вторник, 1 март 2011 г.

ФУТБОЛ , ЧЕРЕП И ДУХОВА МУЗИКА – 5

09.10.2007

Две покушения срещу шефа на ОФК „Ботев”


Две покушения са извършени срещу шефа на ОФК „Ботев” Враца и управител на „Спортни имоти” Бойко Петков – научи вестник „Шанс експрес”. В петък вечерта той е млатен яко с бухалки. В събота сутринта е нападнат на стадиона и наръган с нож в задните части. Отървал се с 4-сантиметрова рана.
Бойко Петков е кърпен в Спешното отделение и се е прибрал у дома. В понеделник той е подал жалба в полицията, откъдето отказаха да дадат всякакви подробности за двете покушения. Самият Бойко Петков вчера през целия ден не отговаряше на мобилния си телефон.

31.12.2010

"Уикилийкс" разкри имената на български футболни босове, които САЩ нарича бандити


Испанският вестник "Ел Пайс", който си сътрудничи с "Уикилийкс" при публикуването на секретните американски дипломатически съобщения днес публикува две нови телеграми на американското посолство в София. Едната от тях пряко засяга българския футбол и влиянието на корупцията и организираната престъпност.
Телеграмата е озаглавена: "Българският футбол получава червен картон заради корупция". Във въведението пише, че "след падането на комунизма се е превърнал в символ на организираната престъпност и влиянието й върху важни институции". Според доклада българските тимове са подвластни на организираната престъпност, а родните мафиоти използват футбола, за да се легитимират. В резултат на всичко това феновете са изгубили вяра в родното първенство и мачовете са изключително слабо посетени.

След това е пояснено, че новото правителство е започнало борба с тези процеси във футбола, а изчистването на българския футбол би било публичен знак за сериозността на работата, която върши премиерът Бойко Борисов.

Във втората част на съобщението се говори за успехите на България в началото на 90-те години и бронзовите медали в САЩ.
Изпълнена с най-много конкретика е третата част на доклада. Ето какво гласи тя:
"Тодор Батков - пълномощник и параван на известния руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни - собственик на Левски. Силната бизнесорганизация ТИМ притежава Черно море (Варна). Съдените за убийство, рекет и организирана престъпност братя Маринови „Маргини" притежават Славия. Търговецът на оръжия Николай Гигов е собственик на Локомотив София. Гриша Ганчев, известен с пране на пари и организирана престъпност, е собственик на Литекс. Васил Божков е бил собственик на ЦСКА. Трима от президентите на Локомотив Пловдив са били убити".

Нататък в съобщението пише за всички скандали в родния футбол през последните години - Казанската афера, арестуването на Иван Леков, разследването срещу Антон Генов, процесът срещу Александър Томов.

Заключението на доклада е, че организираната престъпност има разрушително влияние върху българския футбол.

03.01.2011

Титан спасява ЦСКА с пари на данъкоплатците!


Дълговете на ЦСКА са точно 2,31 милиона лева без сумата,която клубът трябва да плати на НАП и подлежи на доуточняване, пише “Труд”.
Безпрецедентно собственикът Димитър Борисов извади дълговете на ЦСКА на яве, на кой клуб колко пари трябва да се преведат, както и начина, по който смята да ги погаси.
От общата сума, 200 000 евро са част от дълг към Черноморец, който по договор трябва да се погаси чак в средата на 2012-а. Към Сливен – 360 хил. лв. са ДДС, което може да бъде взето само при определени обстоятелства и също тогава да бъде плащано.
Преди Нова година “Титан” получи около 20 милиона лева от общините и сумата ще помогне за разплащане на задълженията на ЦСКА, които са десет пъти по-малко.

03.01.2011

Уикилийкс: Батков е залагал срещу „Левски”, за да плати дълговете си


Скандалноизвестният сайт на Джулиан Асандж Уикилийкс публикува информация за черното тото в България – разкрива испанският вестник „Ел Паис”. Текстът е от документ, датиращ от 15 януари 2010 година, изпратен до Държавния секретар на САЩ, както и до ЦРУ, ФБР и правосъдното министерство на Щатите. Автор на текста е Сюзън Сътън, която беше временно управляваща американското посолство у нас преди пристигането на Джеймс Уорлик.
Един от споменатите случаи в засекретената информация е „Казанската афера”, при която 4-ма футболисти на „Левски” бяха разходени до Русия, без обаче някой да ги е викал там, докато в същото време отборът им загуби от ЦСКА с 0:2. „Тогава Тодор Батков е залагал срещу своя отбор, за да плати дълговете си от печалбата” – пише в документа, публикуван в Уикилийкс. В него се споменават още имената на Гриша Ганчев, Николай Гигов, Васил Божков и други футболни президенти у нас като замесени в черното тото.

15.02.2011

Дъщерята на футболен бос на разпит по дело за “Софийски имоти”


Дъщерята на боса на “Славия” Венцеслав Стефанов - Евелина, е призована за свидетел по едно от делата за “Софийски имоти” на 25 февруари. Известната щерка е участвала с фирмата си “ЕТ “Стефани-Евелина Стефанова” в създаване на съвместно дружество със “Софийски имоти”.
“В дружеството “Симетра 1” общината е апортирала 4 магазина, а фирмата - с ремонтирането им и едно помещение от 20 кв. м. От тази сделка “Софийски имоти” е било ощетено с над 500 000 лв., категорични са магистрати. Евелина трябваше да даде показания още вчера, но не дойде в съда. В нейно отсъствие заседанието се превърна в напрегнато дерби между обвинители и адвокати. На мястото на отстранения от процеса прокурор Пламен Панайотов, в залата се появиха трима негови колеги. Те настояха съдийката Карамфила Тодорова и съдебните заседателки да си направят отвод, защото имало съмнения, че са предубедени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар