четвъртък, 11 ноември 2010 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 16

02.10.2010

ДО СОФИЙСКА ГРАДСКА
ПРОКУРАТУРА

Т Ъ Ж Б А

От КЕВОРК ТАКВОР КЕВОРКЯН
ЕГН 4409.....
Съдебен адрес:
1463 София
Ул. „Цар Асен” № 66а
Адвокат Димитър Малчев

Против
НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ ЙОРДАНОВ
ЕГН 7012250647,
гр.София, ж.к. „Зона Б-18”, бл.5, вх.1,етаж13
Служебен адрес:
„Милениум Пъблишинг“ ООД,
ЕИК 200342550,
седалище и адрес на управление:
гр.София, 1124, район Средец,
бул. „Цариградско шосе” № 17,
представлявано от
Милена Петрова Трандева и Недялко
Недялков Йорданов,
По чл.210, ал.1, т.5 във връзка с чл.209, ал.1 от НК……………
………………………………………………………………………………………..
И т.н.


10.10.2010

Скандални разкрития за ДПС изплуваха от миналото

Разкритията могат тотално да затрият Доган.Сензационни разкрития за ДПС направи депутатът на партията Гюнай Сефер. Пред радио „Радио К2” Сефер призна, че в ДПС е имало скандални далавери, които са пазели в тайна години наред, за да не уронят престижа на Движението. В дъното на интригата стоял един от основателите на ДПС Осман Октай, който днес вече е в опозиция. По време на изборите през 2001 той е откраднал 400 000 долара от партията под формата на дарения от симпатизанти, твърди Сефер. Парите били преведени по сметка на съпругата на Октай, като в последствие ги изхарчил по почивки в Куба и Карибите. Купил си и луксозен апартамент в Монако.
Сефер прави скандалните разкрития, за да отвлече вниманието от себе си?
От ДПС пазели в тайна незаконното присвояване години наред, защото не искали доверието на обществото към партията да пада. Вече били в коалиция с НДСВ и БСП и това щяло да се отрази пагубно и за партньорите им. По думите на Сефер в партията са нямали представа, че са постъпвали незаконни пари в Движението.
В същото време обаче срещу самия Сефер има предявен иск за над 8 млн. лв. от комисията „Кушлев”. Имотите и банковите сметки на депутата са запорирани. Срещу Гюнай Сефер се води и дело за измами с обществени поръчки в особено големи размери. Според запознати е странно, че депесарят именно сега решава да направи скандалните

25.10.2010

Проф. Знеполски: Елитите на БКП и службите бяха наясно с промяната

Промяната дойде неочаквано за обществото, то не беше подготвено. В течение на предстоящото са били тесни кръгове от елитите на БКП и тайните служби. Но от тях не може да се очаква това, което е необходимо за един нормален преход от тоталитарна система към демократично общество. Тоест, преходът нямаше в основата си един политически просветителски проект, който да посочва от къде тръгваме и къде искаме да стигнем. През цялото време се действаше на парче, съобразно непосредствената конюнктура. Нещо по-лошо, политическата промяна, тоест насочването към политическия плурализъм и пазара, се използваше и като камуфлаж на скрити битки за доминиране на обществото, за завземане на възлови позиции в икономиката. Под маската на демократична промяна се извърши едно преразпределение на ресурсите, трансформиране на политическата власт в икономическа. Това стана зад гърба на огромна част от българския народ, който беше въвлечен да играе като статист в един театър на промяната, като се установи един олигархичен модел, една ивалидизирана демокрация. Затова и големи части от обществото се разочарова и от демокрацията, и от пазара. Идеята за тях се материализира в реалността по един тотално изкривен начин. Както казва една моя близка, десетилетия напред комунистите пропагандно твърдяха, че капитализмът представлява грабителска система, в която силните се налагат егоистично и подтискат другите, че изглежда хората дълбоко са повярвали в това. Така че в момента, в който стана промяната, за която комунистите бяха в най-голяма степен готови, те се запретнаха да уплътняват тази своя представа в конкретни действия. Не щеш ли това съвпадна и с възхода на икономическия ултралиберализъм от американски тип и атаките срещу европейската социална държава. В резултат новият български капитализъм се появи с одеждите на дивия капитализъм от ХIХ век.

Тежкият и сбъркан преход подхранва носталгията по комунизма. Парадоксално е, че управлението на БСП наложи най-крайните либерални решения. Вместо да се занимават с изследването на близкото минало, медиите отразяват мемоарите на Батето и фолк певиците, казва известният културолог.


06.11.2010

50 000 незаконни колекции у нас

Около 50 000 души у нас са собственици на колекции, в които има редки антични предмети. Едва 200 от тях обаче са регистрирали своите ценности в законовия срок от една година, който вече изтече. Това съобщи вчера прокурорът от ВКП Николай Соларов по време на семинар срещу трафика на древни предмети.
След изтичането на срока за регистрация всеки бизнесмен, хванат да притежава подобна колекция, ще носи наказателна отговорност.
„Досега в рамките на този период, който първоначално беше 6 месеца, а след това го удължиха с още 6, всеки можеше да обяви колекцията си, без да е необходимо да показва документ за произход. Сега, ако решите да извадите на светло антиките си, задължително трябва да покажете откъде сте ги купили”, обясниха експерти в борбата с иманярството.
Според антимафиоти истинският бум в незаконните разкопки са настъпили именно след като се е разбрало, че ще има едногодишен срок за регистрация на колекциите.
Тогава групите работеха денонощно защото бизнесмените искаха да вкарат колкото се може повече предмети в тях”, коментираха разследващите.
Анализите на антимафиоти от ГДБОП сочат, че у нас има около 200 групи с металотърсачи и багери, които правят разкопки в цялата страна. Някои от бандите притежават най-модерни 3D скенери, с които могат да разпознават предметите на голяма дълбочина още преди да са започнали да копаят.


09.11.2010

Управляващите узаконяват заменките, въпреки ЕС

Близо 30% от заменените по времето на Тройната коалиция гори ще бъдат застроявани. Това ще става напълно законно, съобщи Дарик. Такава поправка е приел парламентът на първо четене.

Инициатор на промяната са управляващите. Нищо, че преди 16 месеца ГЕРБ дойде на власт, заканвайки се да развали всички заменки.
Това е втори опит на председателстваната от Деси Танева парламентарна комисия по земеделието и горите да прокара текста, който е в изгода на олигарсите. За разлика от първата проба малко след идването на ГЕРБ на власт, този път номерът мина. Преди година идеята беше да бъде разрешено застрояване на бизнесмени, които властта определя като “добросъвестни”, което е един доста субективен критерий. Сега падането на ембаргото няма да важи за всички и се оправдава с инфраструктурни проекти.
Навремето олигарсите заменяха земи и гори в затънтени кътчета на България с такива по планинските курорти и по Черноморието. Точно за тези апетитни райони временната забрана за строежи, която имаше, няма да важи. Това обясни в ефира на предаването Кой говори самата Десислава Танева.
Тя отказа да сподели кои точно богати и известни българи ще бъдат облагодетелствани от отпадането. Не е тайна, че според многократни публикации в пресата 3 заменки е направил заместник-председателя на комисията – вносител на закона Емил Димитров. Той бе автор на няколко лобистки поправки в закони в сферите, които са пряко свързани с бизнеса му. В началото те не минаваха, но положението кой знае защо се промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар