петък, 17 септември 2010 г.

БАТМАН БОЦЕ 5

Сръбският „Курир”: Бойко Борисов е чист мафиотски бос!

Сръбският таблоид „Курир” се опитва да алармира ЕС за опасността, която носи премиерският пост на Бойко Борисов. „Чист мафиотски бос е застанал начело на България” – пише сръбският журналист. Той обвинява премиера в множество престъпления, включително и убийства.
По заповед на Борисов в държавата бяха извършени много неща на тъмно, които да разчистят пътя му към властта – смята авторът на статията. Журналистът се позовава на свои източници от сръбските сили за сигурност, които разследвали стари контакти на Бойко Борисов с видни тамошни мафиоти.
„Сърбия трябва да сезира с материала си ЕС, който пък трябвало да преосмисли отношението си към България, след като страната е управлявана от силов бос” – пише още журналистът.

19.05.2010

Борисов - преди бодигард, сега Рамбо

Под това заглавие в. "Файненшъл Таймс Германия" публикува статия, в която се казва, че българският премиер прилага груби методи спрямо чужди концерни с цел да постигне приходи за страдащата от хроничен недоимък държава.

Йорг Золфелнер е възмутен. Управителният директор на ЕВН България, филиал на австрийския енергоразпределител, се чувства като герой от друга опера. Служители на българската ДАНС нахлуват в няколко потребителски центрове на ЕВН, за да търсят материали за инвестициите. "Ако властите се нуждаят от информация за нашата бизнес-политика, можеха с лекота да се обърнат към нашата централа в Пловдив", казва Золфелнер и добавя: "Нямаме какво да крием".
Безцеремонно, грубо, необмислено
Акцията с обиска в ЕВН е засега кулминацията на странното противопоставяне между българския министър-председател Бойко Борисов и чуждестранните енергоразпределителни дружества ЧЕЗ, Еон и ЕВН. Някогашният бодигард Борисов, известен със своята безцеремонност, неотдавна обвини енергоразпределителите в "далавера" /тук авторът Франк Щир използва българската жаргонна дума в кавички и я превежда като "нечист бизнес"/.

22.05.2010

"Тайм" за Борисов: Грубоват, Батман, с пура "Кохиба"

И американското списание "Тайм" посвещава един от своите материали, публикувани на сайта, на българския премиер Бойко Борисов, като не отива по-далеч от досегашното традиционно представяне и обрисуване в стил Батман-Рамбо и тук-там някой щрих от грубоватата му безцеремонност - запазена марка на Борисов.
Плюс две фактологични грешки, направени от авторката Вивиън Уолт - че Борисов не е най-рейтинговият към момента и че се появяваше в дълго черно манто на местопрестъпления не когато беше кмет, а главен секретар на МВР.
Разбира се, премиерът не излиза извън образа, който си нарисува. Както пред Цветанка Ризова по Нова тв преди време, така и пред мисис Уолт той казва, как няма приятели и това е най-голямото му предимство. За "Тайм" обаче е спестена подробността със самотния престой в Бояна.


27.06.2010

"Ост-Вест Контакт": Атаките на Борисов са катастрофа за инвеститорите

Откакто Борисов оглави правителството в края на юли 2009 г. икономическата ситуация се влошава постоянно в България, а влиянието на световната криза се чувства вече ясно, пише списание “Ост-Вест Контакт“.
Вербалните атаки на българския премиер Бойко Борисов срещу уж завишените цени на електроразпределителните дружества Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН и заплахите за реприватизация са катастрофални от инвестиционно-политическа гледна точка, подчертава германското икономическо списание “Ост-Вест Контакт“.
Авторитетното издание отбелязва, че в България се забелязва тенденция на намаляване на чуждестранните преки инвестиции и концентрирането им към малко на брой браншове, както и усилията на правителството да раздвижи чуждите инвестиции с помощта на нови стимули.
“Ост-Вест Контакт“ оценява и критично стратегията на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков да бави максимално плащанията на държавата към фирмите с цел да ограничава дефицита. Вербалните атаки на Борисов срещу уж завишените цени на електроразпределителните дружества Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН и заплахите за реприватизация са окачествени като катастрофални от инвестиционно-политическа гледна точка.
За капак на всичко бяха изпратени служители на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ да претърсят офисите на ЕВН, за да съберат "доказателствен материал" за инвестиции в електрическата мрежа, пише още изданието. Подобни акции едва ли могат да събудят доверието на чуждите инвеститори, се казва още в материала на “Ост-Вест Контакт“.

17.09.2010

Журналист иронизира бъбривостта на Борисов за срещата в Брюксел

"В спора за ромите София изглежда най-после намери своето място - "източник" за журналистите, нещо като неформален репортер за репликите, които си отправят големите сили", пише в своя блог Александър Леви, кореспондент в София на реномирания френски всекидневник "Льо Монд", цитиран от "Дневник".
"На практика именно българският премиер съобщи за сблъсъка между Никола Саркози и президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на срещата на върха на 16 септември", отбелязва Леви, цитирайки думите на Бойко Борисов пред френското национално радио: "срещата бе доминирана от остри реплики, да не кажа скандал".
В ролята си на репортер от срещата на върха на ЕС в четвъртък българския премиер е съобщил, че преобладаващото мнение е било, че "ромите са номадски племена, на които трябва да се даде възможност свободно да пътуват", пише Леви в своя блог.
Леви отбелязва, че преди няколко дни държавният секретар на Франция по европейските въпроси Пиер Льолуш е заплашил Букурещ и София с доклад за тяхното влизане в пространството за свободно движение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар