сряда, 29 септември 2010 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 4

21.09.2010

Отново липсва ваксина за бебета

Не е доставена ваксината срещу пневмококови инфекции Synflorix. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Причина за липсата на тази ваксина е забавяне от фирмата доставчик на заявените от министерството количества, които следва да се получат през септември.
На безплатна имунизация с ваксина срещу пневмококови инфекции Synflorix подлежат всички деца, родени от януари 2010 г. За децата, които до момента са имунизирани по желание срещу заплащане с другата пневмококова ваксина - Prevenar, имунизационният курс трябва да се завърши със същата ваксина, тъй като двете ваксини не са взаимозаменяеми.


24.09.2010

Болен без бъбрек почина, отказали да го лекуват

Болен на хемодиализа почина, след като две големи болници с квалифицирани специалисти отказаха да го приемат. Славчо Николаев от Свищов е на диализа от 2004 г., без един бъбрек и бил включен в Програмата за трансплантации. Миналия понеделник по време на поредната процедура шефът на центъра за диализи в болницата в Свищов, д-р Иван Дадов, забелязал, че пациентът не изглежда никак добре. Той непрекъснато се потял и дори няколко пъти колабирал. Направените изследвания показали сериозно завишение на чернодробните показатели.


24.09.2010

Малките болници ще получават още по-малко пари

За лечението на едно и също заболяване болниците ще получават различно заплащане според категорията си. Това обяви първо зам. здравният министър проф. Иван Миланов, а по-късно беше потвърдено и от министъра Анна-Мария Борисова.
Лансираната от месеци идея за реформа предвижда категоризация на лечебните заведения, които ще бъдат разделени в три групи. Категорията ще зависи от качеството на специалистите и апаратурата. Идеята за коефициентите за по-добрите болници първо беше предложена от шефа на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева след срещата на премиера Бойко Борисов с организациите на работещите в здравеопазването.


27.09.2010

Лекар обяви гладна стачка
Гладна стачка в знак на протест срещу безхаберието и кризата в здравеопазването започна лекар от Казанлък.
Така д-р Захари Стойчев, който е и лидер на КНСБ в многопрофилната болница в града, подкрепи продължаващите трети ден протести на колегите си.
Д-р Захари Стойчев е акушер-гинеколог. Има зад гърба си 37 години практика като лекар. Решенито си за гладна стачка обяснява като последен, отчаян опит да привлече вниманието върху кризата в здравеопазването.
В последните месеци д-р Стойчев и колегите му от многопрофилната болница в Казанлък получават по 70% от заплатите си. Всеки месец напускат по 4-5 медицински сестри, лекарите също се оглеждат за работа в чужбина.
В първия ден от той не прекъсна нито операциите, нито прегледите на пациенти в болницата. Колегите на д-р Стойчев ще наблюдават здравословното му състояние, докато гладува, за да не се стигне до инциденти.



29.09.2010

Борисов прие оставката на Анна-Мария Борисова

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова.
Оставката е подадена около 13.15 часа днес, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет, цитирани от "Фокус".
Няколко часа по-рано Борисова заяви по bTV, че оставката й е подготвена и е в папката й, но тя не решавала проблемите.
Междувременно министър-председателят заяви в интервю по Канал 3, че ако Борисова не се справи, ще сложи друг на поста.
Вчера от СДС поискаха оставката на здравния министър, като изтъкнатите причини бяха: непознаване на здравната система, довело до вземане на грешни решения, неспособност за управленски решения, липса на комепетентност и воля за реформи.
Днес лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че приетата от министър-председателя оставка е добър знак, съобщи БТА. "Премиерът явно вижда проблемите в здравеопазването, които ние категорично посочихме", добави Димитров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар