неделя, 26 септември 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 16

13.01.2010

Бойко Борисов: БСП нямат равни по подривна дейност и ни изиграха

Много добър сценарий. Много добър капан. БСП нямат равни по подривна дейност. Изиграха ни. Никога не са мислили доброто на България - това каза министър-председателят Бойко Борисов пред бТВ в коментар на случилото се с изслушването на Румяна Желева като кандидат за еврокомисар.
Как действах аз, когато Ирина Бокова беше кандидат за шеф на ЮНЕСКО? Пратих двама министри в Париж да я подкрепят. Радо Точев поддържаше непрекъснато връзка с нея. Когато тя се върна, дойде в кабинета ми да ми благодари, прегърнахме се, пожелахме си успех – даде пример Борисов. Ако исках да действам като тях – БСП и НДСВ – щях да извадя колко пъти като главен секретар на МВР съм арестувал племенника й (бел. ред. – синът на Филип Боков, задържан заради кражби на коли), и да кажа – къде е тръгнала леля му да става шеф – каза Борисов.
Борисов е разговарял с представители на ЕНП. Ще оставим юристите да си кажат думата има ли някакви пропуски, такива може да има и при други евродепутати – каза Борисов в коментар на очакваното становище на правната комисия за конфликта на интереси и фирмите.

31.07.2010

Станишев: За година управление на ГЕРБ бяха развенчани три мита

За първите 12 месеца от управлението на ГЕРБ бяха развенчани три мита, каза в словото си пред националния събор на левицата в местността "Историческа поляна" под връх Бузлуджа председателят на НС на БСП Сергей Станишев.
"Първият мит е, че ние се провалихме, а те могат. Вторият - те са справедливи, а ние сме десни. И третият - ние сме опоскали държавата, а те са честни", заяви бившият премиер.
"Къде сме се провалили в управлението, след като всяка година бюджетът беше на излишък, а не на дефицит? Къде сме се провалили, след като доходите на хората растяха? Имаше заетост. Имаше развитие в култура и инфраструктура, в здравеопазване", каза Станишев.
Той попита: "Какво умеят ГЕРБ, след като с "гордост" заявяват, че до 2013 г. няма да има увеличение на заплати и на пенсии? Какво от това, което обещаха, направиха? Справедливо ли е, че безработните се увеличиха със 100 000 души?
Справедливо ли е закриването на лечебни заведения в общини, където няма никаква друга здравна помощ? Справедливо ли е да се посяга на институции - стожери на науката и културата?".


20.08.2010

Борисов: БСП да издигне Станишев за кмет на София, искаме да изкараме два мандата

Ако бях на мястото на БСП, щях да си кандидатирам лидера за кмет на София. Такава препоръка отправи към столетницата министър-председателят Бойко Борисов. И уточни: “За да взема столицата и да мога да се противопоставям на правителството. Така, както направихме ние”. В интервю за блога премиерът обяви, че се надява ГЕРБ да изкара целия мандат и дори да го повтори. “Виждате какви реформи и колко много неща се правят”, аргументира се той. Тези промени обаче няма да засегнат ситуирането на прокуратурата – тя няма да премине към изпълнителната власт, защото според Борисов това би се възприело като много силна политическа намеса и дори репресия.


31.07.2010

"Коалиция за България" вижда нов опит за лобизъм на ГЕРБ

От "Коалиция за България" алармираха за нова лобистка поправка, подкрепяна от ГЕРБ. Според промени, предлагани от Министерския съвет, в Закона за авторското и сродните му права ще бъдат облагодетелствани големите търговски вериги за техника, обясни на брифинг в парламента Антон Кутев.
Депутатът от левицата заяви, че според правителствения законопроект ще отпадне текст в закона, който предвижда вносители и търговски вериги да плащат данък при продажбата на техниката, която служи за препечатване на авторски права - копирни машини, iPod-и, mp3-плейъри и други. Таксата влиза във фонд "Култура" и се разпределя за средства за култура, така авторските права се "осребряват" за авторите им, каза Кутев. Законопроектът е бил одобрен на заседанието на медийната парламентарна комисия вчера само с гласовете на депутати от ГЕРБ. Като мотив за необходимостта данъкът да отпадне вносителите посочили, че събираемостта от таксата е много малка.
От левицата заявиха още, че са събрали подписи, за да подадат сигнал в парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу председателя на Народното събрание Цецка Цачева. От левицата имат критики към начина на водене на пленарните заседания, както и от факта, че Цачева е върнала 71 въпроса на депутати от "Коалиция за България" към представителите на кабинета. По думите на Корнелия Нинова така председателят на парламента предпазва министрите от неудобни въпроси. Нинова съзирала уговорка за това между изпълнителната и законодателната власт. Парламентът се превърна в патерица на изпълнителната власт, заяви тя.
Продължават консултациите за вот на недоверие, каза лаконично Нинова в отговор на журналистически въпрос.

25.09.2010

Станишев: ГЕРБ прехвърля тежестта от управленските си грешки върху хората

Управляващите от ГЕРБ прехвърлят тежестта от кризата и собствените си управленски грешки и несполуки върху хората и разчитат на страха, за да запазят политическата си власт. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред Националния съвет на партията.
По думите му съдържанието на днешната политика води до модел, който е по-скоро латиноамерикански по своето съдържание, а не европейски. Отиваме към едноличен режим, защото същността на управлението на ГЕРБ е еднолична, коментира Станишев. Тази партия не съществува без личността на министър-председателя, добави той.
Според него за първи път от 20 години в България има такова усещане за страх. Всеки несъгласен може да бъде смачкан, омаскарен, обвинен и тук не става дума вече само за политици, а за цели съсловия, добави Станишев.
Не бива този документ да се разглежда като управленска програма, заяви Станишев по повод обсъдената днес от Националния съвет на БСП програма "България 2020". Той посочи, че това е документ, обърнат към днешния и утрешния ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар