понеделник, 14 май 2012 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 25


КАЦАРЧЕВ ЛАПНАЛ 1 МИЛИОН ЛЕВА БОНУСИ

07.03.2012

951 976 лв. под формата на бонуси е получил бившия зам.-министър на финансите в правителството на НДСВ Атанас Кацарчев, съобщи TV7.
Разрешението за изплащането на крупната сума е разписано от ексфинансист №1 Милен Велчев. В момента Кацарцев е член на Управителния съвет на БНТ и се води "финансист" на държавната медия.

Друг зам.-финансов министър – Димитър Ивановски, пък е получил 257 781 лв. над заплатата.
Бившият зам.-министър на финансите Кирил Ананиев е взел през мандата си 540 000 лева бонуси. Настоящият заместник на Симеон Дянков – Владислав Горанов е негов племенник.
Стотици хиляди е лапнал и бившия зам.-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев. И Ананиев и Георгиев са били и съветници на бившия президент Георги Първанов.


26 млн. лв. потънали в Пътната агенция

24.03.2012

София. 26 милиона лева са потънали в Пътната агенция в периода 2008-2009 година, обяви в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7 председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.
Миналата седмица институцията изнесе данни за харчовете на Тройната коалиция. Докладът съдържа данни за цялата 2008 и част от 2009 година. Те са били предоставени на прокуратурата още две години и половина, но за първи път се оповестяват публично.
"При Пътната агенция е било практика да се плаща авансово по договори, които после не са се изпълнявали. Възложителят така и не търси сметка и сумите са забравят. На практика се подаряват - обясни схемата проф. Димитров. - По груби сметки става дума за 26 милиона лева. Това са пари на народа, на данъкоплатците".


Шефът на Сметната палата бе категоричен, че не е бил подложен на натиск от сегашното правителство да изнесе данните за злоупотреби точно сега. "Одитите ни бяха поръчани от Народното събрание, а през 2010 година докладите бяха предоставени на парламентарните комисии", уточни той.

Проф. Димитров разкри, че е харчено безразборно и във Фонд Земеделие. "Установихме много ниска ефективност на служителите при усвояването на еврофондовете. Никой не се е интересувал какво става. Една от нашите констатации беше за изключително честото сменяне на ръководители. Това не позволява на практика на който и да е ръководител да влезе в своите правомощия и да управлява ефективно", заяви Валери Димитров. Той допълни, че в момента нещата във Фонд Земеделие са "много по-добре“.

За тази година Сметната палата е предвидила проверки в различни общини и министерства, като вече имало и наложени санкции във вид на парични глоби. "За съжаление обществото все още няма сетива, че в пясъка потъват огромни суми без никакъв резултат", завърши проф. Димитров.


ПЪРВАНОВ РАЗПЪВАЛ ЧАДЪР НА ДИМО ГЯУРОВ?
Мълчал заради зависимостта от агентурното си минало

6.05.2012

Бившият шеф на НРС Димо Гауяров е държан на поста си въпреки агонията на службата и некадърното му ръководство от президента Георги Първанов поради зависимостта на екс президента от папката "Гоце". Това заяви в ексклузивно интервю пред Люба Кулезич по ТВ7 Николай Слатински - бивш секретар по националната сигурност на Георги Първанов.
“Когато видях папката “Гоце”, направих анализ защо въпреки агонията на службите и некадърното си ръководство Димо Гяуров е бил съхраняван толкова време от Първанов”, обясни Слатински, след което уточни, че президентът е получил доклада, но съзнателно не му е обърнал внимание.
Той добави, че за агентурната принадлежност на Първанов е трябвало да се знае, за да падне зависимостта му. За държавния глава по-важни били разузнавателните служби, а "е много страшно, когато се изгради система за консумация на статуквото”.
Освен Първанов, администрацията е била съставена в болшинството си от агенти на ДС, а на експертен принцип са били назначавани малцина, твърди още Николай Слатински. "Като цяло системата за национална сигурност е болна, тя произвежда разпад на държавността", обобщава той и поставя диагноза, че “държавата е тежко болна от непрофесионализъм”. /БЛИЦ

Завод на Баневи бълва отрови

07.05.2012


Пробойна в цистерна за съхранение на трихлоретан в девненския завод „Полимери” АД, който е собственост на олигарха Николай Банев, стресна Девня и околните села. Пробойната се получила в събота в резервоар с вместимост 5000 куб. метра с изключително отровното вещество трихлоретан, което е озоноразрушително и е със специален европейски регламент за съхранение. Час след първата пробойна в резервоара се установява и втори теч. Заради неизпълненото предписание на "Полимери" за съхранение на веществото ще бъде наложен акт в размер до 50 000 евро.
Новината за производствената авария накара Девня и околните села да преживеят отново ужаса на пожара в стария завод за полимери преди 30 години, отнел човешки животи и виновник за здравословните проблеми на всички участници в гасенето на пожара там. На мястото на аварията ще дежури денонощно екип на Гражданска защита до нейното отстраняване.
Няма опасност за населението в района на Девня вследствие на пробойната в големия резервоар за съхранение на химически вещества в „Полимери” АД, увери областният управител Данчо Симеонов, който посетил лично химическото предприятие в съботния ден. Симеонов бил информиран от кмета на Девня Атанас Кузев.
Работниците в завода са започнали контролирано намаляване на нивото в резервоара за трихлоретан. Според тях химическото съединение, което е включено в специалния еврорегламент, не било по-опасно от изпаренията на блажна боя при боядисване.
В началото на март тази година бе проведена работна среща при областния управител Данчо Симеонов, на която бяха обсъдени възможностите за премахване на опасните продукти. От представителите на завода на Николай Банев става ясно, че заводът притежава комплексно разрешително от МОСВ, според което се задължава да оползотворява, съхранява, обезврежда и предава опасния отпадък по реда, описан в регламента.


ШОК! Първанов наградил с отличие международен нар-котрафикант

08.05.2012

Още в началото на първия си президентски мандат държавният глава Георги Първанов е наградил с отличие „100 години Илинденско въстание” трафикантът на наркотици Алекси Стоименов, който през 1968 г. е заловен от италианските ченгета с над 2 кг хероин, след което го тикват в пандиза.
Излежал присъдата си Стоименов заминава за Белгия, където се установява и отваря ресторант „Кошарите”, който тогава е известен като място, в което се срещат югославските тайни служби. Затова е обяснимо защо заведението му пламва като факел на два пъти в иначе спокойните времена тогава.
Към днешна дата възниква въпросът защо президентът Георги Първанов награждава през 2003 г. Алекси Стоименов, след като се е знаело, че той е международен наркотрафикант?
Директорът на списание „България – Македония” Иван Николов споделя, че за миналото на Стоименов лесно може да се направи справка.
Също така от спецслужните заявяват, че в България се е знаело кой е той, тъй като всеки път, след промените от 1989 г., бившият затворник е бил стриктно проверяван на границата, включително е бил събличан.
Ето защо всички са в шок как е възможно държавният глава Георги Първанов да награди международен наркотрафикант като Алекси Стоименов с отличието „100 години Илинденско въстание”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар