сряда, 8 септември 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 57

Гриша Ганчев – тепихът, бизнесът, конфликтите

Гриша Ганчев определено е сред най-екстравагантните, несдържани и богати бизнесмени в България. А когато става дума за бизнесмени, е малко трудно да ги разграничим от силовите групировки, тъй като началото е едно – тепихът. Гриша Ганчев е родом от село Микре в Ловешка област, завършва спотното училище в града и не претендира да има огромни успехи в борбата. Според различни източници състоянието на богаташът е 450 милиона лева, а основна част от бизнесът му е базиран върху петролният бизнес, захарният, енергииният и туристическият бизнес. Собственик е на “Литекс Комерс” и футболният клуб “Литекс”. А всичко започва от Илиянци…
Според футболният бос, бизнесът му започва от сергия на известният Софийски пазар, където продава Китайски стоки. Бизнесът върви добре, парите потичат към него, а след промените през 1989 година започва бизнесът си в общо дружество с известният борец Стефан Мирославов – Крушата, застрелян от повече от 2 км със снайпер в автомобилът си докато шофирал. Това е първото поръчково убийство в България, а от близки до покойният борец може да се научи за скандалните първи стъпки в бизнесът на Гриша Ганчев. Общо известен факт е, че първоначалният капитал на “Литекс Комерс” идва от секретен списък 103 на Нора Ананиева, съставен под диковката на самият Андрей Луканов. Целта е парите на държавата да се изперат в частният сектор, носейки солидни дивиденти на бившите комунистически лидери. Всичките пари на “Литекс Комерс” идват от ловешката прима в партийният елит – Нора Ананиева. И Гриша Ганчев е облагодетелстван от това, като верният му Ангел Бончев е с него от самото начало. Според информирани източници Крушата ръководи силовата дейност и разчиства пътят пред Ловешкият бизнесмен. За съжаление пътят на борецът е много кратък и Гриша Ганчев трябва да потърси покровителство от СИК. Търканията на Гриша Ганчев с Васко и Георги Илиеви са основно заради петрлният бизнес и футболът. Всеобщо известно е, че Ловешкият бизнесмен сключва първата сделка с “Шел” в България. “Литекс комерс” също така е сред основните доставчици на петрол за рафинерията “Нефтохим”, реди да бъде продадена на ЛУКойл. На всички е известно и влиянието на Гриша Ганчев в бизнесът със сокове и захарният бизнес. До скоро фабриката за натурални сокове в Ловеч, бе сред най-големите износители на натурални сокове за Русия и Източна Европа. Участието на бизнесменът в “Захар инвест” ЕООД го прави монополист в северозападна България в захарният бизнес.
Конфликтите на ловешкият бизнесмен с “мутрите” са само детска игра в сравнение с тези с политиците. Известен е конфликтът на Гриша Ганчев с Евгени Бакърджиев и Иван Татарчев. Очерците на МВР сочат, че през 1997 година ловешкият бизнесмен е обявен за издирване от Иван Татарчев по неясни причини, но е напуснал страната. Офисите на фирматаму са старателно проверени, а тревогата отшумява за по-малко от 2 месеца и Гриша Ганчев се завръща в родината. През 1999 година гриша Ганчев прави дори “Литекс” шампион, като това обуславя победата му над Бакърджиев и подкрепяният от него – Левски. С падането на кабинетът на Костов, лошите дни свършват и бизнесът на Гриша Ганчев просперира. Бившият борец инвестира в спортът и се слави като най-щедрият бизнесмен към спортистите. Не умее да крие ядът си, а прословутите интервюта на бизнесмена остават запомнени и до днес.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Гриша Ганчев – част 2.

Няма коментари:

Публикуване на коментар