сряда, 15 септември 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 8

20.06.2010

От 2011 година вдигат плоския данък

Налозите за имоти вероятно също ще се вдигнат. Преди броени дни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков увери, че данъците няма да...
Плоският данък от 10% може да скочи от догодина. Налозите за имоти вероятно също ще се вдигнат. Над тази идея умуват част от финансистите на ГЕРБ.
Те са категорични обаче, че разчетите ще започнат да се правят септември месец - при подготовката на бюджета за 2011 г. Преди броени дни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков увери, че данъците няма да се пипат до края на тази година, съобщава АСН.

Вследствие на анализ на състоянието на икономиката може да се преразгледа данъчната политика за следващата година и да се промени философията на събиране на приходите в хазната чрез преразпределение на част от данъчната тежест от косвени към преки данъци.
Това обяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред Дарик радио вчера.

03.08.2010

Отново режат заплатите в БАН

Поредно намаляване на заплатите в Българската академия на науките. Младите специалисти ще получават бруто 300 лева на месец, а доцентите и професорите около 500 лв. Как научният елит на нацията ни е обречен на мизерно съществуване - Борислав Лазаров предаде подробностите.
В Българската академия на науките работят около 7 хиляди души. Повечето ще трябва да излязат поне за 2 месеца в неплатен отпуск, а заплатите им ще бъдат съкратени с 25%.
Научният сътрудник Ирена Александрова е сеизмолог в Геофизичния институт. Работи там от 25 години, но от този месец ще получава 375 лева.
„Ще стигнат за парното, което е някъде около 180 на месец, значи парно и топла вода. Движа се с градския транспорт, картата е 50 лева, колко станаха вече - 230. Тоест, останаха около стотина лева. За детето ми. Не виждам за какво друго повече. Ще бъде много трудно”, коментира тя.
След поредното съкращаване на бюджета младите учени ще започват кариерата си с основна заплата 300 лева. Младшите специалисти ще работят за 375, а асистентите за 430 лева. Трудът на най-голямата група учени в БАН - доцентите, е оценен на 500 лева. Това са сумите преди да бъдат обложени с данъци.

31.08.2010

Големи инвеститори бягат от България, заради недоверие в правителството

Големи инвеститори се готвят да "избягат" от Българската фондова борса и от България въобще заради недоверие в правителството.
Основание за това дава намерението на Министерство на финансите да увеличи дела си в капитала на борсата по несправедлив спрямо малките акционери начин. Това стана ясно от интервю за DarikFinance.bg на бившия председател на борда на директорите на БФБ Виктор Папазов, който е акционер в борсата и поддържа контакти с чуждестранни инвеститори.
По думите му това, което предстои да се случи с БФБ, може да се оприличи с "национализация на безценица", тъй като финансовото министерство планира да увеличи дела си в борсата при номинална стойност на акциите.
"Държавата иска да даде 1 лев, за да получи актив за 3 лева, за сметка на останалите акционери", посочва Папазов. "Когато през лятото на 2008 година две от четирите големи световни одиторски фирми направиха независими оценки на БФБ-София, тогава цената на борсата варираше в диапазона 80-110 милиона лева, или цена от 14 до 19 лева на акция. Ако се направи оценка днес, дори при текущите изключително неблагоприятни условия, би трябвало тя да е най-малко в рамките на 20-25 милиона лева (между 3 и 4 лева/акция)", смята бившият шеф на борсата.
От ръководството на БФБ мотивират оценката, при която Министерство на финансите ще увеличи дела си в борсата, на база на дружества аналози.

04.09.2010

Студенти излизат на протест заради 100%-ното увеличение на таксите за обучение


Студенти медици от пети и шести курс от петте медицински университета в България, изпратиха петиция до министъра на образованието Сергей Игнатов, провокирана от увеличението на годишните такси. На 13 септември ще се проведе и мирен протест на бъдещите лекари в Плевен пред сградата на Ректората на Медицинския университет, известиха самите студенти afera.bg
Новите такси ще засегнат студентите от специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Всички те се обучават по държавна поръчка.
"ПРОТЕСТИРАМЕ срещу приетото чрез постановление стопроцентно увеличение на таксите за обучение на студентите държавна поръчка от пети и шести курс на Медицинските университети за учебната 2010/2011 г. и се обръщаме към Вас с молба да преосмислите и отмените взетото вече решение.
Надяваме се молбата ни да бъде взета под внимание и да доведе до конструктивни варианти, които да подкрепят желанието ни за достойно и пълноценно обучение в повереното Ви ВУЗ.
Заостряме вниманието Ви и към факта, че финансовото ни състояние е утежнето, както от ситуацията на световна икономическа криза, така и от липсата на пари за стипендии. Заявяваме и недоволството си от ненавременното оповестяване и популяризиране на предприетите стъпки, което допълнително ограничава възможностите ни да се възползваме от летния неучебен период, за да подсигурим (поне частично) необходимите за предстоящата учебна година средства за обучение.", пишат студентите на министъра.


15.09.2010

Безработицата и сивата икономика "подяждат" новите пенсии

Средният осигурителен доход продължава да изостава от нивото, което трябва да стигне през 2010 г., показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ). През юли средната сумата, върху която работещите са били осигурявани за пенсия, безработица, майчинство и заболяване, е била 562.53 лв
Това е с 6 лв. по-малко спрямо дохода за март и април и само с 15 стотинки над този за юни. Според предварителните разчети в бюджета на държавното обществено осигуряване тази година средният доход трябва да стигне почти 573 лв. Основните причини за изоставането от плана са намаляването на броя на заетите и на заплатите, обясниха от НОИ.
Отчетът на института за първото полугодие на 2010 г. показа, че приходите в осигурителните фондове са с близо 120 млн. лв. по-малко от планираните. Това се дължи на по-ниските постъпления от вноски заради намаляването на заетостта в кризата, обясняват от НОИ. Само за периода януари - юни осигурените са намалели със 160 хил. спрямо предварителните разчети на института.
В началото на юли управителят на НОИ Христина Митрева предупреди, че ако тенденцията за неизпълнение на приходите продължи, до края на 2010 г. това ще отвори допълнителен дефицит от 200 млн. лв. Ниското ниво на осигурителния доход се дължи и на нарастването на сивата икономика, тъй като се увеличават фирмите, които не осигуряват служителите си върху пълната им заплата, твърдят анализатори на пазара на труда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар