събота, 6 ноември 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...10

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.


Вероятно бизнес интереси са причина за поредното убийство в София

04.11.2007

Полицията работи по няколко версии работи за разкриване на убийството на 49-годишния Бончо Запрянов, каза зам.-градският прокурор на София Роман Василев. Сред основните насоки, в които се работи, е бизнесът на Запрянов.
Прокурорът потвърди, че мъжът е прострелян, докато излизал от колата си, а покушението е станало пред очите на жена му и малкия му син. Василев отказа да отговори дали камерите на близките две банки са заснели убийството, дали Запрянов е бил заплашван и колко гилзи са намерени.
Велинградският бизнесмен бе прострелян в главата снощи на паркинга близо до блок 35 в жк "Белите Брези". През цялата нощ мястото на инцидента остана отцепено. Автомобилът на Запрянов бе вдигнат от паркинга, след като тялото на убития бе изнесено към "Съдебна медицина".


Разстреляха Евгени Стефанов-Женята.

05.11.2003

На 5 ноември пред фитнесцентър “Ситняково“ беше застрелян Евгени Стефанов-Женята, известен софийски наркобизнесмен.
Жертвата е неуспял кандидат за общински съветник и човек за специални поръчки. Още убийства се чакат покрай преразпределението на пазара на наркотиците. Затягането на границите предизвика бум на синтетиката. Хаповете, made in Bulgaria, се предлагат като асортимент в дискотеките, игралните зали и публичните домове, а нарколабораториите никнат като гъби.
След атентата срещу Косьо Самоковеца на 31 март, за който също е заподозрян, Женята известно време ходи с няколко бодигардове, които го следват неотлъчно дори във фитнесзалата. Според работещи в заведението, охраната му не парадирала със сила и оръжие. Във фаталния ден той е само с шофьора си Николай Стефанов. Двамата слизат от джип “Мицубиши Паджеро“, регистриран на името на фирмата “Футура груп“ на убития Поли Пантев - факт, който подсилва хипотезата, че е един от неговите наследници. Женята и шофьорът му видели нападателите си и се опитали да избягат, без да употребят оръжие първи. Нападението оттук нататък се развива като по учебник и завършва с контролни изстрели в главата на Женята. Убийците избягват с кола, която ги чака на улица “Черковна“. Докато следователи и полицаи заснемат местопроизшествието и събират улики, оперативни работници докладваха, че пред бл. 54 в кв. “Гео Милев“ е намерено черно “Ауди“ с разбита ключалка и работещи чистачки .
С такъв автомобил според свидетелските показания са се оттеглили двамата убийци и шофьорът им. Напоследък практика е подхвърлянето на фалшиви улики, на които да се закачат “куките“, така че намереният автомобил може да е и дубликат на този, с който убийците са избягали. Пет часа след убийството вътрешният министър Георги Петканов заяви, че след бързи действия на полицията било установено, че колата не е крадена. До късно вечерта в София имаше “засилено полицейско присъствие“ и полицаи със сигнални жилетки проверяваха всеки подозрителен автомобил. Защо операцията бе наречена “Тайфун“, така и не се разбра.
Според източници от МВР, каквато и да е конкретната причина за убийството, то е само епизод от продължаващото преразпределение на територии за разпространение на хероина и синтетичната дрога. В този смисъл покушението е знаково и по важност може да бъде степенувано непосредствено до убийството на Филип Найденов-Фатик, застрелян показно на 19 август в София. Безцеремонната разправа с Евгени Стефанов-Женята е злокобно предупреждение за бизнесмени като Златко Баретата, братята Георги и Любен Пехливанови, Кирил Киров-Японеца и Константин Димитров-Самоковеца. С изключение на Златко Баретата всеки от тях вече е бил предупреждаван с автомат, гранатомет или взрив и няма основание да се чувства недосегаем. По време на убийството пред фитнесзалата всички те са били в България, е установила спешна проверка. Според логиката на представители от тези среди присъствието им в страната е един вид алиби. Традицията повелявала поръчителят на атентата да изчака в чужбина осъществяването му. “Това е твърде елементарно разсъждение, защото в такива случаи се работи продължително време, проучват се навиците на жертвата, прави се план на убийството. Поръчителят не знае точно в кой ден и час желанието му ще бъде изпълнено“, обясни дългогодишен служител на МВР.
По данни на полицията хората на Женята първоначално планирали ответен удар срещу Косьо Самоковеца. По данни на полицията той е провел среща с посредник на Мето Илиянски в ресторант “Талисман“, пристигайки в заведението с новия си брониран автомобил “Мерцедес 600“, S-класа. Към 17.30 ч Самоковеца е бил засечен в Японския хотел по време на среща с представители на друга групировка. Извънредно подозрителна според някои източници обаче е бързината, с която се е покрил след убийството гъркът Христофорос Таки - друг играч в наркопазара, приближен до бившата ВИС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар