вторник, 7 септември 2010 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 9

18.06.2010

US анализ:Корупция превзе България,властта-непредвидима

Корупцията е неизменна част от условията за правене на бизнес в България и вирее навсякъде - като се почне от катаджиите, които прибират по 5 евро за всяко дребно нарушение, и се стигне до митниците и върховете на държавната администрация.
Това пише в доклада “Бизнес в България 2010 - преглед на инвеститори и мениджъри”, публикуван в САЩ. Анализът, който е предназначен за компании, планиращи инвестиции у нас, е подготвен от финансовия консултант Уилям Съливан, стипендиант на фондация “Фулбрайт”. Четивото е крайно критично към българските реалности и вероятно би разколебало всеки, който има намерение да прави бизнес у нас.
Според Съливан в годините след падането на комунистическия режим корупцията и даването на рушвети са се наложили като модел за правене на бизнес в България. Не може да плащаш на някого 800 лева (400 евро) заплата и да очакваш да управлява съвестно еврофондове за 200 млн. евро и да не взема пари под масата, посочва авторът и уточнява, че точно толкова е възнаграждението за съветник на българския премиер.
Като впечатляващи примери за корупцията в България са посочени сагата “Батко и братко”, в която бе замесен бившият шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” Веселин Георгиев и делата за източване на програма САПАРД. Специално място е отделено на делото “Николов - Стойков”. В доклада са цитирани и думите на транспортния министър Александър Цветков, според когото в БДЖ е царяло “пълно безобразие” и 127 млн. лева са били източени чрез неизгодни договори само в периода 2007-2009 г.

22.06.2010

Брюксел отряза достъпа на България до 80 млн. евро за рибарство

Въпреки уверенията на земеделския министър Мирослав Найденов, че няма опасност да бъдат спрени пари по програма "Рибарство", Европейската комисия вече е блокирала временно достъпа на България до 80 млн. евро.
Информацията на в. "Сега" вчера потвърди пред "Дневник" говорителят на комисията Оливър Драйс. Временно прекратеният достъп е първата стъпка към окончателно спиране на плащанията от Европейския фонд за рибарство.
"Решението за блокирането на достъпа на България до средствата е взето наскоро, а причината е, че все още няма работещ одитен орган към програмата", обясни Драйс. Създаването на такова звено е изискване на фонда за рибарство. Одиторите е трябвало да заработят още през 2009 г.

25.06.2010

Ройтерс обяви България за попфолк република

Попфолк ефектът и лесносмилаемите му послания са навсякъде в българската политика, в която популистките партии бяха във властта през по-голямата част от последните 10 години, цитира "Ройтерс" анализаторът Кирил Аврамов от "Политикъл Кепитъл".
Не беше изненадващо, когато партията на Борисов ГЕРБ отпразнува победата си на изборите миналото лято в поп фолк клуб. Освен това премиерът е главен герой в попфолк песен и въплъщава фигурата на силния мъж в много други, продължава агенцията.
"Обезпокоителното е, че поп фолкът се превръща в начин на живот, който легитимира проституцията, като превръща женското тяло в предмет", цитира "Ройтерс" думите на председателя на СЕМ Георги Лозанов. "Само като начин на живот поп фолкът е категорично неприемлив. За съжаление поп фолкът отвъд поп фолк музиката нанася големи вреди", казва още Лозанов.

09.07.2010

ПАК КАЗАХА ОТ ЧУЖБИНА, ЧЕ БОРИСОВ НИ ЗАБИВА В ПО-ТЕЖКА КРИЗА. ТУК – МЪЛЧАНИЕ

За пореден път лоша оценка за правителството от чужбина. Виенският институт за международни икономически изследвания (WIIW) направи крайно отрицателен анализ на досегашните действия на кабинета Борисов.
Те са погрешни, вместо стриктна данъчна политика има “разточително популистко харчене”, прекалено е задържането на плащанията към фирми, заради което се е задълбочил и удължил ефектът от глобалната криза в страната.
Докладът, цитиран от “Дойче Веле”, представлява анализ на икономиките в Централна и Източна Европа. Той предупреждава, че при тази грешна макроикономическа политика на българското правителство не е изключено ново влошаване на икономическата ситуация в страната.
Анализът разобличава като демагогска политиката на Борисов. Докато той и министрите му само повтарят, че България била обран бостан и предишните управляващи са ограбили страната, анализът на Виенският институт за международни икономически изследвания определя като относително добро здравето на българската икономика преди избухването на глобалната криза. Нещо повече – анализаторите смятат, че причините за сегашното й тежко състояние трябва да се търсят предимно вътре в страната. И отправят критики за липсата на смислена стратегия и политика за справяне с кризата. Задържането на бюджетни плащания по държавни поръчки е предизвикало прекалено силно охлаждане на икономиката и е подкопало доверието на инвеститорите, обясняват от WIIW. Единствената ясно изразена цел на кабинета е била влизането в т. нар. чакалня за еврозоната – една според Виенския институт нереалистична цел, обявена в неподходящо време.

12.08.2010

Българската икономика е с най-малко иновации в Европа

Българската икономика е с най-ниски показатели за иновации в Европа. Това показва изследване за техонологичното развитие на Българската стопанска камара (БСК), публикувано в четвъртък.
Проучването е направено в рамките на проекта "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони".
Изследването сочи, че българските предприятия изнасят предимно продукти с ниска добавена стойност, не инвестират достатъчно средства в нови технологии и иновации, и са с ниска патентна активност.
България е на последно място по индекс на глобална конкурентоспособност с най-малко патенти в страната и чужбина на милион жители сред членките на ЕС.
"Страната ни е с най-ниски възможности за творчество и иновации като финансиране и търсене на научни решения, а българската икономика е сред най-слабо обновяващите се", се казва в анализа на изследването.
Високотехнологичният износ е с много нисък дял, а страната е с най-неблагоприятната структура на разходи за научно-изследователска дейност сред 27-те в ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар