четвъртък, 10 март 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 89

Братя Диневи - за базата и надстройката

Според марксистката теория политиката е само надстройката, а базата е икономиката. Нищо ново под слънцето – в древна Атина, за да участва човек в парламента и да има думата по държавните дела, нужно е било да има и съответния имуществен ценз.
На който това положение, познато още като демокрация, не му изнасяло – нарекъл го олигархия. Мнозина в България се бият в гърдите, че са олигарси, а други просто действат. И по базата, и по надстройката.
Кой би повярвал, че две момчета ще успеят да превърнат просто хей така селото си в град, себе си в милионери и на всичко отгоре ще успеят да контролират мнозинството в една от най-старите и най-богатите общини на България.
Приказката започва някъде в края на 80-те години. Според легендата майка им е кмет на Свети Влас, наричан в онези години от повечето хора просто “вилната зона на Слънчев бряг”. В реалния живот те пък са достатъчно смели и предприемчиви, за да теглят заем и да не го вложат в коли, а в бизнес.
Били са наясно, че колите и сами ще дойдат, ако тръгне бизнесът. Е, днес са сред собствениците на най-много автомобили в страната, и все расови, на хеликоптери и самолети и на доста яхти. Резултатът наистина е налице. Но след двадесет години.
Диневи първи разработват проект за морски апартаменти. Комплексът е наречен “Оазис” и се намира в края на Равда. Построяват жилища и във Влас. Израства хотелът им Лагуна – тогава на мегдана в селото, днес – в центъра на един от най-развиващите се градове в България.
Като хора на живота те правят един може би още по-важен удар: успяват светкавично да си създадат много и верни приятели. За мнозина това е видимо само на пищните годишни партита на бизнесфамилията на 1 август – какъвто и ден да се пада. Погледнато по-надълбоко обаче те превръщат тази мрежа в най-ценен икономически актив. Братята постепенно правят от родното си място строителна площадка. На брега изникват комплекс след комплекс.
Това лято над десетгодишния процес завърши. Зоната на Диневи и техните приятели вече е готова, ала тепърва предстои да се облагородява. Най-видимата част на новото качество е Марината, която отвори миналата година и оттогава не е преставала да бъде център на красивия живот – дневен и нощен по нашето Черноморие и да засенчи съседния Слънчев бряг.
Базата е посторена, дойде време и за надстройката.
Диневи успяха да спечелят най-много гласове за вдъхновената от тях гражданска листа на последните местни избори, а с това и да сформират около нея мнозинство в Общинския съвет на Несебър.
Градът е стратегически, понеже попада сред най-богатите в страната като център на невероятна туристическа агломерация. В нея само през последните няколко години са вложени над 2 милиарда евро, ако се вярва на оценките на специалисти. Всяка година се завъртат поне още милиард евро само през летния сезон. При положение, че сметката е вярна, а регулирането през данъци и такси у нас било 40%, сами изчислявате за колко пари става въпрос.
Това са наистина сериозни ресурси, които трябва да бъдат използвани за качественото подобряване на туристическия метрополис, който страда от презастрояване и влошаване на екологията.
Диневи вече имат и друг вид политическо признание. По-големият от братята – Динко, бе избран за почетен консул на Грузия у нас. Едва ли е предполагал, че малко след това тази малка кавказка държава ще се превърне в център на световната политика и на надцакването на най-големите играчи. А България ще има ключово значение за изхода от острата криза там. Защото страната ни хем е изнесла специална продукция за десетки милиони долари там, хем заради добрите ни връзки с Русия на Путин в ЕС на нас се надяват диалогът между враждуващите Москва и Тбилиси да продължава.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Братя Диневи – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар