понеделник, 28 март 2011 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 22

04.02.2011

ПЪРВАНОВ СЕЗИРАЛ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗАРАДИ ДУМИ НА БОЙКО ПО СВОЙ АДРЕС


Президентът Георги Първанов е сезирал главния прокурор по повод изявленията на премиера Бойко Борисов, че държавният глава стои зад атаките със записите срещу правителството.
Това обяви самият Първанов по време на посещение в Плевен, където участва в благотворителна инициатива за набиране на средства за лечение на раково болни деца.
„Аз съм сезирал главния прокурор. Разбира се, това очевидно ще бъде в рамките на проверката, която върви и без това. Отговорът на моя въпрос ще се вписва в резултатите от нея. Надявам се те скоро да бъдат огласени както беше обещано", уточни държавният глава.
“Чух, че 15-те идеи на АБВ за науката били едва ли не преписани от стратегията на правителството. Нямам съмнение, че доктор Борисов е открил науката. Но в хрониките се пазят позициите, които аз съм изразявал от 2002-ра насам”, каза още Първанов.
Първанов коментира, че този тип скандали, като със специалните разузнавателни средства, влияят върху образа на България - независимо дали става дума за междинния доклад на Европейската комисия за напредъка ни или за докладите, свързани с готовността за Шенген. "Тези неща се отразяват и образът на България не се подобрява, напротив - ние сме свидетели на все по-тъмни петна", каза държавният глава.

10.02.2011

Първанов: Разчистват се сметки както през 90-те


Президентът Георги Първанов заяви, че вече го няма респекта към МВР и се връщат начините за решаване на проблеми от началото на 90-те години. Така той коментира взрива пред редакцията на вестник „Галерия“.
„Връщаме старата традиция за разчистване на сметки по начина, по който ставаше през 90-те години, а всички мислехме, че това са забравени неща“, каза Първанов. По думите му в най-скоро време трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност, който да обсъди актуалните проблеми в страната.
Ето какво каза още Първанов: „Аз съм сериозно разтревожен от това, че няма респект към Министерството на вътрешните работи, че виждаме връщане на лошата традиция за разчистване на сметки по начина, по който това ставаше през 90-те и началото на новия век, а всички мислехме, че това са забравени неща.
Това предполага да направим цялостен преглед на възможностите в момента, а това може да стане на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност. Това ще се уточни допълнително между кабинетите на президента и на министър-председателя. Води се разговор, но такъв съвет ще има. Вече беше обявено, че ние трябва да имаме консолидираната национална позиция по усилията ни за влизане в Шенгенското пространство.

01.03.2011

Георги Първанов: А на бас, че Цетанов няма да ме наследи!


"Той беше хванат в крачка, в несъответствие на обявените декларирани доходи с онова, което реално е реализирал. Той и неговите роднини отказват да се разкрие данъчната тайна, в същото време иска подобно нещо от мен. Аз вече 11-12 години спазвам закона за прозрачност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, коректно обявявам всичко, което притежавам", казва президентът Георги Първанов в интервю за в. Труд.
„Аз имам един апартамент, купен преди 20 години и построен вероятно, още 20 години преди това. 65 квадрата е и за него се знае достатъчно. Големият ми син има един апартамент, който е закупен преди две години, с огромна ипотека. Вероятно ще я изплаща цял живот. Министър Цветан Цветанов поставя този въпрос, защото той се провали като министър. Защото Цветанов е олицетворение на моралния крах на ГЕРБ. Това първо. И второ, защото Цветанов показа непрофесионализъм, лошо управление на сектора "сигурност". Наскоро свиках и Консултативен съвет по тази тема, където той не успя да отговори на моите въпроси убедително.Аз оставам с впечатлението, че големите босове на организираната престъпност не се подслушват. Тезата на Цветанов е, че те вече са чисти, легални бизнесмени, което аз не вярвам. Защото знам и това се усеща във въздуха, че тези хора продължават да въртят трафика с дрога, те са в основата или на върха, на контрабандата и аз недоумявам, че те не могат да се подслушват и не бива да се подслушват. “

27.03.2011

Премиерът: Съжалявам, че съставих правителство


Съжалявам, че направих правителство. Трябваше да оставя тези популисти и грабители на България да се удавят докрай. Това заяви във Варна премиерът Бойко Борисов, коментирайки днешния протест срещу правителството, организиран от БСП, под надслов “Червен картон за управляващите“. По думите му е трябвало да остави БСП и компания да решава проблемите, които сама е създала.
Ако те бяха направили кабинет, щяха да им лъснат всичките лъжи – нито можеха да вдигнат пенсии, нито заплати, защото ги заварихме с над половин милиард лева дефицит. Лъжат хората по безогледен начин с твърденията за 200 000 нови работни места – къде ще откриеш толкова?! И трите енергийни проекта да бяха тръгнали едновременно, което нямаше как да стане – пак не могат да се открият толкова работни места, каза още Борисов, цитиран от Дарик радио.
Съжалявам, че не ги оставих да се удавят докрай. Щяхме да се удавим всички и да станем държава като Ирландия, Португалия или Гърция, но тогава щях да дойда на власт с 90 % и нямаше да има опозиция. Направих го в името на държавата, добави още Борисов. Той каза, че 15 000-те хиляди, които са били на митинга на БСП, са целият електорат на левицата.

28.03.2011

Военният министър отвърна на критиките на Първанов


Военният министър Аню Ангелов отговори на критиките на президента Георги Първанов, според които се подценяват заплахите за националната сигурност. Министърът разпространи до медиите писмена позиция по повод коментарите на Георги Първанов, пубикувани във "Фейсбук".

Преди ден Първанов публикува в личната си страница във "Фейсбук" статия "Алтернативи в развитието на отбранителната политика", в която критикува, че през последните месеци от военното ведомство последователно се налага линия за подценяване на заплахите за сигурността, особено що се отнася до рисковете в нашия и в съседни региони.

Ангелов обръща внимание на въпроса дали думите на Първанов са негова официална позиция като върховен главнокомандващ или "на формацията АБВ". "Този подход явно е удобен да се критикува без да се носи политическа и институционална отговорност за казаното", пише още министърът и подчертава, че "двамата имаме принципни различия по въпросите на отбраната на страната".
Министърът отчита, че за година и половина от управлението на ГЕРБ е направена детайлна оценка на състоянието на въоръжените сили, разработени са сценарии на действие на въоръжените сили. Оценихме възможностите на страната да заделя ресурс за отбрана и в резултат на този процес разработихме визия за развитието на въоръжените сили, посочва Ангелов. Той напомня, че парламентът прие Бялата книга за реформа на армията, а кабинетът е одобрил инвестиционен план. За тези процеси президентът постоянно е бил информиран, нито веднъж досега не е изразявал мнение по обсъжданите документи, посочва Ангелов. Според него е странно сега да се появява тази "алтернатива".

Няма коментари:

Публикуване на коментар