петък, 12 ноември 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 18

08.09.2009

Първанов и Борисов си размениха енергийни шамари

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов за втори път в рамките на няколко дни си размениха остри критики. След обвиненията на министър-председателя, че държавният глава е забавил самолета с оцелелите българи при трагичния инцидент в Охрид, в рамките на няколко часа двамата излязоха с писмени позиции, в които си оправяха взаимни нападки.
Първи президентът Георги Първанов публикува статия, в която констатира дефицит на компетентност в енергийната политика на управлението на страната ни. Той разкритикува правителството на Бойко Борисов за действията му по големите енергийни проекти на България. Според Георги Първанов Бойко Борисов е бил видимо неподготвен за срещата с руския си колега Владимир Путин. Първанов попита Изпълнителната власт дали деблокиране на проекта "Горна Арда" не се дължи на доскорошното положение на министъра на икономиката и енергетиката като представител на основна фирма-изпълнител.

28.10.2010

Президентът: Вместо Цветанов да отговори за имотите си, се опитва да провокира конфликт с мен

Президентът Георги Първанов проявява разбиране към силно притесненото положение, в което се намира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, очевидно затруднен да отговори на отправените към него въпроси по повод на имотното му състояние. Вместо да даде конкретни и точни отговори, министър Цветанов се опитва да провокира изкуствено конфликт с държавния глава. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на Първанов.
Президентът призовава министър Цветанов да отговори на следните въпроси, които ще хвърлят светлина върху това кой е "политически гръб на Алексей Петров": Кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми; Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече Алексей Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен; Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания "Лев Инс" във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов - негов заместник по сигурността; Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни кампании на ГЕРБ, или на някой от нейните лидери.
Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров, се посочва още в съобщението

29.10.2010

Президентът обявява проекта си на 11.11

Президентът Георги Първанов потвърди намерението си да се създаде нов политически проект, с негово участие. Остави подробностите за 11 ноември, когато ще бъде обявена гражданската инициатива.
С това още днес засили политическия сблъсък с ГЕРБ. Президентът атакува управляващите, че има силова имитация на политическа стабилност и не се справят с кризата. Бойко Борисов коментира, че след като Първанов си обяви проекта, вече не може да бъде наричан президент. Проучване на "Алфа рисърч" през октомври показва, че 17% от анкетираните биха подкрепили кандидат за президент на евентуална политическа формация на Георги Първанов.
Сред привържениците на БСП този дял е 65 на сто. Изводът на социолозите е, че такъв проект би отнел от гласовете на БСП. 33 процента от анкетираните приемат, че президентски проект може да бъде алтернатива. Той обаче се определя по-скоро като лява алтернатива.
Георги Първанов: - Има една широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. Това не значи все още учредяване.

29.10.2010

Проектът “Първанов” не бил АБВ, а ЮЯ

"Те не са АБВ, а ЮЯ! Няма по-добро за ГЕРБ в политически план от подобно формирование". Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов, попитан как гледа на проекта "Алтернатива за българско възраждане" /АБВ/ на президента Георги Първанов. Създаването на новата формация трябва да бъде обявено на 11 ноември в НДК.
Държавният глава е президент на всички българи и по конституция няма право да се занимава с политика. Затова, когато питате за политическия му проект, би трябвало да кажете: "нарушаващият конституцията президент", подчерта Борисов. Той каза, че не разбира какво точно иска да възроди бъдещата формация - "Спирането на еврофондовете ли, кое възраждат? Организираната престъпност ли?", попита риторично премиерът. Всички, за които четох по вестниците за неговия проект, са се въртели, молили и искали постове при нас. Знам ги какви са кариеристи, нека си ги вземе всичките накуп, защото знам какво ще му възродят, допълни Борисов.
Министър-председателят припомни писмото на председателя на еврокомисията Жозе Мануел Барозу от петък, в което се изразява подкрепа за реформите в България. По думите му то рязко контрастира с изказванията на опозицията и на президента.

12.11.2010

Премиерът против импийчмънта на Първанов, щял само да му вдигне акциите

Премиерът на Бойко Борисов не подкрепя искането на "Атака" за стартиране на процедура по отстраняването на президента Георги Първанов.
"Ненужно е да се повдигат акциите на президента, като му се иска импийчмънт. Ще се изкара накрая жертва. Видно е, че прави политически проект", заяви Борисов в петък.
Премиерът, който преди ден коментира гражданската инициатива на Първанов, с лаконичното "в ГЕРБ “АБВ” сме били отдавна, вече пишем, четем, преразказваме", каза още, че повече няма да му обръща внимание, тъй като му се отделя повече внимание, отколкото той заслужава.
Само ден по-рано обаче от парламентарната група на ГЕРБ заявиха, че ще бъдат проведени консултации с останалите партии дали да се предприеме нова процедура за импийчмънт на президента.
Премиерът коментира и решението на Конституционния съд, което отмени изискването натрупаните стари отпуски да се ползват до края на 2011 година.
"След като съдът е решил така ,аз съм човек, който спазва закона и ще се съобразя", каза той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар