събота, 5 март 2011 г.

Бисери на Цецка и Бойко засенчват „полупроводниците” на Бай Тошо

Няма какво да се лъжем – Народното ни събрание е винаги е било фабрика за бисери. Чак да ти прави кеф да си ги слушаш по цял ден и да се кикотиш на умопомрачителните им идеи. И не става въпрос само за 41-ото НС – запазена марка на България е в парламента да се ръсят безбожни простотии. Вихрят се махленски скандали уж, защото в спора се ражда истината, пък в края на работния си ден депутатите така и нищо не са излюпили. В края на годината – най-много да са измъдрили някой повишен акциз, а в края на мандата – умните глави на народните представители са родили една голяма лъжа и куп бисери.

Парламентът = театър „Сълза и смях”

И докато някои изцепки са ни особено забавни, други могат и да ни разплачат. Така например „анонимната” депутатска изцепка „Дайте да ви направя едно in vivo (на живо – б.а.), като не можете ин витро” разплака бездетна майка и скандализира обществото. Но това са издънки от лентите на 40-ото Народно събрание.

Какъвто премиерът, такава и държавата – с тази перифраза можем да обобщим положението в днешния парламент. И тук няма да се лъжем, а ще си го кажем направо – не може министър-председателят на Република България да лафи все едно се намира на Женския пазар. Ако дори премиерът не използва книжовен език, а си служи с уличния по пресконференции и официални срещи, как ще искаме образованието в държавата да е на ниво. Ако вицепремиерът обижда Българската академия на науките, като казва, че е сбирщина от феодални старци, как ще очакваме от учениците да уважават училището.

Като д***е и гащи

Но това са лирически отклонения. Ако оставим настрана „кюфтаците” на Бойко Борисов и „хулиганските му прояви” спрямо гаджето на доведената си щерка, в парламента пак ще намерим голям брой поддръжници на уличния език. Наред с това не липсват и шедьоври на депутатския ум, като класацията, според в. „Сега”, води не кой да е, а именно шефката на НС Цецка Цачева. Ценен бисер е репликата на председателката по повод изказването на депутат, че не е редно да висят сергии с гащи пред държавни институции. На възмущението на народния председател Цачева реши да репликира с хумор, като се изцепи „Е какво, без гащи ли да ходим?”. Съвсем закономерно беше именно Цачева да се възпротиви на ходенето без бельо, имайки предвид колко често обича да го показва.


Бай Ганьо - депутат
На фона на това, самосиндикалното прекръстване на ДПС в „Движение за прави и свободи“ бледнее. Всъщност на Цецка Цачева й тръгна на бисери още от самото начало, като при закриване на първото тържествено заседание на 41-ото НС председателката смотолеви: „Закривам днешното СЪДЕБНО заседание” (явно в аналогия на предишния й професионален опит в правната сфера). Не е ясно обаче откъде излезе лапсусът в „Благодаря за изчерпателните ОРГАНИ”, вместо отговори – реплика, отправена към икономическия министър Трайчо Трайков.

„Здравейте циркаджии”

Странен порив към книжовна реч и витиеват изказ отново постави Цецка Цачева в конфузна ситуация, като обяви липсата на достатъчно столове в залата за „архитектурна неудобност” – по-културно и от БАН не могат да го измислят.

Може би с употребата на уличен език от Народното събрание се опитват да се доближат до народа. Със същия успех искаха да осъществят контакт с избирателите и като вдигнат акциза на грозданката.

Миналата година габровец събра депутатските бисери в книжка, но нас ако питате, полага им се цяла христоматия… в няколко тома. А за заглавие предлагаме един от най-сполучливите бисери на Станишев от началото на годината при среща с опозицията: „Здравейте, циркаджии”.

http://www.razkritia.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар