понеделник, 27 септември 2010 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 10

29.03.2005

Майкъл Уинфри, Ройтерс : Грозни мутри вилнеят в българския престъпен свят

Групировките владеят голяма част от икономиката. Когато два елегантни черни Седан-а спират пред вратата, продавачката в столичен магазин знае точно какво ще последва. От колите излизат гангстери, щурмуват съседния офис и пребиват до безсъзнание собственика на първодивизионен футболен клуб. Тогава неговите бодигардове се втурват вътре и започва стрелба. "Хората отвън се струпват на тротоара или се опитват да бягат", казва продавачката, която не пожелава да назове името си. "Ние всички бяхме ужасени", добавя тя.

23.08.2010

„Еурактив”: България и Румъния срещат затруднения с целите на ЕС за образованието

Брюксел. Въпреки че някои от източните страни-членки са уверени, че ще постигнат целите за образование за 2020 г., други – Унгария, България и Румъния, може да не успеят да посрещнат очакванията на ЕК, коментира „Еурактив”.
Целите на стратегията „Европа 2020” – намаляване на напускащите училище до 10 % и гарантиране, че най-малко 40 % от хората на възраст между 30 и 34 г. имат завършено образование до 2020 г. – са усреднени резултати за целия блок. Целите за отделните страни трябва да бъдат договорени индивидуално с ЕК.
Докато Полша, Чехия и Словакия минават с лекота под общия европейски праг от 10 %, Унгария вероятно ще срещне затруднения с покриването на предложената от ЕК национална цел от по-малко от 8,4 % напускащи училище преждевременно.
За най-новите страни-членки – България и Румъния, намаляването на броя на децата, които не завършват образованието си ще бъде тежка задача, като това важи в по-голяма степен за Румъния.
По данни на националния статистически институт на страната към момента 21,4 % от младите българи не завършват средно образование, което е двойно по-висок процент от заложения от ЕС 10-процентен праг.


25.08.2010

Франция иска карантина за България и Румъния заради ромите

Париж предлага да се ограничи правото на свободно движение в ЕС на всички граждани на тези две страни
Франция покани на безпрецедентна среща на 6 септември вътрешните министри на Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания и Италия, за да обсъдят "имиграцията" на роми от България и Румъния. Министърът по европейските въпроси Пиер Льолуш даде знак, че на нея ще бъде обсъждана предстояща изолация на България и Румъния, като заяви вчера пред в. "Фигаро", че правото за свободно движение на техните граждани в ЕС може да бъде ограничено, докато не предприемат ефикасни действия за интеграция на ромите.
Двете засегнати държави не са поканени, както и Европейската комисия, чиито говорители вчера не скриха изненадата на комисията от инициативата. Срещата се свиква на фона на разпалващите се дебати в Европа за "доброволното и асистирано връщане" от Франция на румънски и български роми.


04.09.2010

Скандал около проекта за писта на Формула 1 край София

В писмото си изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм, какъвто е демонстиран у нас, и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България. Възмущението на компанията идва от това, че българските власти обявиха, че фирмата е държавна, докато тя е холдинг от 67 частни компании, нарочиха собственика й Абдул Жалил ал Блюки за шейх и обявиха, че има подписано споразумение с икономическия министър Трайчо Трайков за създаване на смесена компания за построяването на пистата.
"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за Формула 1. Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за Формула 1 е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", пише в писмото си до вестника Раид Абу Худра.

16.09.2010

Скандал! Европа проверява дейности на Георги Първанов

Странен прецедент в наложения контрол над България от страна на Евро съюза е на път да взриви държавата. Наши близки експерти до политическите среди на страната ни подшушнаха за намерението на определени ядра в Брюксел да поискат проверка за дейностите на българския президент Георги Първанов. В центъра на мишената на европейските ни партньори бил олигархичният кръг на държавния глава, топлите му връзки в петролния, информационния и енергийния ресурс на страната ни. За целта дори щяло да има назначен експертен съвет, който да прецени има ли притеснителни факти в дейностите на агент Гоце. Не е ли странен е фактът, че вече за няколко години, откакто България е редовен член на Европейския съюз, чак сега се повдига въпросът за дейностите на президентската администрация. Още повече, че Първанов е в явен конфликт с новата управляваща България власт, питат се логично специалисти политолози.

Няма коментари:

Публикуване на коментар