факт, след като усилията им дават резултат, казват хора, които ги познават отблизо.
Успехите на "Приста ойл" съвсем не се са случайни. Защото това, което я отличава от останалите балкански производители, е инвестицията в лаборатория, с която се гарантира проверката на суровините и продуктите. Маслата на компанията не са сред най-евтините, но това е за сметка на отличното качество, твърдят експерти от петролния бранш.
Не всичко в кариерата на двамата братя обаче е било "по мед и масло".
По време на водната криза в София двамата инвестират в производство на минерална вода. Бизнесът на братята обаче тогава търпи огромни загуби и от инфлацията, банковите фалити.
Неуспехите обаче само ги амбицират още повече. За това решаваща роля изиграва и упорството на братята, и двамата зодия Скорпион. Така през 2003 г. "Приста ойл" открива супермодерен завод в Измит,Турция, където са вложени над 20 млн. долара. В този завод работят над 150 български изселници от турски произход.
Навръх празника на светите апостоли Кирил и Методий през 2004 г. братя Бобокови пък откриват единствения по рода си на Черно море терминал в Одеса, в който са инвестирани над 5 млн. долара. За "Приста ойл" това е стратегически проект, защото отваря врати и към руските пазари. За мащабите на бизнеса на компанията красноречиво говорят фактите.
Терминалът в Одеса е с капацитет от 180 000 тона базови масла годишно. Това е най-голямото съоръжение за транспорт на масла и компоненти към България, Румъния, Македония и страните от Средиземноморието.
"Един предприемач трябва да стъпи на чуждия пазар, за да усети тази разлика на гърба си", категоричен е Пламен Бобоков.
Другата гордост на двамата братя е заводът за акумулатори "Монбат" в Монтана.
След като Пламен и Атанас Бобокови купуват разсипаното предприятие, то десетократно увеличава продажбите си и сменя напълно репутацията и технологията.
Натовският сертификат за качество AQAP -110, който получиха батериите на "Монбат", както и маслата на "Приста ойл" могат да обслужват и най-модерните танкове на въоръжение в алианса. Само това е достатъчно, за да са наясно и хора, които нищо не разбират от този бизнес, какво е качеството на произвежданото от предприятията на братя Бобокови. Логичната им стъпка след това е да построят завод и в Сърбия и Черна гора, където засега "Приста ойл" има само търговско представителство.
На упреци от родни политици и бизнесмени, че създават работни места навън, а не в България, икономистът Атанас и юристът Пламен отговарят така: " Капиталите търсят най-малкото съпротивление". Въпреки че инвестиционният режим в Турция е по-тежък от нашия, заводът на русенската компания в Измит е важен, защото продава на 10 пъти по-голям пазар, а освен това отваря възможност за бъдеща експанзия и в Северна Африка, твърдят двамата бизнесмени.
Амбицията за една успешна сделка може да се сравни само с хъс на ловец, когато е съвсем близо до ценен трофей, сравнява Пламен Бобоков, който отдавна е запален авджия.
Вероятно заради хъса, с който работят братя Бобокови, успехите ги преследват навсякъде. В края на миналата година "Приста ойл" бе обявена за най-добър частен предприемач в Югоизточна Европа по време на международната инвестиционна среща на високо равнище в Сараево.
И двамата братя имат една обща "любов"- родният им град Русе. Заради това и не местят офиса на компанията в София, която в разговори с приятели определят като "джунгла".
Освен с бизнеса си, братята се занимават и с обществена дейност. Пламен Бобоков например оглавява Българо-румънската търговско-индустриална палата и е член на ръководството на фондация "Буров". Той е с основна заслуга за намаляването на граничните такси на Дунав мост, които пречеха за развитието на бизнес контактите между българските и румънските фирми.
Освен отлични бизнесмени, братя Бобокови са и щедри дарители на Българската православна църква. През 2003 г. в Кърджали отвори врати съграденият с техни пари уникален храм "Успение Богородично", чийто предстоятел е отец Боян Саръев. Миналата година пък "Приста ойл" спонсорира преиздаването на творби на Йордан Радичков.
Сега новата амбиция на двамата братя е да разширят участието си на балканския пазар чрез закупуването на още мощности в Сърбия и Черна гора. Сигурно ще успеят, защото с каквото са се захванали досега, се получава.

ТОДОР ВАРЧЕВ

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Васил Живков Грънчаров .


Няма коментари:

Публикуване на коментар