четвъртък, 18 ноември 2010 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 5

03.10.2010

Хирург оперирал призраци

Смаяни жители на град Омуртаг научили при разпити в полицията, че... са били "оперирани" и са "лежали" в местната болница.
Хирургическа помощ "по документи" е сред многобройните нарушения, разследвани от прокуратурата и от финансови ревизори. Над 400 пациенти са сред свидетелите.
Проверяващите допускат, че към половин милион лева са източени от здравната каса, докато шеф на болницата е бил хирургът д-р Мехмед Ахмедов. Самият той категорично отхвърля обвиненията.
Eдин по един следователи издирват и разпитват над 400 пациенти: лежали ли са в болницата в гр. Омуртаг, оперирани ли са и колко пъти.
В мащабно разследване за източването на над половин милион лева от здравната каса докторите пък всеки ден давали обяснения за заведената техника - къде се намира, виждали ли са апаратите, описани в документите. Вещи лица проучват дали цените на ремонтите и техниката са реални, разказаха стресирани лекари.

14.10.2010

Узаконяват доплащането в болниците

Трябва да е ясно за какво се доплаща в болницата и всичко да става по приетите правила, каза пред bTV, новият здравен министър Стефан Константинов. Той предупреди, че чудеса в здравеопазването няма да се случат. Дори, по думите му, от нова година почти нищо няма да се промени.
Константинов посочи, че е склонен да предложи 50% доплащане за пациентите при липса на направления. Неговите очаквания са, че в обществото има нагласа да приеме този процент. Според Константинов "Трябва да е ясно - държавата е бедна, пари няма, а щом не работи икономиката, няма как и държавата да стане богата.

01.11.2010

Болници и джипита без пари за Коледа

На Коледа и Нова година болниците и джипитата пак ще останат без пари, както се случи миналата година, съобщи в неделя пред “Труд” д-р Георги Ставракев, зам.-шеф на Българския лекарски съюз. Това означава, че болните българи ще трябва да вадят от джоба си за изследвания и лечение. Както често се случваше и през лятото, защото здравната каса не плащаше с месеци на лечебните заведения.
Лошата прогноза за Коледа изскача от разчетите на средствата на касата до края на годината, обясни докторът. Порочната практика тръгна през 2009-а. Тогава през декември НЗОК не преведе парите за извършената дейност през ноември. А от бюджета за следващата година покриха само парите за декември, каза д-р Ставракев.
Зам.-шефът на лекарския съюз бе категоричен, че е крайно време здравната каса да изпълнява законите и да се издължава навреме. А за забавянията да се плащат лихви, както се предвижда в рамковия договор.

09.11.2010

Спряха лечението на деца с церебрална парализа

Лечението на деца с церебрална парализа е спряно заради орязаните с 40% делегирани бюджети на болниците. Заради намаляването на средствата малчугани чакат за операции на опашка чак за след половин година напред. Това съобщиха родители на засегнати от заболяването малчугани от Пловдив.
Всеки месец над 50 болни постъпват за такова лечение в една от клиниките в Пловдив, като 90 на сто от тях са от всички краища на страната.
Среща с министър-председателя Бойко Борисов за решаване на въпроса с отложените операции на деца с церебрална парализа ще поискат родителите до дни.
Подкрепяме родителите, заедно с тях ще инициираме среща с ръководството на Националната здравноосигурителна каса, заяви Теодора Захариева – учредителка на Центъра за защита правата в здравеопазването и първата пациентка, която осъди Министерството на здравеопазването за прекъснато лечение. Когато става дума за лечението на деца, икономиите и компромисите са недопустими, категорична бе Захариева.

12.11.2010

Пореден лекарски непукизъм – пациент чака час за преглед и умира!

Поредният потресаващ случай на лекарски непукизъм и немарливост разтърси обществото, но не и медиците.
53-годишният Антон Вичев, вече покойник, чака цял час пред спешното отделение на софийската болница „Св. Анна“, за да бъде прегледан. Доказателство е и записът от видеокамерите в приемната, които бяха излъчени за пръв път по Би Ти Ви.
Цял час синовете на Вичев молят буквално на колене лекарите да прегледат баща им. Той стенел и искал единствено да го спасят от болките в стомаха, разказва сестрата на съпругата му Мария Василева пред „24 часа“.
Мария Василева, която е работила като медицинска сестра, разказа още, че Антон имал рак на белия дроб, за щастие без метастази. От една година човекът бил подложен на лечение, след което симптомите на болестта в действителност били овладяни, затова той се завърнал на работа в община Априлци. При контролния преглед преди месец се установило, че всичко е наред с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар