сряда, 17 ноември 2010 г.

БСП и РЗС с диагноза за Цветанов: "Активни милиционерски мероприятия"

17.11.2010

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на опозицията от БСП и РЗС вътрешният министър Цветан Цветанов да даде обяснения пред депутатите за обвинението си срещу бившия главен прокурор Никола Филчев.
Искането бе във връзка с думите на Цветанов, че бившият прокурор е заподозрян за две убийства през 2000 и 2002 г.
Става въпрос за покушението над прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева.
По темата с бившия главен прокурор още в понеделник се изказа германският разследващ журналист Юрген Рот.
Той сподели, че от разговорите му с Цветанов е станало ясно, че Филчев е поръчал убийството на прокурора Николай Колев, а "мократа поръчка" била изпълнена от групата около Алексей Петров.

"От разговор с министър Цветанов научих, че убийството на бившия прокурор Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, и че самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров", казва Юрген Рот. И още едно поръчково убийство изглежда лежи на съвестта на Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която беше убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище". Германският журналист е научил от вътрешния министър Цветанов, че и това покушение е било поръчано от Филчев и изпълнено от баретите на Алексей Петров. Последният обаче е бягал от темата по време на срещата си с Юрген Рот. "Знаете ли какво ми отговори той? Каза ми, че с Борисов са конкуренти от 25 години - като се започне най-напред от спорта, и че ако питам Борисов, той щял да потвърди. И че когато са били приятели, Борисов винаги е печелил от това. И така в продължение на 15 минути Алексей Петров ми разказваше неща от миналото без изобщо да стигне до нещо съществено. Очевидно съвсем умишлено беше решил да избяга от темата", казва още Рот.
По-нататък германският разследващ журналист разказва, че самият Петров се смятал за жертва на чудовищен заговор, тръгнал от един компромат срещу него, изпратен до прокуратурата и стигнал до западните посолства и медиите. Автор на заговора била ДАНС, която изфабрикувала обвиненията срещу него. "Той ми разказа още, че Иван Костов възложил на ген. Атанас Атанасов да изготви компромат срещу Алексей Петров. Тогава Атанасов се срещнал с Петров и двамата заедно написали компромата срещу него. Т.е. Алексей Петров изготвил компромат срещу самия себе си. Можете ли да си представите колко е абсурдно всичко това? След това ген. Атанасов отишъл при Костов, който не останал доволен и настоял в компромата да бъде включено и обвинение за участие в контрабандни канали. Ето с такива абсурдни истории, които нямат нищо общо с логиката, ме занимава Алексей Петров. Те обаче показват как някои хора мислят само в категориите на службите, че в главите си имат само подобни информации и в комбинация с различни дезинформации те се опитват да си спечелят политическо влияние. Това е един от големите проблеми в България", казва германският журналист.
По повод информациите, че Алексей Петров може да се кандидатира за президент догодина Рот казва следното: "Не мога да си представя, че българските избиратели биха постъпили толкова глупаво". "Не смятам Алексей Петров за особено интелигентен, вероятно е бил добър човек от службите по времето на комунизма, но не мога да си представя чак такава глупост - да става президент. Струва ми се дори, че самият Петров не иска това, тъй като това би надхвърлило възможностите му. Не, не мисля, че това ще стане. Но ако бъде подкрепен от определени медии, нищо не е изключено. Не бива да забравяме това", казва в заключение Юрген Рот.
Цветан Цветанов каза също вчера, че "не е имало възможността да се работи активно, в пълния обем и да се направи задълбочения криминален анализ, който е трябвало да бъде направен".
Бившият вътрешен министър Михаил Миков нарече изказването на Цветанов опит да се затъмнят други важни теми, като гласуването на бюджета за 2011 г.
Той поиска вицепремиерът да дойде в Народното събрание и "да даде обяснение докога България ще се управлява с активни милиционерски мероприятия". Лидерът на РЗС Яне Янев пък призова да бъде образувано разследване, ако с изказването си Цветанов е издал следствена тайна. Янев се позова и на Върховната касационна прокуратура, която съобщила, че до момента не са предоставени никакви нови доказателства по разследването на двете убийства. Той заподозря вътрешния министър в пореден опит да увеличи рейтинга си.

Actualno.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар