събота, 27 ноември 2010 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 4

26.05.2010

ГЕРБ предлагат сътрудник на Шесто и ПГУ за член на КРС

Депутатите от ГЕРБ предложиха Константин Тилев, собственик на шест електронни медии и настоящ общински съветник от ГЕРБ в София, агент на Първо главно и Шесто управление на ДС под псевдонима “Първан”, да стане член на Комисията за регулиране на съобщенията.
Проекторешението предвижда двама бивши журналисти и един инженер програмист да влязат в Комисията за регулиране на съобщенията. Мнозинството е внесло проекторешение, с което предлага досегашният главен редактор на програма "Христо Ботев" в БНР Никола Колев да влезе в телеком регулатора и да стане негов зам.-председател.
Третото предложение е за Ирина Романска, която в момента работи в Техническия университет в София в катедра "Компютърни системи".
БСП поискаха гласуването на предложенията за нови назначения в КРС да бъде отложено, за да бъдат изслушани тримата кандидати в ресорната комисия. Искането, което беше подкрепено и от Синята коалиция обаче беше отхвърлено. Очаква се новите членове да бъдат гласувани утре.
Припомняме, че през 2008 г. Комисията по досиетата оповести името на Константин Тилев като агент на Първо главно управление и Шесто управление на ДС под псевдонима “Първан”. Константин Тилев е вербуван за Шесто управление на ДС, докато е бил студент по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски” през юли 1976 г., а две години по-късно е прехвърлен към Първо главно управление на ДС. Документите за сътрудничеството на Тилев на Шесто управление са унищожени, но агентурното му дело в ПГУ е запазено. Именно то хвърля известна светлина върху действията, които е извършвал Тилев в полза на Шесто управление. Според характеристиката, изготвена за Тилев в ПГУ на ДС, като агент на Шесто управление на ДС той е “давал информация за настроенията в студентските среди, съобщавал е за лица с нездрави убеждения и прояви, за незаконни валутни операции и разпродажба на контрабандно внесени стоки”.

19.06.2010

Двойните стандарти на ГЕРБ

В средите на МВР усилено се говори, че има неофициално указание на Цветанов за освобождаването на служители, работили в ДС, с цел кадри на старата система за сигурност да нямат достъп до класифицирана информация, каквито са изискванията на партньорите на България от НАТО.
Но очевидно и това указание се ръководи от двойствени критерии.
Оперативен помощник по анализ и информация на главния комисар Калин Георгиев е Данаил Петлешков. Според Решение 126/21.04.2010 г. на комисията за досиетата Д. Петлешков е работил не къде да е, а в VІ управление на ДС. Кадровото му дело е публично достъпно в читалнята на комисията. Или поне това, което е предоставено от МВР. В бяла папка са събрани 134 листа незнайно кога, защото липсва подпис и печат кой е оформил и прошнуровал делото. Описът на документите е нов. Страниците са преномерирани, т.е. никаква гаранция, че няма липсващи документи за професионалното развитие на Петлешков в VІ управление.

Кой е Данаил Петлешков?
От заключителната справка относно изучаването на кандидата за работа в VІ разбираме, че Д. Петлешков е роден през 1956 г. в Ардино, Кърджалийско. Завършил е ВИИ „Карл Маркс”, специалност политикономия и социология. В момента на изучаването работи като социолог в Инструментално-механичния завод в София.
Любопитни данни има за неговото семейство. Баща му е бил член на РМС и БКП. От 1950 г. е служител на ДС. Работи последователно в Хасково, Ардино и Кърджали, а през 1967 г. се премества в София и постъпва във ВГУ. Пенсионира се през 1975 г. като подполковник. След това работи в СО „Международен автомобилен транспорт” (СОМАТ) – Горубляне, където всъщност е (нещатен) оперативен работник на обществени начала към 11 отдел на ВГУ. Отговаря за шофьорите, които заминават в командировки зад граница. Началниците му оценяват, че се справя много добре със задачите си.

26.10.2010

Лобизмът на министрите от ГЕРБ мина всякакви граници

Министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова пак ще молят Брюксел да направи невъзможното, за да продължи да работи фабриката на Христо Ковачки, който така и не намери пари да оправи замърсяващите производства
Сериалът "Спасители" с активното участие на министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова и пушещата "Брикел" навлезе в нов сезон. И по количество обрати за единица време се доближава до най-добрите екземпляри на сапунените опери. В рамките на 45 дни министрите веднъж обещаха категорично да затворят фабриката, а след това се отметнаха, после направиха пореден лупинг и отново се отказаха да спират "Брикел" на 1 ноември. Пълната промяна по традиция настъпи след поредна среща със собственика Христо Ковачки, срещу когото в момента се води дело за данъчни измами.
Всъщност министрите на Бойко Борисов поеха старите си ангажименти - ще просят от ЕС още 6 месеца живот за "Брикел" и пак ще пробват да му харижат безплатни квоти от резерва. Всичко това се случва с ясното съзнание, че Брюксел може да наложи солени глоби на България. Новото е само "голото" обещание на Ковачки, че той ще плаща евроглобите за това, че фабриката му продължава да дими без никакви екосъоръжения.

17.11.2010

Кабинетът похарчи над 8 млн. лв. за приватизация, а получи 14 лв.
ГЕРБ изненадващо "откри" 150 млн. лв., трупани от раздържавяване

Макар че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) отчете точно 14.24 лв. приходи от сделки за първите шест месеца на 2010 г., вчера правителството й отпусна допълнително 8 млн. лв. Икономическият министър Трайчо Трайков се опита да замаже конфузната ситуация, като обясни, че в замяна на тези 8 млн. лв. приватизационното ведомство наскоро е дало на бюджета 150 млн. лв., натрупали се във Фонда за извършване на дейностите за приватизация и следприватизационен контрол.
Вчера от АПСК и от министерството на икономиката не можаха да отговорят за какво точно ще се похарчат тези 8 млн. лв., нито какъв е произходът на 157-те милиона лева и защо са били задържани във фонда. Парите са за хонорари за посредници, консултантски услуги, изготвяне на приватизационни оценки, правни анализи, информационни меморандуми, погасяване на задължения по присъдени обезщетения, глоби, санкции и неустойки, обясни пък правителствената информационна служба.


26.11.2010

Калина Илиева – келнерка със СРЕДНО образование върти милиарди държавни пари

Скандално известната бивша шефка на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, показа на цялото общество каква некадърница е. Младата дама, която кацна на важния пост, за да върти милиарди държавни (наши!) пари, е фалшифицирала диплома – това разкрива вестник „168 часа“ в последния си брой.
„Илиева не е получила дори диплома за завършена бакалавърска степен, а какво остава за магистърска“ – пише седмичникът, цитирайки думите на Гизела Хютингер, която е пресаташе на Висшия институт по техника и икономика в Берлин.
„Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си в нашия ВУЗ. Тя не е получавала магистърска степен през 2007 година и дори е изключена от университета, тъй като не е положила изпит“ – са думите на Хютингер. Тя изпратила писмо до редакцията на „168 часа“, след запитване от страна на колегите дали Илиева има диплома от висшето учебно заведение.
Съмненията дали младата кариеристка има тапия не са от вчера. Още преди време „червените“ заявиха, че тя няма ценз за заеманата отговорна длъжност, но никой не им обърна внимание.

P.S. Как ви звучи на този фон , тиражираната преди няколко дни информациа : Японски министър си отива от поста заради шега !
Съпоставката е фрапираща !

Няма коментари:

Публикуване на коментар