понеделник, 1 ноември 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 9

01.10.2010

Министри: Бюджетът ни е като за Африка

Министърът на образованието Сергей Игнатов и на културата Вежди Рашидов въстанаха срещу проектобюджет 2011.
“Под 3,5% за образование имат само неразвитите страни. Трябва да ги търсим в Африка и Азия”, казва Игнатов според стенограмата от правителственото заседание на 29 септември, публикувана днес. “Най-ниският бюджет за култура в света е българският. Казвам това нещо, защото наистина издъхвам”, заявява Рашидов.
А строителният министър Росен Плевнелиев пита: “Имаме ли план Б?”, щом чува за заложения ръст от 3,6%.
Премиерът Борисов отсича: “Толкова пари има.”

05.10.2010

Кабинетът измисли бедните да стават по бедни!

Държавата откри нов начин да пести пари, като ореже права на гражданите. Изплащането на обезщетенията за безработица ще е в пълен размер, само ако човек се регистрира в бюро по труда в 7-дневен срок, след като е останал без работа, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от Министерския съвет на парламента. Така кабинетът на Бойко Борисов измисли как да пести и от безработните.
При по-късна регистрация правото на помощ няма да се губи, но времето за получаване на обезщетението ще бъде намалено със закъснението. Така мнозина ще се окажат в ситуацията да получават обезщетения за по-кратък период, макар и с дни. Ползата за бюджета ще е минимална, но ще създаде огромно излишно напрежение в бюрата по труда.
Експерти и на Главна инспекция по труда, и на Агенцията по заетостта са категорични, че 7 дни е прекалено кратък срок за регистрация, тъй като тя е свързана с подготовка на документи от бившия работодател.
Ако те се забавят, това ще доведе до загуба на права от страна на безработните, без да са виновни. Още повече, че в КСО не се променя едномесечният срок, който работодателят има, за да оправи документите за трудов и осигурителен стаж на лицето след прекратяване на осигуряването.

14.10.2010

Кметовете: Няма пари за пътища и кой да обслужва гражданите

Да спре съкращаването на администрацията и да се отпуснат повече пари за пътища, настояват общините. Кметове от цялата страна се събраха на годишна среща в курорта Албена.
Два пъти и половина е намален трансферът за общинска пътна инфраструктура, каза председателят на управителния съвет на сдружението на общините Дора Янкова. Искането на кметовете е парите да бъдат увеличени със 7 млн. лв. Отделно според тях са необходими 6 млн. лв. само за зимна поддръжка и чистене на шосетата.
Проблемът с администрацията е, че заради орязаната от правителството субсидия се налагат съкращения, а в същото време общините нямат капацитет да усвояват европейските фондове, с които се надяват да пълнят дупки в бюджетите си. Другият проблем е, че няма достатъчно специалисти да обслужват гражданите.

20.10.2010

Студентите от Софийския първи на протест

Студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" излизат днес на протест, а на 1 ноември - Деня на народните будители, преподавателите правят шествие, към което ще се присъединят и други ВУЗ-ове.
Днешният ще е на площад "Независимост" под наслов "Образованието - приоритет на дела, не на думи". Недоволството е заради неколкократните орязвания на бюджетите на висшите училища, сред които и най-старото висше учебно заведение у нас.
"Още миналата академична година стипендиите в СУ бяха намалени от 120 на 90 лева на месец. Студентите, живеещи в общежития в Студентски град, стояха два месеца без топла вода, поради липса на пари за "Топлофикация", пише в декларацията на студентите.
Учебните практики бяха спрени, отново поради липса на пари. През лятото орязването на парите продължи.
За тази академична година не се знае ще има ли стипендии въобще. Заплатите на преподавателите също са орязани, хоноруваните ще бъдат намалени до минимум, което застрашава съществуването в нормален вид на цели специалности и факултети, като например Факултета по журналистика и масова комуникация.

31.10.2010

Само 10% живеят нормално

Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, според които под границата на бедност или с доход под 189 лв. на член от семейство, остават около 26% от домакинствата в страната. В същото време едва 10,3% могат да се похвалят, че за всеки член от фамилията има повече от нужните за нормален живот 502 лв.
За покриване на разходите за хранителни стоки към края на септември са трябвали 240 лв. на семейство. А 262 лв. са отивали за нехранителни стоки и услуги. Най-много домакинствата дават за хляб 36 лв. Въпреки кризата и намалените доходи, за цигари се дават почти колкото се харчат за месо или за мляко и млечни продукти - 28 лв., за месо 29,78 лв., а за мляко – 27,46 лв. Българинът не се отказва напълно и от хапването навън. Той оставя в ресторантите по около 50 лв. месечно. Толкова е харчил за това и към края на юни, както и година по-рано. Основната част от разходите за нехранителни стоки и услуги пък отиват за осветление и отопление - към 64 лв., както и за транспорт - 52 лв.
За първи път от години цените на хранителните стоки са се вдигнали през третото тримесечие на годината, когато обикновено се отчита дефлация заради сезонните стойности на плодовете и зеленчуците. Спрямо юни те са скочили с 1,8%, но при някои основни стоки увеличението е съществено. Хлябът например е поскъпнал с 5,3 на сто само за 3 месеца, яйцата - с 6,2%, сиренето - с 6,9 процента, а рекордът пак държат олиото с 16,2% и кравето масло с 13%. И като стана въпрос за олиото - все повече хора пък се оплакват от качеството му. Мнозина вдигат даже скандали в магазините, като изтъкват, че купуват повече от друг път растително масло, а то не става за нищо. „Явно смесват олиото с вода, и вместо то да пържи, държавата ни пържи”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар