сряда, 17 ноември 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...13

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

ГРЪМНАХА С 14 КУРШУМА ЧОВЕК НА ГЕОРГИ ИЛИЕВ!

17.11. 2007

Десимир Иванов “изгорял” заради заловена огромна пратка хероин?

Христофорос Никос Аманатидис-Таки се е изнесъл по спешност в чужбина, твърдят осведомени източници от подземния свят. Причината за изчезването му е убийството на неговия приятел Десимир Иванов. 31-годишният мъж беше разстрелян с 14 куршума в петък през нощта пред блок 366 в столичния квартал "Младост".
Според очевидец убийството на бившия бодигард на Георги Илиев е станало след пиянски скандал, но разследващи допускат, че свадата е била инсценировка. Инцидентът с Иванов едно към едно наподобявал на начина, по който беше прострелян на 20 февруари т. г. 35-годишният Мартин Ангелов Влайков, известен с прякора Марто Къдравия. Той беше гръмнат в главата, крака и корема в центъра на София, близо до БНБ, докато е разхождал кучето си. Човекът, опитал се да го убие, е инсценирал по същия начин скандал, по разказите на очевидци, прострелял е жертвата си и е избягал. Влайков беше приет във Военномедицинска академия с три огнестрелни рани и опасност за живота му, но лекарите успяха да го спасят.
Подобно на Десимир, и Марто Къдравия е бил близък до застреляния преди две години в курорта Слънчев бряг президент на ВАИ „Холдинг” Георги Илиев. Влайков притежава няколко заведения в София и в курортни комплекси близо до Варна и официално няма криминални регистрации в полицията. Същото твърдят и близките на Десимир, който е роден на 24 май 1976 г. Младежът живеел в блок 367 на столичния квартал Младост-3. Той е син на известния волейболист и треньор на ЦСКА Иван Николов, а майка му Верка Николова в момента е заместник-председател на Българската федерация по волейбол.
Преди шест години е имало друг атентат срещу Десимир.
Тогава на детската площадка до блока, в който живее, е било поставено взривно устройство, което помляло стъклата и ламарината на личния му автомобил „Опел калибра”, припомнят криминалисти.
По фирмена регистрация Десимир е търговец на едро, едноличен собственик на „Носфератос” ЕООД. Има дял и в „Николов-Стоянова сие ЕСИ” СД заедно с 27-годишната си приятелка Весела Сотирова Стоянова.
Убийството на Десимир Иванов е станало на сравнително оживено място – до кафене „Лаваца”, но поради късния час не е имало много очевидци. Случаен минувач е алармирал за атентата на тел. 166.
От полицията са заявили, че убитият е бил криминално проявен и имал в актива си кражби и причиняване на телесни повреди. Според информирани обаче по-скоро той е имал пръст в наркодалаверите, тъй като се е причислявал към кръга на небезизвестния в софийския ъндърграунд Пешо Щангата, който контролира бизнеса с дрогата в няколко софийски квартала, в това число и в „Младост”, където е живял Десимир.
Една от последните полицейски версии гласи, че екзекуцията на Иванов е поръчана от албански или турски наркотрафиканти. Той най-вероятно е бил наказан заради провалената организация на трафика на хероин през страната ни. МВР все още търси доказателства за връзката на убийството с хваната миналата сряда пратка от 34 кг кафява дрога в жк "Люлин". "Десимир е сред приближените на един от известните наркобосове у нас и е на сравнително високо ниво в престъпната йерархия в трафика на дрога", заявиха полицаи пред столичен вестник.
Десимир Николов е сред основните свидетели в делото срещу Таки, който бе обвинен за причиняване на средна телесна повреда на Недко Балабанов. Деси е разпитван от съда през месец октомври миналата година, но отказал да говори срещу приятеля си. Делото бе образувано за това, че през 2001 г. Таки пребил Недко Балабанов. Аманатидис и Балабанов живеят на един и същи адрес на ул. "Пушкин" 84. Недко Балабанов довел на оглед сочения от МВР за наркобос Георги Пехливанов, който искал да купи жилището му. Таки обаче бил против да живее в един блок с човек, гравитирал около конкурентната групировка СИК, затова забил ляво кроше в лицето на Балабанов. След инцидента Недко и брат му Кирил изчезнали в чужбина. В тяхно отсъствие четирима души от охраната на Таки, сред които и Десимир Николов, заявиха, че не видели удара.
Така Аманатидис се отърва с оправдателна присъда.
Таки е един от най-известните и сред последните оцелели представители на бившата ВИС. В интернет може да се намери следната информация за видния висаджия: „Запознати с навиците на Христофорос споделят, че той е един от най-пазените представители на сенчестия бизнес у нас. Освен цяла кохорта от телохранители,Таки ползва и нетрадиционна за мирни времена защита. При придвижването си в бронираните автомобили и джипове, Таки винаги носи на главата си армейска каска, която да го предпазва от куршумите на снайперист. Гръцката фамилия Аманатидис е известна и на столичните общинари. Именно Таки, заедно с най-близкия му приятел и съдружник Красимир Каменов – Къро, са хората, които макар и индиректно седят зад фирмите “Паркинги и гаражи” и “Ауто мобайл”. Двамата поеха контрола върху основните паркинги в центъра на столицата след мистериозното изчезване на друг от лидерите на ВИС - Методи Методиев, известен като Мето Илиенски в края на 2003г. За него се смята, че е контролирал цялата незаконна дейност на групировката.
На 5 февруари 2005г. пък в автомобила си “Ауди А6” бе намерен убит бившия шеф на фирма “Паркинги и гаражи” Георги Василев.
Зловещият разстрел на Десимир Иванов най-вероятно също ще влезе в графата “убийство с неизвестен извършител”, подозират запознати с разследването. Спецполицаите, извършили оглед на местопрестъплението, се оплакали, че са били силно затруднени от падналия дъжд, който най-вероятно е “измил” дирите на килъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар