сряда, 2 март 2011 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 13

12.01.2011

„Нейчър”: Науката има различна съдба в България и Румъния


Когато България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 година, амбициозни учени в двете страни изразиха надежди, че това ще унищожи упоритото наследство на 40-те години комунизъм. Науката беше задушена от липсата на компетентност, минимално финансиране и възрастни кадри, които толкова отчаяно са се вкопчили в привилегиите си, че не дават възможност на младите да започнат да изграждат научна кариера, пише изданието „Нейчър”.
Четири години по-късно двете бедни съседни страни в югоизточната част на ЕС остават заедно на дъното по отпуснати средства за наука и научни постижения в съюза. Съдбата на науката в двете страни обаче изглежда, че няма да е еднаква.
През миналата година България е намалила бюджета на Българската академия на науките с 38%, на 75 милиона лева (50 милиона долара), принуждавайки някои учени да излязат в неплатен отпуск. В същото време фондът за научни изследвания е бил съкратен с над 50%, а това ще продължи и през 2011 година. Планират се и организационни промени, които според учените ще подхранят единствено посредствеността.
За същия период Румъния е намалила финансирането на Румънската академия само с 3% и е увеличила фонда за научни изследвания с 44%, до 1,5 милиарда леи (0,5 милиарда долара). В опит да подобри стандарта на науката си, миналата седмица Румъния прие, макар и трудно, закон, който засилва контрола на качеството в университетите и въвежда строги правила за финансова оценка и оценяване на преподавателите.
Румънските учени, които работят в чужбина, казват, че промените им дават надежда, че някой ден ще могат да продължат научната си кариера в родната си страна. В същото време българските учени са все по-малко.

01.02.2011

Ройтерс: Рецесията нанесе удар на ГЕРБ


Най-бедната държава членка на Европейския съюз България бавно се възстановява от дълбока рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото й правителство, съобщава Ройтерс в кореспонденция от София за ключовите политически рискове в България.
Строгото ограничаване на разходите, отлаганите реформи и неотдавнашния скандал с подслушванията подкопаха подкрепата за правителството на малцинството, но то все още е достатъчно стабилно, благодарение на подкрепата на националистическата партия Атака, отбелязва Ройтерс.
Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да гарантира бързото влизане в Шенгенската зона за свободно движение.
Над 120 000 души загубиха работата си през последните две години и безработицата нарасна до 9,2% през 2010 г.Броят на безработните младежи под 29 години се удвои през последните две години до около една пета през третото тримесечие на 2010 г. Броят на хората, живеещи под прага на бедността от около 5 долара на ден също нарасна с над 20%, сочат последните данни от 2008 г.

04.02.2011

И Норвегия с резерви към членството на България и Румъния в Шенген


Норвегия има резерви към предизвикалото сериозна полемика присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, заяви външния министър на страната Йонас Гар Стьоре, цитиран от АФП.
След като през декември Франция и Германия блокираха приемането на двете страни в Шенген, през януари и Финландия изрази резервите си.
"В света на миграция, в който живеем, е необходимо Шенгенската система да бъде солидна и всички, които участват в нея, да са напълно способни да гарантират правата и задълженията си", каза министърът на пресконференция след среща с френската си колежка Мишел Алио-Мари в Париж.

"Няма да е в полза на напредъка, ако системата стане по-уязвима. Смятам, че е законно и справедливо да поставим пред всяка страна, която ще се стане част от нея, въпроса доколко е способна да изпълнява изцяло функциите, свързани с присъединяването й", подчерта Стьоре, по повод България и Румъния.

10.02.2011

И Холандия не ни иска в Шенген


Холандия стана поредната страна, която се обяви против приемането на България и Румъния в Шенген. "Съгласни сме с Франция, Германия, Финландия и други страни, че Румъния и България не могат на този етап да се присъединят към Шенгенското пространство", заяви холандският министър за европейските въпроси Бен Кнапен на пресконференция в Париж с френския си колега Лоран Вокие, съобщи БТА.
"Според изготвените от Европейската комисия доклади, твърде много неща не се спазват, за да могат двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство. Решихме да работим по определянето на група критерии, които трябва да се спазват и оттам да изготвим пътна карта за присъединяването към Шенгенското пространство", добави Кнапен.

02.03.2011

Юрген Рот с нови обвинения срещу Борисов


Съществува подозрението, че различни престъпни групировки водят война помежду си, и че сега, когато Бойко Борисов е на власт, биват отстранявани онези групировки, които пречат.
Това заяви в интервю за Дойче веле германският разследващ журналист Юрген Рот, който неотдавна издаде новата си книга, в която отново става дума за България - "Гангстерска икономика".
Той публикува и скандална информация за шефа на БНБ Иван Искров за изнудване на чужда банка, която обаче бе опровергана.
На въпрос дали според него Борисов преследва не политически, а лични интереси, когато решава срещу коя престъпна групировка да насочи усилията си, той отговаря: "Ами, определени случаи ме карат да мисля точно това. В България има големи престъпни групировки, които до днес никой не е пипнал и с пръст. Това са наистина могъщи мафиоти".
Помолен да назове някои от тези групировки, той заявява: "За мен една от най-големите престъпни формации все още е ТИМ, която е разпростряла пипалата си и в Германия. Отдавна се питам дали българските власти ще имат силата и политическата воля да разбият тази група".

Няма коментари:

Публикуване на коментар