понеделник, 8 ноември 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...11

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Митьо Очите загуби жена си

09.11.2001

Несебърският бос Димитър Желязков-Очите също бе жертва на жесток бомбен атентат. На 9 ноември 2001 година все още неизвестни лица поставиха бомба в джипа му "Гранд Чероки". При взрива загина съпругата на Очите Тянка Желязкова. Колата гръмна в задния двор на кооперацията, където Желязков живееше със семейството си, на ъгъла на улиците "Отец Паисий" и "Иван Вазов" в Несебър. Взривната вълна на адската машина рани тежко и двама случайно минаващи пешеходци. Адското устройство разкъса жена му Тинка и брат й Слави Дерелиев. На място тогава загина и техният гард Николай Бъчваров. Две години по-късно в Ахелой бе взривена втора кола на наркобоса, но жертви по чудо нямаше. Тогава криминалисти коментираха, че бомбата е била задействана с дистанционно управление или е била свързана със стартера на луксозното возило.
Петъчният атентат в Несебър най-вероятно е организиран срещу съпругата на местния подземен бос Митьо Желязков-Очите - Тянка, а не срещу самия него. До този извод са стигнали криминалистите, разследващи престъплението.
Блокът на Очите на ул. "Отец Паисий" е оборудван с 4 видеокамери, гледащи към задния й двор, където обикновено стоял личният му джип "Чероки". Те са свързани с рекордер, който записва с продължителност 72 часа. Атентатът е станал на място, което е на около 30 м пред камерите. Обхватът им обаче е 6 м и картината е неясна и черно-бяла. Първите метри от лентата са от 6 ноември. На тях се вижда, че жигулито е паркирано до кооперацията на Очите. В следващите дни до колата се приближава неясен силует, качва се в нея и я мести. Така до фаталния ден жигулито е сменяло мястото си 4 пъти. Силуетът се появява за последно на 9-и сутринта, след като семейство Желязкови излиза. Тогава неизвестният премества колата в задния двор, точно на мястото, където нощем стои джипът на Митьо Очите. Върху лентата е запечатан моментът, когато Тянка се прибира и вижда чуждата кола на тяхното място. Тя е видимо обезпокоена. Вика брат си и бодигарда. Докато тримата умуват какво да правят, жигулито избухва. Лентата свършва след още няколко минути. От видеозаписа се вижда, че непосредствено зад жигулито е бил паркиран фолксвагенът на Дерелиев, а зад него има джип с германска регистрация. Полицаите са издирили стопанина му и установили, че няма отношение към трагедията. Открит е и собственикът на жигулито. Той живее в Шумен. Обяснил, че продал колата си миналия месец. Нямал данни за самоличността на купувача - младо момче, което нямало вид на мутра, му броило 300 лева. Купувачът настоял да вземе колата и обещал след седмица да донесе останалата сума до 850 лв., но не се появил. В РДВР-Шумен са изготвили портрет на купувача.
Основната версия, по която се работи, е, че убийството на тримата е поръчано от бивши бургаски сикаджии. Негласен лидер на групировката в града е Пламен Дишков-Кела. Той обаче е представил желязно алиби за петък вечерта - бил с родителите си. Очите, който гравитира около някогашната ВИС, бе основният заподозрян за атентата срещу Кела през януари, тази година, когато бяха убити двамата му бодигардове, но той оцеля. Петъчната кървава драма наподобява случилото се тогава - убити са близки на Очите. До вчера нямаше нито един арестуван.

Няма коментари:

Публикуване на коментар