събота, 4 септември 2010 г.

МУТРОУЛТУРА

26.4.2010

Задават се протести срещу закриването на театри

Над 7000 членове за 24 часа събра в социалната мрежа Фейсбук групата „Да спасим българските театри”. Повод за създаването й беше изказване на зрител в предаването „Полет над нощта” на БНТ, че 17 театъра в страната ще бъдат закрити, както са и слуховете, витаещи около предстоящата театрална реформа. Създател на интернет групата е актьорът Петко Петков.
По непотвърдена засега информация набелязаните да пуснат кепенците храмове на Мелпомена са тези в Монтана, Враца, Силистра, Русе, Габрово, Добрич, Смолян, Разград, за които средствата вече били спрени. Участници в групата твърдят, че в МК е разглеждан дори вариант на държавна издръжка да останат само 8 театъра, половината от които софийски. Не е напълно ясно какъв ще е критерият за оцеляване, но според преобладаващото мнение той ще е единствено финансов. В обсъжданията в министерството вместо всички театрални директори са били включени само част от тях, като им е била предложена алтернативата или заплатите на работещите в системата да се намалят с 10% със стара дата от началото на годината, или няколко театрални институции да бъдат „жертвани”.
Съсловието и поддръжниците от групата обмислят бъдещи действия за отпор, но за момента се въздържат от драстични реакции, докато не излезе черно на бяло решение на МК по въпроса. Засега театралите ще носят в знак на протест зелена лента на ръката, която ще свалят и оставят на рампата преди представление, а след това ще слагат обратно. В сряда от 17 ч в Червената къща пък ще има дебат по темата с представители на МК, САБ, БАРОК и др.


13.7.2010

ПРОТЕСТ "ЗАКРИВАНЕТО НА ОПЕРАТА Е КУЛТУРЕН ГЕНОЦИД", ТВЪРДЯТ АРТИСТИ И ОБЩИНАРИ

Певци и оркестранти от Пловдивското оперно-филхармонично дружество започнаха тази сутрин подписка в защита на 57-годишната опера в Пловдив. Повод за тревогата им са публикации, в които се прогнозира закриването на Пловдивската опера и балетната трупа , което утре ще бъде внесено като предсложение в Министерския съвет в проект за културна реформа на зам.министъра на културата Митко Тодоров. Музикантите заявиха , че миналата седмица , на среща между него и директора на Пловдивското ОФД Калуди Калудов, подобна идея не само , че не е била заявена , но музикантите са били информирани за предстоящо обсъждане , съгласуване и създаване на т.н. културна карта през есента. От оперно-филхармоничния състав определиха предложението за закриване на плодивската опера като непочтено , защото се прави тихомълком и „ на тъмно „, през ваканцията , нарекоха го и културен геноцид . В отговоро на напрежението, което предизвика информацията заместник - министърът на културата, който е и автор на доклада за реформата в сценичните изкуства- Митко Тодоров не прие формулировката "закриване" на Пловдивската опера. По думите му това, кето се предвижда е сегашната структура да се преобразува във филхармоничен състав със солисти.

22.7.2010

Колдамова: "Арабеск" трябва да съществува самостоятелно, а не да бъде унищожен

София /КРОСС/ Балет "Арабеск", който е постижение на изкуството в България, трябва да съществува самостоятелно. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС примабалерината и една от създателките на "Арабеск" - известната и по света Красимира Колдамова.
С реформата в културата връщаме "Арабеск" 30 години назад. Този единствен състав за модерен балет трябва да съществува самостоятелно, е на мнение Колдамова. „Не мога да разбера защо трябва на "Арабеск" да се слага някаква друга шапка, която няма това име, което има този балет. Сега се създава някакъв нов център, може да е хубаво да има нов център, но защо трябва да се унищожава "Арабеск". Дълбоко не съм съгласна с това", бе категорична примабалерината.
Според нея не се прави така реформа - с умуване на чиновническите бюра. „Преди да бяха направили предложение за сливане на ДМТ „Стефан Македонски" и "Арабеск", трябваше да се заинтересоват какво мислят специалистите, а не в послеслов ние да казваме, че не сме съгласни. Нямаха ли толкова време никой от ръководните кадри в Министерство на културата и мислещите другари, защото вече на другари ми приличат, както беше едно време, да разговарят, да питат експертите, да се заинтересоват", учудено попита Колдамова.


22.7.2010


"Сълза и смях" защитава самостоятелността си

Управата на "Сълза и смях" днес даде пресконференция, за да защити самостоятелността си. Министерството на културата предлага театърът, който преди 44 години "излиза" от Народния, сега "да се влее" в него.
Според директора Венцеслав Кисьов предстоящата реформа ще засегне един от най-печелившите театри.
Министерството на културата ще губи около 400-500 000 лева на година, ако "Сълза и смях" остане само приемаща сцена, без да продуцира собствени спектакли, се казва в отвореното писмо до премиера и министрите на финансите и на културата, разпространено днес. В него се напомня, че само преди няколко месеца финансовият анализ на министерството на културата е посочил "Сълза и смях" на първо място по възвращаемост на субсидията - 55 на сто при средно 15-20 на сто. На пресконференцията беше посочена 72% възвращаемост.
Според Кисьов "Сълза и смях" работи с изключително ефективен състав от 37 души, дава 215-230 представления за година, в които участват около 80 актьори от други театри и свободни творци.
Директорът твърди още, че сегашният метод на министерството за изследване на интереса на публиката не е ефективен. "Народният театър е на първо място по посещаемост, но той има 1000 места, а "Сълза и смях" - 430. На Запад се прави изследване на натовареност на стол".

31.08.2010

Масови съкращения в Пловдивската опера

Звездата на оперетата Марио Николов, Калина Ангелова, главният диригент Юли Дамянов и още много уважавани творци са съкратени от трупата на Музикалния театър.

Петдесет и един служители от пловдивската опера също стават безработни от септември. Новината съобщи новият директорът Пламен Тасев.
Най-големи са съкращенията в балета, солистите, оркестъра, хора и административно-техническия персонал.
Мария Пачаджа от 16 години е балетист. От 1 септември ще трябва да си търси ново работно място.
"За съжаление, след толкова години труд, в случая държавата решава, че трябва да се махнат хора, които са отдали половината живот, трупата е моят живот, те са ми повече от семейство и ми е много мъчно”, сподели балерината Мария Пачаджа.
Недоволни от съкращенията са не само тези, които остават на улицата, но и тези, които ще продължат да работят, защото смятат, че с операта няма да е пълноценна със намален състав.
"Не може така да се прави - раз -раз, много ми е болно и необяснимо, всички хора, които ще трябва да бъдат освободени, не можем да се освободим от тях, те са нужни”, категорична е Мария Манчовска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар