четвъртък, 3 март 2011 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 11

19.12.2010

Всяко 5-то домакинство се лишава от необходимите лекарства


Забелязва се нарастване на безработицата сред хората с висше образование. Това сочи проучване, осъществено от институт „Отворено общество”. Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС ниво. Макар да се забелязва спад в негативните оценки за общото икономическо положение на страната, делът на домакинствата, които заради финансови затруднения и намалени доходи са принудени да ограничат разходите си за основни храни и потреблението на медицински или образователни услуги, остава непроменен.
„Наскоро излезе един съвсем нов индикатор за материална лишеност – депривация. Там България е категорично на последно място с над 40% от хората, които живеят в материални лишения по този индикатор. След това е Румъния, но с голям марш от 10-ина процента”, обясни Боян Захариев - програмен директор на института.

02.01.2011

Цените на храните на едро продължават да се повишават


В последната седмица на декември цените на едро продължиха да се повишават с високи темпове и индексът на тържищните цени /ИТЦ/ нарасна от 1.784 пункта преди Коледа до 1.825 пункта в края на 2010 година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА.
За сравнение - в края на 2009 г. индексът беше 1.704 пункта. Движението на ИТЦ през декември 2010 г. повтаря тенденциите, наблюдавани през същия месец на 2009 година. Повишението му в края на декември, спрямо същия период на миналата година е около 7 пункта.
През декември брашното поскъпва с 1.2 на сто, а олиото - с 3.6 на сто. Повишаване на цените се наблюдава при варивата и ориза - в диапазона 1-4 на сто, и при захарта - с 2.2 на сто.
Поскъпване през декември е отчетено и при млечните произведения, като при кашкавал "Витоша" то е по-силно в края на месеца и достига 2.5 на сто. През декември намаляват цените на месните произведения с около 1 на сто, а без промяна остават цените на яйцата и на каймата.

12.01.2011

Увеличават се безработните през 2010 г.


Средно за изминалата година равнището на безработицата за страната е 9.47 на сто, информират от Агенцията по заетостта. Отчетеното е с почти 2 процентни пункта по-ниско от заложеното в Националния план за действие по заетостта-2010 годишно ниво на безработицата от 11.40 на сто. Средномесечното равнище е с 1.89 пункта по-високо спрямо 2009 г. През 2010 г. обаче равнището на безработицата плавно намалява от 10.26 на сто - през февруари, до 8.92 на сто - през октомври, и стига 9.24 на сто - през декември, като се доближава до стойността от декември 2009 г. (9.13 на сто).
През 2010 г. средномесечният брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда в страната, е 350 944, с 69 964 безработни повече спрямо 2009 г., допълват от агенцията

27.02.2011

Избирателите: Кабинетът изтърва положението


Поскъпването на храните тотално засенчи политическите скандали като причина за обществено недоволство, а 60 на сто от българите са на мнение, че кабинетът "Борисов" не се справя. За близо четири пети (79%) правителството не се грижи за обикновените хора.
Две трети (63%) смятат, че се покровителстват близки до властта кръгове, 67% не виждат резултат от борбата с корупцията и контрабандата. Това показват данни на социологическата агенция "Алфа Рисърч" от нейно национално проучване от 12-20 февруари, оповестени в неделя.
Докато управляващите седмици наред се занимават да се оправдават основно с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов или доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов, оказва се, че ръстът на цените концентрира почти два пъти по-високо обществено недоволство. Въпреки обясненията на властта и на МВР колко важни са специалните разузнавателни средства за 71% от хората прекалената им употреба е в нарушение на гражданските им права.

28.02.2011

Потреблението остава в плен на свиващите се доходи


Домакинствата продължават да свиват разходите, за да компенсират намаляващите си доходи. Допълнителен натиск върху потреблението, на което се разчита за по-сериозно оживление на икономиката, оказват и поскъпващите стоки и услуги. Това показват данните на националната статистика, публикувани в понеделник и последвалите коментари на икономисти.
Според данните на НСИ през последното тримесечие на миналата година всеки българин е разполагал средно с 924 лв., или с 36 лв. по-малко спрямо година по-рано. Общият разход на човек пък е бил 865 лв., или с 18 лв. по-малко на годишна база.
Въпреки поскъпването на ток, вода, парно и горива през 2010 г. домакинствата са ограничили потреблението им и така са спестили от тези разходи. Свили са се и средствата за обзавеждане на дома, за облекло, обувки и здравеопазване. Именно свитото потребление се сочи като основен риск пред бързото възстановяване на икономиката, която засега се крепи на износа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар