петък, 3 септември 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Стефан Мирославов - Крушата

Крушата е убит преди 17 години - 4 септември 1993. Преди смъртта си не е бил толкова известен- сочен е за елемент от престъпния свят и ако се съди по сведенията в медиите става въпрос за бандит от средно ниво( доколкото през 1993 година е имало изградена вертикална структура на престъпните организации) – тоест един от многото.
Съществуват две предпоставки, които правят случаят на Крушата уникален. На първо място това е първото борческо убийство – България дотогава не е ставала свидетел на поръчково убийство от такъв тип, извършено по такъв безцеремонен начин. Тази смърт е знамение, което после ще се реализира в над 100 убийства и може би не един и двама са съзнавали ,че те са част от тази серия. На второ място – впечатление прави начинът на извършване. Със снайпер от 70-80 метра по движещ се с огромна скорост Мерцедес.Първоначално изнесените данни в пресата говорят за супер-убиец, което при разговор по темата и досега може да се чуе, като твърдение.
Атентатът е описан доста колоритно в романа на Христо Калчев , “Нерон Вълка”. Доколко съвпада с реалността , това никой не може да каже. Известни са следните данни: Около 20 часа вечерта на 4 септември 1993 година Мерцедес Кабрио се движи по пътя Ловеч – София, когато на 7 км от Ловеч е застигнат от куршуми.Според последвалите експертизи колата се е движила със 100 километра в час. Поради особеностите на случая обаче , считаме ,че предценката за скоростта на движение е трудно осъществима и е много възможно скоростта да е било доста по-висока.
Местопроизшествието е прав път преди ляв завой със скатове от двете страни. Именно на единият скат легнал в храстите, снайперистът е причаквал жертвата си. Изстрелял е три куршума 7,62 мм , като смъртоносният е пронизал Мирославов във сънната артерия. Последвал е зрелищен сблъсък на луксозното возило с бетонната укрепителна стена. Опитите на разследващите да извадят трупа продължили повече от 3 часа.
Супер убиец ли е снайпериста наистина? От полицията твърдят обратното – доказателства за това са откритите 3 гилзи, опаковката от бонбони на местопроизшествието, както случайното попадане в сънната артерия - тъй като най-вероятно атентатора се е целил в главата. Нещо повече – при проведения следствен експеримент с участието на генерала от МВР Нонка Матова - притежател на над 600 медала по спортна стрелба , се установява или поне се твърди ,че убийството е можело да бъде извършено и от стрелец от средна класа , без пушката дори да има оптически мерник. Независимо от това – убиецът не е намерен. Дали опаковката бонбони не е дори подигравка със слабите органи на реда?
И така кой е Стефан Мирославов – Крушата? Роден е на 8 април 1965 година в село Кирчево, намиращо се на около 30 километра от Ловеч. Има по-голям брат – Иван. Учил е в спортното училище в Ловеч, където показва класата си на голям състезател по борба. От този период до 1992 година има няколко републикански титли, постига второ място на европейско и второ място на световно първенство. След Ловеч е приет в интерната за олимпийски надежди, а след това в ЦСКА, където го произвеждат в чин лейтенант.
Определят Крушата, като човек с лошо пиянство , а той в добавка на това обичал и да се бие. Със смъртта му се прекратяват двете водени срещу него следствия за сбивания в Ловеч. А по-рано през 1988 година , заради сбиване в хотел “Ловеч” е осъден от военен съд ( поради членството му в ЦСКА , формално се води като военен) на 2 години лишаване от свобода. Помилван е на 19 януари 1990 година от президента Петър Младеновслед 8 месеца прекарани в затвора.
Стефан Мирославов в партньорство с брат си , е имал бизнес отношения сГриша Ганчев, състудент на Иван Мирославов. След осъждането деловите им отношения прекъснали.
След 1990 година – натрупал капитал по неизвестни пътища, Крушата регистрира няколко фирми – “СТЕМА” ООД, “ОЛИМПИК” ООД , а в партньорство с Иван Кочев – Чомбе от Перник наемат склад в Илиенци , където печелят от продажба на електроуреди, алкохол и цигари.
Делото за смъртта на Крушата разбираемо е прекратено след изтичане на срока, след известно време е подновено още веднъж – отново без резултат и на този етап събира прах в архивите на следствието. Когато е било открито обаче се е работило по няколко версии:
Петрол и/или наркотици – Бригата на Крушата е искала да заеме позиции в бизнеса и е срещнала съпротива от останалите играчи
Вендета – Крушата е жертва на отмъщението за убийството на руски мафиот на Слънчев бряг; С подобен характер е и тезата ,че поръчителят е офицер - баща на изнасилено от бореца момиче
Прекалено много информация – Крушата е убит , защото е бил информатор на полицията. Според друга версия – бореца е имал обширна информция за провеждания от висши функционери на Държавна сигурност внос и износ на наркотици;
Вътрешна работа – Мирославов е жертва на своите хора,

Няма коментари:

Публикуване на коментар