вторник, 8 март 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...40

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

09.03.2001

Поли Пантев застрелян на Аруба


Едно предизвестено убийство на българин се случи на почти 10 000 километра от София. На 9 март вечерта във фоайето на суперлуксозния хотел хотел "Сонеста" на карибския остров Аруба бе застрелян с четири куршума в главата 39-годишният Пантю Тотев Пантев. Островът се намира много близо до Колумбия и Венецуела.
Убийството е извършено пред десетки свидетели, а той лесно се е измъкнал в създалата се паника. След убийството столицата Оранестад и целият остров били блокирани от полиция. Това обаче е станало със закъснение от повече от час.
Цялата полиция от над 300 души е издирвала убиеца.
Полетите на заминаващите самолети са се забавили с часове. Пътниците са били разпитвани и проверявани. Вчера МВнР и посолството ни в Хавана потвърдиха, че убитият е Пантю Пантев, известен у нас като Поли. У него са намерени български и аржентински паспорт.
Местните ченгета се опитали да съставят по описания на свидетели на разстрела портрет на убиеца. В момента на престъплението той не се е крил и доста клиенти на хотел "Сонеста" са го видели. Полицията в Оранестад не уточнява самоличността на българката, придружавала Пантев. Казва се само, че тя е 27-годишна, вероятно негова съпруга. Той е издъхнал пред очите й. Двамата са били настанени в стая 1545 на хотела. Пантев е разстрелян на второто ниво на фоайето пред вратите на асансьорите.
Убиецът е изскочил от асансьора и стрелял четири пъти
в главата му. Пантев е издъхнал на място.
Вероятно килърът се е измъкнал със самолет през летище "Кралица Беатрикс", което е само на 5 минути път от хотела, съобщава арубското радио "Атомик" в събота след обед. Установено е, че малко след като е извършено убийството, в петък вечерта българско време от острова е имало полет за Колумбия.
Местната полиция се е забавила
достатъчно, за да може престъпникът да се измъкне. Освен със самолет той е имал достатъчно време да отпътува и с яхта. Разстоянието до Венецуела е само 18 морски мили или 29 км. Бързоходен катер го изминава за около половин час. Разстоянието до съседния остров Кюрасао се изминава за час. Той е на 80 км. Всички съседни на Аруба острови и Венецуела са били помолени за сътрудничество.
Тамошните медии обявяват, че разстрелът е заради неуредени сметки с колумбийски кокаинов картел. В началото на годината по подобен начин е бил застрелян неизправен длъжник на колумбийските наркобарони.
За убития Поли Пантев отдавна се говори, че е
замесен в трафик на наркотици.
НСБОП следи действията му от години, но не са намерени неоспорими доказателства, за да бъде задържан. Факт е, че с него са провеждани няколко разговора от наркополицаите и е бил предупреждаван да се откаже от връзките си със съмнителни чужденци.
Сред силовите босове Поли беше известен като най-хитрият, отмъстителен и недосегаем. Говори се, че той е бил идейният организатор първо на ВИС-2, с които се скарва, а после на СИК. Многократно е забелязван през 1995-1999 г. в компанията на босовете на СИК и Интергруп. През 1998-а започва да се оттегля от съдружия с тях. Заедно с верни хора създава собствена групировка, с която се съобразяват всички силови босове. В техните среди е известно, че Поли заедно с хората си в началото на м.г. е окупирал за няколко часа централата на столична банка, докато шефът й не му изплати в брой 700 000 долара, които взел за сделка с руснаци, но тя пропаднала.
В края на м.г. столичен всекидневник интерпретира части от разработката на антимафиотите за Поли Пантев и неговите хора. Това стана две седмици след завръщането му в България. Дни след като срещу бронирания му джип мерцедес бе изстреляна противотанкова граната, той замина за Франция и Италия и се завърна през октомври. Опитът да го взривят бе извършен на 18 юли м.г по обед пред зоопарка в София.
След атентата в хотел "Амбасадор" на 14 ноември и смъртта от бомба на арменеца Тер Овсепян, руснака Александър Романов и взривяването на следващия ден на Момчил Бенев, близо до резиденциите на СИК в Бояна, Пантев пак се покри в чужбина. Твърди се, че Бенев е бил от най-приближените на Поли, а адската машина в "Амбасадор" била предназначена за него. Завърнал се през декември, но после пак заминал.
Този път за Бахамските острови,
където празнувал Нова Година. Последно е бил в България до средата на февруари, когато през Франция е отлетял за латиноамериканска държава. Според някои източници, преди да пристигне в Аруба, е бил във Венецуела и Тринидад. На малкия Антилски остров пристигнал няколко часа, преди да го застрелят.
У нас Поли бил замесен в отклоняването на пратка от 500 кг кокаин. Според една от версиите дрогата трябвало да стигне през Пирея и България до Западна Европа, но била пренасочена от приближени на Поли към Русия. Коката била докарана у нас през Кулата в началото на 1999 г. от двама чужденци. Според публикувана във в."24 часа" версия хората на Пантев я откраднали от склад в Благоевградско, където престояла няколко месеца. Те научили за нея и я присвоили, като една част пласирали у нас, а по-голямата изнесли към Русия. Това била основната причина повече от година и половина да се опитват да го убият. Няколко пъти той се измъкна, докато смъртната присъда не бе изпълнена този петък в Аруба.
След публикацията на 21 декември м.г. "Пантев замесен в кражба на дрога" на следващия ден в. "24 часа" бе принуден да се извини и публикува писмо на Пантю Пантев: "Откраднах 5 тона, а не някакви си 500 кг кока."
Според осведомени последният случай, в който има съмнения, че Пантев е бил замесен в отклоняване на кокаин, е месец преди да бъде обстрелван с гранатомет. Неголямо количество кока е било отклонено по трасето от София до Русе. Дрогата пристигнала от Гърция. В Благоевград е претоварена в друг контейнер. До София пристигнала в уговорените количества. Кражбата е установена при пристигането й при крайния получател в Русия. От Москва се обаждат на доставчика в Латинска Америка, а за липсата са обвинени българските посредници, които охранявали пратката.


09.03.2004

Застреляха наркодилъра Горилата. Убитият работел за Златко Баретата, преди бил съдружник с Карамански.


Наркодилър, бивш съдружник на провъзгласения за бос на българската мафия - покойния Иво Карамански, беше застрелян с 5 куршума във вторник вечерта в София. 29-годишният Борис Иванов Бакърджиев, който е с българско и руско гражданство, е убит около 21.00 ч. пред кооперация на ул. "Христо Смирненски" 29 в кв. "Лозенец". Куршумите на неизвестния стрелец пронизали смъртоносно главата и тялото на криминално проявения мъж, известен в престъпния свят като Боби Горилата. Сутринта вчера полицаи извършиха задължителния втори оглед на местопрестъплението.
Чухме няколко силни изстрела, но беше тъмно и нищо не видяхме, разказаха съседите, които твърдят, че не познават Бакърджиев. Той живеел там на квартира, въпреки че е адресно регистриран кв. "Младост", където живеели родителите му. Майка му е рускиня, а баща му българин.
През 1997 г. Горилата става съдружник с Иво Карамански във фирма "Корона арт", показа проверка в АПИС. Държал 25% от дружеството, което според регистрите се е занимавало с търговия с петрол, ресторанти и туристическа дейност.
По данни на полицията обаче в момента Горилата се е занимавал с наркотици. Твърди се, че напоследък работел за бившия командос Златко Баретата, основател на бившата застрахователна компания "Аполо и Болкан", който според проучване на Центъра за изследване на демокрацията от края на 2003 г. е един от хората, които държат наркоразпространението в София. Миналия месец беше взривена частна митническа агенция, в която съдружник е Баретата.
Горилата обаче бил дребен дилър. "Не знам какво точно са разчистили на пазара с неговото убийство, затова работим и по версията за лично отмъщение", коментира криминалист.
Официално Бакърджиев няма бизнес, не е работил нищо. Нямал дори кола, защото преди време я продал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар