неделя, 6 март 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...38

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

07.03.2003

Убиха в сърцето Илия Павлов.
Снайперист застреля с един куршум президента на “МG корпорация”. Бизнесмени и политици потресени от разстрела.


Един от най-големите бизнесмени на България - шефът на "MG корпорация" Илия Павлов, бе убит снощи. Той бе най-богатият човек в България според публични твърдения. Така окончателно се доказа, че сме държава на безнаказан бандитизъм, в която няма наказателна система. Убийството стана в 19,50 ч пред входа на офиса на "MG корпорация", който е на бул. "Г. М. Димитров". Произведен е само един изстрел от снайпер. Куршумът е уцелил жертвата точно в сърцето и е излязъл през гърба. В 20,15 ч той бе докаран в шоковата зала на "Пирогов", но лекарите констатират, че смъртта е настъпила преди повече от 7 минути. В последните минути от живота си Павлов е разговарял с вицепрезидента на корпорацията Николай Вълканов и с Димитър Недков. "Аз тръгвам за Боровец и те чакам горе", са последните думи на Илия Павлов към Николай Вълканов. Във фоайето на корпорацията го очаквал някакъв човек, който няколко дни подред по това време е бил там, за да разговаря с Илия Павлов. Двамата са повели разговор и тръгнали към изхода. Съвсем близо до тях е отговорна служителка на корпорацията с детето си. Павлов спира за малко пред колата, за да завърши разговора със споменатия човек. Единият човек от охраната му отваря вратата на автомобила БМВ и в този момент проехтява изстрелът. Той е чут добре и вътре в сградата, което означава, че е стреляно без заглушител. Стреля се от значително разстояние откъм лявата част на тъмното пространство в градинката пред корпорацията. По-късно при огледа куршумът бе намерен на асфалта пред офиса. Там имаше повече от два метра дълга вада от алена кръв, изтекла от сърцето на Илия Павлов. Охраната е съвършено безпомощна, тъй като нищо не е възможно да се направи срещу снайпер от голямо разстояние. В тежка психическа депресия младите мъже, които бяха и най-близки лични приятели на убития, не бяха в състояние да говорят през цялата вечер. Изстрелът е работа на професионален снайперист от изключително висока класа, такива в България няма, коментираха специалисти от полицията. На мястото на убийството пристигнаха вътрешният министър Петканов, шефът на НСС ген. Иван Чобанов, шефът на СДВР ген Румен Стоянов, зам.-директорът на НСБОП полк. Венелин Великов. Целият район бе отцепен от полицията. Малко по-късно бе съобщено неофициално, че в района е открита опожарена кола с овъглен труп в нея. От полицията отказаха коментар дали това има връзка с убийството на Илия Павлов. Съпругата на шефа на MG научи за трагедията в чужбина.
“Кабинетът на Илия Павлов, кажете“ - все още продължава да отговаря на телефонните обаждания секретарката на покойния бос на MG корпорация. Привидно времето е спряло, уж няма външни сътресения и компанията вероятно се развива според стратегията, която Илия Павлов начертал миналата година за 15 години напред.
Събитията и детайлите от последните два месеца обаче открояват все по-отчетливо, че намеренията на предишния председател на борда на MG Asset Management Company (MG AM Co) за бъдещето на корпорацията се различават от тези на Бояна Попова, която пое управлението след смъртта му. Приживе той поддържаше тезата, че компанията ще продължи да се разширява, докато Бояна Попова вече изрази намерението си да превърне “Мултигруп“ - символ на българския частен бизнес - в едва ли не бутикова компания.
Модерният напоследък термин downsizing - тоест “оптимизиране“ на фирмата (най-вече болезнено), вече е не толкова част, а основа на новата бизнес философия на групировката. И това “смаляване“ и “оптимизиране“ на наследството на Илия Павлов започна точно от най-невралгичното място - фамилията Павлови. Още на 7 юли от управителния борд е бил изваден един от създателите на групировката - Павел Найденов, бащата на Илия Павлов. Това е станало чрез пререгистрация на управленското тяло PFHC Establish-ment от Лихтенщайн в САЩ.
Някои от членовете на борда на MG AM Cо - като например Недялка Сандалска, разбраха за тази промяна от вестниците. Други - като ветерана от Виетнам Браян Дженкинс - запазват постовете си. За него се говори, че е един от водещите експерти в изследванията на политическото насилие и тероризма, стратег в няколко мултинационални корпорации.
Самият той преди шест месеца призна пред български вестник: “Подозирам, че знам (за “Мултигруп“ - бел. авт.) повече от вас.“ Дженкинс е един от най-приближените хора на Бояна Попова и въпреки че самият той е свикнал да бъде обсипван със суперлативи, не пропуска случай да я нарече съвсем заслужено “финансов гений“. Трети твърдят, че зад пререгистрацията стои опечалената вдовица Дарина Павлова, като съотношението в сделката с наследството било 80 към 20 в нейна полза.
Много е вероятно да се окаже вярна четвъртата теза, която засега не е публично достояние, но която би могла да обясни всички недоразумения около регистрацията, пререгистрацията, случайните технически грешки с изпадането на определени хора от Борда на директорите и суетнята около спора за наследството. Тази верия гласи, че в оставеното от Илия Павлов завещание като негови наследници били посочени “адвокатска кантора и три имена“. И цялото волеизлияние се изчерпвало с едно изречение: “Те знаят какво да правят“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар