вторник, 14 септември 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 58

Гриша Ганчев – част II

Име: Гриша Данаилов Ганчев

Роден: 10 декември 1962 в село Микре, област Ловеч

Семейно положение : Женен, съпруга Танита, има син и дъщеря

Позиции : „Бизнесмен” с интереси в петролния, енергийния, захарния, туристическия и футболния бизнес

Няколко тъмни петна в миналото на Гриша Ганчев ...
Малко известен факт е, че той е първия съдружник на Стефан Мирославов – Крушата. Страховитият борец пръв в България пада убит след поръчково убийство. На 4 септември 1993 г. Крушата е ликвидиран в спортния си „Мерцедес” на път от Ловеч към София.
Дни преди мача между „Левски” Кюстендил и „Литекс” на финал за купата на България, е откраднат „Мерцедес” на съдружника и най – верен човек по това време на Гриша Ганчев – Ангел Бончев. Ганчев лесно се досеща, че кражбата на застрахованото возило е поръчана от Георги Илиев и цели да всее смут сред играчите на „Литекс”. Тозе случай остава в тайна дълги години, но е причина за окончателното скъсване на отношенията, които до тогава поддържат Гриша Ганчев и Георги Илиев.
Мощният икономически възход на Гриша Ганчев стартира в средата на 90 – те, когато бизнесменът успява да сключи първата си мегасделка с чуждестранен инвеститор. Тогава ганчев продава 64 бензиностанции, които е вдигнал за отрицателно време, на гиганта в петролния бизнес „Шел”. Сделката е така сключена, че гарантира ежемесечни приходи на мултимилионера.
Според параметрите на договора Гриша Ганчев отстъпва правото на „Шел” да стопанисва обектите за срок от 25 години срещу договор за доставка на гориво. Така фирми на бореца зареждат с гориво „Шел”, а отделно от това Ганчев получава пари и под формата на наем. Той купува петрол не само от „Нефтохим”, но и от чужбина и по този начин се превръща в един от най – големите доставчици на петрол в страната.
Ганчев твърди, че е стартирал бизнеса си с петрол благодарение на заем отпуснат от Първа частна банка.
Милионите от договора с бензиностанциите си с „Шел” Гриша Ганчев инвестира в завода за натурални сокове „ Куинс” и във фабрика за производство на кафе „Либерте”. Дълги години изнася продукцията си на руския пазар, но не успява да осъществи монопол в България.
Гриша Ганчев определя като най – големия си приватизационен удар покупката на каскада „ Пиритска Бистрица”.След това компанията на бившия борец от „ Литекс „ купува и ВЕЦ „ Самораново „ и строи няколко по - малки електроцентрали. Днес риша Ганчев е един от факторите в енергийния бизнес, а печалбите на предприятието му са десетки милиони левове.

/препечатано със съкращения от книгата „ BG олигарси „ на Димитър Златков /

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Миню Стайков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар