вторник, 9 ноември 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 74

Васил Божков - Черепа – част IV.

Хазарт

Божков е известен като хазартния бос на България. Той има сериозно дялово участие в казината и в игралните заведения у нас, където развива съвместен бизнес с израелски предприемачи.
Божков учреди и частната компания за залагания “Еврофутбол”, 49% от която продаде през 2002 г. на “Интраком”, компанията на гръцкия милиардер Сократис Кокалис за 23 млн. лв. Скандалният грък чрез компаниите си има несекващи интереси за инвестиции в България.
На церемонията по подписването Божков демонстрира завидните си политически връзки с тогавашната партия на власт НДСВ. Там бе тогавашният министър на икономиката Николай Василев, царският съветник Спас Русев, шефът на хазартната комисия Георги Петров, царският депутат Камен Влахов - бивш юрисконсулт в “Нове холдинг”, тогавашният шеф на националната телевизия Кирил Гоцев.
Обществена тайна е, че Георги Петров, който пак е шеф на Държавната комисия по хазарта, бе назначен на този пост с личната протекция на Стоян Ганев, за кратко време шеф на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски, който пък е близък с Васил Божков още от зората на демокрацията. Така че и днес хазартните интереси на Божков могат да се считат за закриляни от хазартния регулаторен орган.
Мрежата на „ Еврофутбол”, изградена от Божков е един типичен пример за това, как родната олигархия използва чуждестранни инвеститори, като “Интраком” за параван на собственото си забогатяване. Функционерите от тази мрежа продължават да работят за бившия си собственик, а формалният нов собственик от гърция дори не подозира, какви щети му се нанасят ежедневно.

Спорт

Интересите на Васил Божков в спорта са големи и делът му на собственик в родния спорт също не беше малък. Той притежаваше ПФК “ЦСКА”. Още се помнят сериозните разпри, в които собственикът на “Нове холдинг” влезе с Министерството на отбраната и с Държавната агенция за младежта и спорта за стопанисването на армейските спортни бази в Панчарево, Четвърти километър и на армейския стадион в Борисовата градина. Така и не стана ясно дали наистина Божков е инвестирал над 50 млн. лв. в армейските бази, за които е имал сключен договор за използването им, или не е вложил и лев.
Спор имаше и около лидерското място на Федерацията по шахмат, на която Божков бе шеф. Впрочем бизнесменът се оттегли и от поста председател на Българската федерация по спортна стрелба.
Като президент на един от най-добрите футболни отбори в България Божков имаше възможност да демонстрира близките си връзки с “големите” от властта. Още се пази спомена за снимката на Божков с голяма пура в уста, редом с президента на България Георги Първанов в ложата на армейския стадион.
Спортът е печеливш бизнес, когато се върти добре. През него минават много пари, правят се трансфери, сключват се рекламни договори. Той е отлично място и за изпиране на пари. Ненапразно освен от любов към спортните дисциплини почти всички изявени бизнесмени в България се насочват към спортни инвестиции и сделки.

Безмитна търговия

Счита се, че Васил Божков е един от основните оператори на безмитната търговия. Затова и неговото лоби, което продължава да е твърди силно във финансовото министерство, дълго време отстояваше позицията, че не трябва да се закриват безмитните магазини. Те и до момента не са закрити, въпреки настояването на МВФ и експертите на Европейската комисия. Засега се подготвя закон за безмитната търговия, чиято съдба още е неясна.
За ползата от безмитната търговия за нейните оператори е излишно да се говори. По груби сметки на МВФ през безмитните магазини годишно от бюджета изтичат няколко десетки милиони лева.
Далеч от светската суета
За разлика от повечето българи, натрупали състояние по време на прехода, Божков е далеч от медийната суета. За контактите му с политици и силните на деня сведенията са индиректни. Например по време на кампанията за местните избори през 2003 г. тогавашният лидер на СДС Надежда Михайлова изведнъж оттегли кандидат-кмета на сините Пламен Орешарски, загдето е бил забелязан да влиза в офиса на “Нове холдинг” заедно с бившия шеф на Столичния общински съвет Антоан Николов.
Качествата на Орешарски се оказаха високо оценени от лидера на БСП Сергей Станишев и тройната коалиция, която го издигна на ключовия пост финансов министър, а Антоан Николов не се е лишил от сериозното си бизнес-влияние в София, макар да не заема никакви публични постове.
Ако не беше снимката на Божков с президента Първанов на трибуните на футболния стадион, нямаше да се знае за дружеското им познанство.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарката Данета Желева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар